Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie od środy pada bez przerwy czasem leje że w chwile i rowy pełne przy drodze 

Ale niestety od jakiejś godziny wyszło słońce i same oberwane chmurki latają 

Opublikowano
4 godziny temu, pawelol111 napisał:

Najwiecej leje w pasie Wyszków - Mińsk - Radom. Wczoraj z jednej chmurki 3km szerokości 17l. Obecnie pada. WSI

mieszkam po tej trasie w 3 dni  od 60 litrow do 90 litrow  jak gdzie   ze skrajnosci w skrajnosc   i nadaja nadal . Pamietam jak po suszy przychodziły ulewy   ale wrowach wody narazie u mie brak .

Opublikowano

Naszła mała ciemna łata i znieruchomiała. W 20 minut kolejne 11mm. W sumie  już 58.

Opublikowano
42 minuty temu, theta napisał:

dobrze by było jakby powiat podawać chociaż bo tak to nie wiadomo gdzie 

To za mało dokładnie będzie. 

Dąbrowa Białostocka dziś 6 l , a w morgach na Czawusowym i Bronczakowym 4 l.

Opublikowano
6 godzin temu, theta napisał:

a skąd ty jesteś  że niby wszystko bokiem idzie?

skąd jaka gmina?

Mieszkam tam gdzie z jednej strony swieci slonce a z drugiej pada deszcz (kierunek polnoc poludnie) po radarach odgadniesz.

Opublikowano (edytowane)

Brat do mnie mówi, widziałeś ostatnio smugi, coś jakiś długi czas nie...

A rozpadało się ostatnio w lipcu.  40l  tylko miejscami więcej.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
6 godzin temu, theta napisał:

na wschodzie to ewentualnie na północne lubelskie jest sucho reszta pada i to całkiem milo

Nad lubelskim jest jeszcze podlaskie, niegdys centrum polski teraz kazdy zalicza nas do ruskich.

Mozecie sobie patrzyc na ich mapki suszowe robione z satelity. Jestem ciekaw jak do tego sie maja torfowiska, lasy opady punktowe oraz jak ustalana na jakiej glebokosci jest wilgoc.

2 minuty temu, Nowy81 napisał:

Brat do mnie mówi, widziałeś ostatnio smugi, coś jakiś długi czas nie...

A rozpadało się ostatnio w lipcu.

Opadly z deszczem

Opublikowano

Łomża 33mm dzisiaj ☺️ w qq i ziemniakach woda stoi ,☺️ odrobimy plon w kartoflu oby tylko przepadywało. Seba nie rób jaj toż to wszystko prosto od ciebie idzie 

Za kilka minut powinieneś dostać, nad augustowem wisi cos

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, fireseba napisał:

Mieszkam tam gdzie z jednej strony swieci slonce a z drugiej pada deszcz (kierunek polnoc poludnie) po radarach odgadniesz.

widać że pajac i mu się należy

zresztą jak mu wstyd przyznać to jego sprawa

Edytowane przez theta
Opublikowano

Pogranicze mazowsza i mazur. Od czwartku ponad 70 litrów. Deszcze nadają do środy więc pewnie jeszcze dopompuje. Ziemia jest jeszcze w stanie przyjąć ze 30 - 40 litrów/ m2 później zacznie zalewać ale patrząc jakie upały się szykują to wszystko wsiąknie bez problemu po 2-3 dniach 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, pedro2 napisał:

Łomża 33mm dzisiaj ☺️ w qq i ziemniakach woda stoi ,☺️ odrobimy plon w kartoflu oby tylko przepadywało. Seba nie rób jaj toż to wszystko prosto od ciebie idzie 

Za kilka minut powinieneś dostać, nad augustowem wisi cos

To nie ja robie jaja tylko pogoda, zobacz sobie na radary wczoraj i dzis w ktorym miejscu zaczynalo podac. Nawet teraz burza byla, z radary pokazuza brazowe na przemian z zoltym, z tego zoltego slonce swiecilo, zamiast padac 20min padalo 4min. Ziemia na lace przesiakla do 5cm, na ugorze 1,5cm 

Edytowane przez fireseba
Gość marekfarmer
Opublikowano
komu pada temu pada umnie pogoda super sąsiad kosi żyto ja jutro ruszam kosić mieszankę i odrazu prasować. i czekać wtedy na pszenicę ozimą i jara ale to że 2-3 tygodnie jeszcze
Opublikowano (edytowane)

Dzis spadlo 70% sumy od 1 lipca. Lacznie 30l, gdyby to bylo 3x tyle nie martwilbym sie tak. W Lomzy tylko dzis spadlo ponad 40 wczoraj polowa tego, w lipcu pewnie ponad seteczka bedzie. Ja moge liczyc ze cos jeszcze popada, a nie ze juz jest to co innego zwlaszcza ze.prognozy nie pokazuja wiecej. Nadzieja jest w tym ze nigdy sie nie sprawdzaja.

Edytowane przez fireseba
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v