Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
dentka17

Temp. w odchowalni brojlerów.

Polecane posty

dentka17    3

Witam.

 

Jaka powinna być temp. aby brojlery dobrze się czuły? Podajcie też przedziały wiekowe do jakich ta temp. się odnosi. Słyszałem gdzieś że do pierwszego tygodnia 30-32 stopnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chwiolas    1

Ponad 30 stopni na wstawienie, tak około 33. Będziesz widział po zachowaniu ptaków. Jak będą się cisnąć do ścian to za gorąco, jak zbijać w kupki to za zimno. Potem z każdym dniem jeden stopień w dół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Czyli po tygodniu czasu 25 stopni

Po dwóch tygodniach 18 stopni?

Czyli potem jaka temp. ma byc w kurniku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

chwiolas    1

Musisz obserwować ptaki. Zimą conajmniej 18 stopni powinno być. Latem i tak nie zbijesz temp poniżej 20 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
woytek    3

W chowie przydomowym może i wystarczy. Ale niemów mi, że u siebie na kurnikach po tygodniu masz 25, bo ja jakoś nie mogę zejść niżej niż na 29 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Panowie jeszcze jedno pytanko.

dzisiaj przywiozłem nioski 10-cio dniowe i jaka powinna być dla nich odpowiednia temp.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ponad 30 stopni na wstawienie, tak około 33. Będziesz widział po zachowaniu ptaków. Jak będą się cisnąć do ścian to za gorąco, jak zbijać w kupki to za zimno. Potem z każdym dniem jeden stopień w dół.

 

Jeden stopień to za duży przeskok. Max 0,5 stopnia w takim przydomowym kurniku, ja u siebie schodze o 0,3/ doba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chwiolas    1

No ja zawsze schodziłem po stopniu, ale to przy kaczce i gęsi, a brojlera powiem szczerze że nie pamiętam, bo dawno nie wstawiałem. Wiadomo kurak jest delikatniejszy niż drób wodny. Paktofonikas, zimą ile utrzymujesz stopni tak przy 5-6 tyg brojlerze??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

A dlaczego co dzień schodzi się o 0,5 stopnia a nie zostaje się przy takiej samej temp. jak przy wstawieniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No ja zawsze schodziłem po stopniu, ale to przy kaczce i gęsi, a brojlera powiem szczerze że nie pamiętam, bo dawno nie wstawiałem. Wiadomo kurak jest delikatniejszy niż drób wodny. Paktofonikas, zimą ile utrzymujesz stopni tak przy 5-6 tyg brojlerze??

 

22-23 wg książki powinno być. Ustawiam względem tego jak sie ptaki zachowuja.

 

@dentka12

 

Przede wszystkim koszty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Aha ok dzięki. A jaką książkę posiadasz? Ogólną o drobiu czy tylko o brojlrach? Ja poszukuje jakeijś książki o brojerach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Aha ok dzięki. A jaką książkę posiadasz? Ogólną o drobiu czy tylko o brojlrach? Ja poszukuje jakeijś książki o brojerach.

 

Popytaj w wylęgarni, powinni mieć instrukcję odchowu brojlerów. Każda rasa ma nieco inne wymagania. Możesz też spróbować bezpośrednio u przedstawiciela na polskę:

http://www.hubbard-polska.pl

ross - tu tylko nr tel dysponuję - 56 674 72 00

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dentka17    3

Nioski młode posiadam w wieku 2 tygodni i w pomieszczeniu jest 20-22 stopnie C i one leżą nie w centralnym srodku gdzie wisi żarówka i pada światło i ciepło tylko troche obok i leża prawie na sobie bardzo blisko siebie w skupisku. I teraz czy im jest pod żarówka zbyt zimno czy za ciepło. Jak by było zbyt zimno to b leżało centralnie pod żarówką a nie obok. Jak by było za ciepło to by miały odstępy między sobą. Teraz bądz tu mądry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez boosky
      GĘŚ,
      GĘSI...
      GĘŚ OWSIANA...
      CENY GĘSI...
      CENY JAJ GĘSICH...
      CENY PISKLĄT GĘSICH...
      HODOWLA GĘSI...
      KALKULACJA PRODUKCJI...
      KARMIENIE...
      OPIEKA...
      WYMIANA POGLĄDÓW...
      I WSZYSTKO CO Z GĘSIĄ OWSIANĄ ZWIĄZANE ...........
    • Przez bocecek087
      witam
       jak w temacie , jak uważacie jaka forma zakwaszacza jest lepsza?
      i co stosujecie 
       
    • Przez Daniipeee
      Witam, jestem nowy na forum więc Cześć wszystkim , wracając do sedna sprawy, Chciał bym zacząć hodować kury nioski ok.1000 szt. Do dyspozycji mam stara stodole która można przerobić na kurnik wymiary ok 12mx25m. Do dyspozycji mam 1ha łąki granicząca ze stodoła na wybieg i 5ha na zasianie. Chciał bym dowiedzieć się coś na temat hodowli , opłacalności, wymaganiami, pozwoleniami, i czy warto, na koniec dodam tylko ze nie mam doświadczenia w rolnictwie. Lecz mam zapał i chęci. Proszę o wyrozumiałość 
      pozdrawiam DM
    • Przez sobek112
      Zastanawiam się czy hodowla kur jest opłacalna? 3 lata temu kupiłem działkę 20ha w jednym kawałku, z dwóch stron jest las, najbliższe zabudowania w odległości 1km a działka graniczy z drogą wojewódzką. Teren lekko pagórkowaty, najbliższe miasto 10km są to okolice Mławy woj war-maz. Zrobiłem już warunki zabudowy na 6 kurników po 25tys. Wchodzić w ten 'biznes" czy sprzedać? 
    • Przez logitech55
      Czy ktoś skupuje jajka przepiórcze w okolicach Kalisza, Pleszewa?
×