Skocz do zawartości

SEPARATOR ZIARNA M502 firmy POM Augustów proszę o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobra maszyna lekka wydajna i bezproblemowa. Robaczki też odwieje :). w zeszłym roku przepuściłem przez to 600 ton pszenicy. Globalnie generuje dużo kurzu ale to chyba normalne

Opublikowano

Ja od roku również używam tej maszyny i także sobie chwalę :) Jest dokładnie tak jak pisze @garek jak wolniej puścisz i przysłone otworzysz to zbożę do siewu się nadaje ,bynajmniej ja jestem zadowolony z efektu ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Pacząc na cenę to nawet taniej niż wialnia Sosnowskiego. ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

My też się tym interesowaliśmy, jako wialnią wstępną przed czyszczalnią, jednak docelowo zakupiliśmy firmowe rozwiązanie producenta czyszczalni. Nie mniej jednak, znajomy ma taką wialnie w użytkowaniu właśnie jako separator wstępny przed czyszczalnią.

Gość a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś może napisać mi jaka jest odległość od podłoża do wylotu kosza wysypowego w separatorze M502, M502/1?

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano (edytowane)

Nie każde ziarno można tym wiać przy pełnym wietrze. Na przykład owies prawie cały leci w kierunku worka na śmiecie. Z kosza wysypowego wylatują tylko najcięższe ziarna.
Regulacja przesłony jest skokowa i według mnie ma zbyt mało stopni. Trzeba się pogodzić z niedoczyszczonym zbożem lub z dużą jego zawartością w worku na odpady.
Urządzenie ma pewne wady - cyklon, do którego przyczepia się worek, ma tylko kołnierz - nie ma tam żadnego uchwytu, czy mocowania. Dodatkowo wylot jest o jakieś 10 cm za wysoko i pod typowe worki należy coś podkładać, bo się oberwą przy większym załadunku.
Wylot cyklonu nie daje możliowści skierowania kurzu gdzieś w bok, co powoduje spore zanieczyszczenie okolic separatora i ludzi, którzy koło niego pracują.
Zboże im cięższe, tym lepiej się czyści z lekkich zanieczyszczeń. W tym roku wiałem nim żyto i owies. Do żyta łatwiej go wyregulować. W owsie nie było łatwo - albo odwiewana jest duża ilość pośladu i ziarna, albo wszytko, łącznie ze śmieciami spada pod separator. Plewę z owsa wyciągnie, słomy już nie.
Najlepiej wiać zboże dobrze wysuszone - odlecą wówczas nasiona chwastów, które po wysuszeniu są dużo lżejsze i łatwo się oddzielają.
I jeszcze uwaga odnośnie producenta - wysłałem do niego kilka pytań pocztą elektroniczną, ale odpowiedzi się nie doczekałem.
Poza tym urządzenie przyjechalo poobijane i poodrapywane.
Niech każdy wnioski wyciągnie sam.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Separator tej firmy jest pomysłem ściągniętym z krajów zachodnich i w dodatku jest nie dopracowany, w szkole na praktyce nauczyciel przywiózł coś podobnego całe zerdzewiałe, pogięte, i z brakującymi częściami, musieliśmy to odnowić. |Dostaliśmy projekt jak to ma wyglądać, gdzie on był zobiony przez nauczyciela i sie z tym bawiliśmy, efekt był duzo lepszy niż po M502 , zamontowane na podwoziu starej przyczepy, dwa podajniki ślimakowe, gdzie zboze czyści się prosto z przyczepy i podaje sie o silosu.O m502 dowiedzieliśmy sie dopiero po zakończeniu projektu, nastepnie mielismy porównac kilka separatorów różnych firm...

Opublikowano

sławek już pewnie sobie poradził, ale do wiadomości innych z takim problemem - przy dużym ciągu owies wyleci do worka. Inaczej się nie da. Do tego zadania lepsza będzie wialnia z sitami.

Opublikowano

sławek już pewnie sobie poradził, ale do wiadomości innych z takim problemem - przy dużym ciągu owies wyleci do worka. Inaczej się nie da. Do tego zadania lepsza będzie wialnia z sitami.

na przykład petkus

Opublikowano

Pisałem już wcześniej, że rola tego urządzenia, to wstępne oczyszczenie zboża z lekkich zanieczyszczeń przed magazynowaniem. Rozwiązanie ze zdjęcia jest bardzo ciekawe, gdyż sam separator jest niezbyt przenośny.

Opublikowano

Z pewnością coś odciągnie ze ślimaka, ale czy nadaje się do dokładnego czyszczenia ziarna do siewu, to nie mogę wypowiedzieć, bo nie używałem takiego urządzenia.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich czy ktoś z was miał styczność z separatorami do ziarna typu Alistan Agro ALS 5, czyszczalnie sitowe RBS http://alistan-agro.com/resheta/  bądź seprator ziarna "Łucz" ZSO https://www.olis.com.ua/pol/zernovoj-separator-luch-zso.html

tudzież separator do zboża ISm-5 http://separatory.pro/models/separator-wialnia-czyszczalnia-czyszczarka-mlynek-5t-ism.html Widział to ktoś w akcji, czy jest to alternatywa dla petkusów czy jedynie nieudolne próba i lepiej głowy sobie tym nie zaprzątać... dodam że chodzi mi głównie o przygotowanie materiału siewnego. Z góry dzięki za jakąś opinie na ten temat.

Edytowane przez Splendor