Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
tombien

Zetor 5211,7211 - pompowanie rano!!!

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
Apista    6

i w sumie tak powinno być,

 

nie cytuj poprzedniego posta bo wiadomo o co chodzi, czasem ostrzeżenia sobie nałapiesz niepotrzebnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysztofz14    14

Mam zetora7211.

Też miałem problem z odpalaniem rano.Kupiłem pompkę ale nie pomogło,chodzi na starej od nowości 19lat.

winne były wężyki przelewowe nad wtryskiwaczami i podkładki które za każdym razem trzeba zakładać nowe.

Są dwa rodzaje podkładek wąskie i szerokie .do zetora nadają się tylko te wąskie . trzeba powymieniać wszystkie wężyki, te od baku też, najlepiej kupić na metry tylko zachodnie , nie polskie bo to badziewie po roku pękające.

jeszcze jedno w zbiorniku są dwie rurki jedna prosta druga powyginana.

fabrycznie tą powyginaną ciągnie paliwo i ta rurka się zatyka zanieczyszczeniami.

Trzeba zamienić wężyki przy zbiorniku .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer7745    11

Ja w miom ZETORZE pompuję paliwo tylko przy wymianie filtra, a problem ten rozwiązałem w bardzo prosty sposób.

Z początku dwa zaworki zwrotne i praktycznie nic, potem nowa pompka kilka podkładek miedzanych i niby pomogło ale na krótko.I w końcu kupiłem nowe przewody paliwowe, ale są dłuższe i poprowadziłem je po swojemu.

ZASILAJĄCY IDZIE Z BAKU NORMALNIE NAD OBUDOWĄ SPRZĘGŁA ALE PÓŹNIEJ NA DÓŁ DO POZIOMU MISKI OLEJOWEJ I DOPIERO DO POMPKI ZASILAJĄCEJ.

A PRZELEW JEST ZAWIESZONY NA RÓWNI ZE ZBIORNICZKIEM PŁYNU HAMULCOWEGO.

Takie ich ułożenie nie pozwale fizycznie spłynąc paliwu i z odpalaniem nie mam kłopotu.

W tym temacie jest ok 80 postów i nie wiem czy ktoś o tym pisał ale prosze mi wierzyć u mnie to zdaje egzamin i polecam to proste i praktczne rozwiązanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

krzysztofz14    14

Problem się rozwiązał , bo kupił kolega nowe wężyki a nie dlatego że są inaczej poprowadzone.

Paliwo jak chcemy to poleci i pod górę wężykiem.

Te wężyki trzeba zamienić przy baku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer7745    11

Nie zamieniałem ich przy baku bo i po co skoro te rurki są jednakowej długości, przynajmniej powinny być różnią się tylko tym że do poszczególnych pojemności baku sę odpowiernio dopasowane.Poj. baku mam 95 L i te rurki raz oglądałem przy naprawie pływaka.Oczywiście jak będzie dziurawa i znajdzie się powyrzej poziomu paliwa to lipa.

Powtarzam, u mnie to pomogło i polecam a o pompowaniu coś wiem bo pierwszego ZETORA miałem od 1985 r.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysztofz14    14

rurki są jednakowej długości i dlatego można zamienić wężyki.

Jedna jest prosta , druga powyginana .

Ta powyginana lubi się zatykać zanieczyszczeniami.

Musi ciągnąć paliwo tą prostą rurką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer7745    11

No nie wiem czy w innych ZETORACH te rurki zą proste czy powyginane. U mnie są proste i jednakowej długości a w 5211 którego kiedyś miałem było podobnie.

Ale jakie by nie były, powinny być drożne i szczelne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysztofz14    14

jeszcze raz napiszę jedna jest prosta a druga wygięta w pewnym miejscu .[/b][/b]

tak jest w 7211 i 11441 na pewno bo takie posiadam,

 

 

w obu był ten sam problem ,że się zapowietrzał i zatrzymywał w czasie pracy,rozbierałem pompki sprawdzałem przewody i nic

 

dopiero jak zamieniłem przewody przy baku to się problemy skończyły

 

prostą rurką ciągnie paliwo i chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    803

Gdyby to się zdarzało po dniu to jeszcze by było dobrze. W naszym 5211 niech postoi pół godziny to już trzeba go pompować. Ja już się nauczyłem, że zawsze jak trochę postoi to przed wejściem do kabiny trochę go przepompuje. Czasami jak mi się nie chce tego robić to przytrzymam go trochę dłużej na rozruszniku i załapie ale to szkoda akumulatora. I tak ma już z 5 lat i kręci jak nowy. Pierwszy raz był ładowany dopiero tej zimy w czasie mrozów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luke16    144

danielhaker tylko i wyłącznie wymień węże gumowe i zobaczysz problem na 99% się rozwiąże ... tak miałem z 7211 wymiana wężyków pomogła ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzecho7245    0

Też miałęm ten numer że trzeba było pompować nawet jak postał 2 godziny ale zaczął po kapitalce silnika w której robiliśmy też pompe wtryskową mechanik jak rozbierał to sie dziwił czemu odstojnik paliwa jest ustawiony pod kątem ja też nie wiedziałem ale przed remontem palił nawet tydzień nie odpalany bez pompowania a po remoncie trzeba było pompować pompką dodam że pompa po regeneracji, mechanik jak złożył ustawił równo pod odstojnik ale ja se pomyślałem dzisiaj jak wcześniej było dobrze to czemu teraz ma nie być Poluzowałem tą śrube od odstojnika obruciłem go tak około o 30-40 stopni dołem w lewo tak aby ten wężyk był w dole i gitara nie musze pompować przed odpalaniem U mnie to pomogło zobaczcie może wam też pomoże Pozdro :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×