Zaloguj się, aby obserwować  
agrofoto

Jak zwiększyć pobranie suchej masy? - czat z ekspertem Blattin

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
agrofoto    90

image001.jpg

 

Jak zwiększyć pobranie suchej masy?

 

To zagadnienie o którym myśli każdy hodowca bydła.

 

W poniedziałek 26 marca 2012 roku o godz. 20.00 będzie można o tym podyskutować z ekspertami z firmy Blattin.

Zapraszamy na czat, specjaliści do spraw żywienia zwierząt odpowiedzą na Wasze pytania.

 

Każdy właściciel stada krów mlecznych chce uzyskać jak najwyższą wydajność mleka. Cel ten będzie możliwy do osiągnięcia tylko wówczas, gdy krowy będą żywione w sposób racjonalny. Oznacza to, że krowa w zjedzonej paszy powinna pobrać taką ilość składników pokarmowych, która jest niezbędna do syntezy takiej ilości mleka, na którą pozwala jej potencjał genetyczny.

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej charakteryzują się wysokim zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe takie jak: białko, energia oraz makro- i mikroelementy, a ich wydajność nierzadko przekracza dziesięć tysięcy kg mleka za 305 dni laktacji. Przy tak wysokiej produkcji nietrudno o błędy w żywieniu. Pogoń za coraz większą wydajnością mleka sprawiła, że zwierzęta we wczesnej laktacji są żywione niemalże z aptekarską precyzją, natomiast na dalszy plan odsuwane są grupy krów laktujących powyżej dwusetnego dnia i we właściwym okresie zasuszenia.

 

Zapraszamy na czat z naszymi ekspertami – poniedziałek, 26 marca, godzina 20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Bardzo ciekawy temat. Mam nadzieje że będzie również poruszona kwesta pobrania SM w upalne dni a raczej tygodnie.


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

@rolstudent jeszcze zapomniałeś dodać o zwiększeniu energii w dawce, dodaniu melasy w celu zmniejszenia wysychania TMR, kw. mrówkowego lub propionowego aby zapobiec zgrzewaniu się paszy oraz zwiększeniu w dawce ilości lucerny lub wysłodków aby podnieść podaż K dla krów.


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    182

z tą energia to bym tak nie szalał w lato krowy i tak maja problem z odprowadzeniem ilości ciepła jaka produkują głownie z powodu przegrzania mniej jedzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Masz rację ale w czasie upałów energia (skrobia) z TMR-u jest rozkładana przez bakterie (zgrzewanie), co może doprowadzić nawet do znacznego obniżenia gęstości energetycznej względem dawki obliczonej. Zaleca się dodatek Tłuszczy chronionych. Jestem ciekaw czy zostanie na chat-cie poruszona kwestia poprawy pobrania SM u krów w okresie 1-40 dni po wycieleniu?


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Wczoraj expert nie dał mnie odpowiedzi czy stosowanie kwaśnego węglanu sodu ma sens w TMR czy nie. Słyszałem i potwierdził to jeden z żywieniowców Ekoplonu że kwaśny węglan dodany do TMR-u po 1-2h jest dezaktywowany. Pytałem się innych żywieniowców to nie mogli na to jednoznacznie odpowiedzieć a w najnowszym numerze HzG są receptury TMR-u z kwaśnym węglanem.

 

Więc jak jest z tym kwaśnym węglanem w TMR-ze???


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Dodawanie kwaśnego jest zbędne przy stosowaniu TMR. Słoma dobrze spełnia jego rolę jako komponent TMR-u. Kwaśny węglan dobrze jest stosować jeżeli podajemy pasze treściwe z ręki i w dużych ilościach.

 

Z tą dezaktywacją to najlepiej jakiegoś chemika się poradzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Znalazłem na Wiki

 

Wodorowęglan sodu bywa też nazywany sodą oczyszczoną lub kwaśnym węglanem sodu. Ta ostatnia nazwa jest bardzo myląca, gdyż w rzeczywistości wodny roztwór wodorowęglanu sodu ma odczyn słabo alkaliczny i zachowuje się w wielu reakcjach jak słaba zasada. Z kwasami reaguje z wydzieleniem dwutlenku węgla i wody: NaHCO3 + HClNaCl + H2O + CO2↑ NaHCO3 + CH3COOHCH3COONa + H2O + CO2

 

Czyli kwaśny węglan reaguje z kiszonką (ph 3,9-4,6) a dokładniej z kw. mlekowy i buforuje TMR. Ale jakiego grzyba w HzG nr.2 str.77 w dawkach TMR w komponentach jest kwaśny węglan skoro on jest dezaktywowany przez niskie ph TMR-u?

Edytowano przez slaw17

antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    182

no bo oto chodzi ze nie jest on używany sam jest tez tam kreda pastewna, wszystko to działa razem jako mieszanina buforowa,

ja dodaje kwaśny do TMR już od 3 lat i 100 gram na sztukę,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Tylko że kreda ma małe właściwości buforujące a kwaśny węglan sodu w TMR-ze po 1-2h powinien się przekształcić w mleczan sodu lub inne sole sodowe z odpowiednimi kwasami. Reasumując po kilku godzinach kwaśnego węglanu niem w TMR-ze.


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez yacenty
      Na szkoleniu poruszona zostanie tematyka ochrony fungicydowej zbóż w zabiegu T2.
      Eksperci z działu doświadczalnego Syngenta omówią wyniki doświadczeń wewnętrznych oraz zewnętrznych pochodzących z niezależnych źródeł. Przedstawiona zostanie obecna sytuacja polowa oraz spodziewane zagrożenia związane z chorobami grzybowymi.
      Ze spotkania dowiecie się Państwo w jakim terminie najlepiej wykonać zabieg fungicydowy T2 w zbożach, żeby osiągnąć wysoki plon i nie stracić na inwestycji. Na przykładzie rekomendowanych rozwiązań Syngenta pokażemy jak maksymalizować zysk.
       
      Link do wydarzenia: https://agrofoto.clickmeeting.com/plon-to-pieniadz-zyskaj-w-t2
       
      Webinarium poprowadzi: Adam Szepiela oraz Robert Strycharz z firmy Syngenta.

       
      Na spotkaniu przewidujemy sesję pytań i odpowiedzi dla naszych ekspertów firmy Syngenta.

      Spotkanie online odbędzie się we współpracy z portalem AgroFoto w dniu  13 kwietnia 2022 o godzinie 20:00.
       
    • Przez yacenty
      Zabieg fungicydowy T1 - ochrona plonu na starcie
      Na spotkaniu zostanie poruszona tematyka ochrony fungicydowej zbóż w pierwszym zabiegu wiosennym T1. Przedstawiona zostanie obecna sytuacja polowa oraz spodziewane zagrożenia związane z obecnością patogenów. Pokażemy Państwu wyniki doświadczeń firmy Syngenta oraz sprawdzimy, czy znajdziemy potwierdzenie ich w niezależnych źródłach. Porozmawiamy, jaka jest różnica między temperaturą stosowania fungicydów a temperaturą działania.
      Link do pokoju webinarium:
      https://agrofoto.clickmeeting.com/zabieg-fungicydowy-t1-ochrona-plonu-na-starcie
       

       
      Na spotkaniu przewidujemy sesję pytań i odpowiedzi dla naszych ekspertów firmy Syngenta.

      Spotkanie online odbędzie się we współpracy z portalem AgroFoto w dniu 9 marca 2022 o godzinie 19:00.
    • Przez yacenty
      JAK ZAROBIĆ NA PSZENICY W NOWYCH REALIACH RYNKOWYCH?
      Kto z nas nie chce znać odpowiedzi na to pytanie, które jest tematem przewodnim najbliższego webinarium?
      Podczas spotkania poruszymy aktualne zagadnienia związane z sektorem produkcji zbóż. Dowiecie się m.in. jak skutecznie zwiększyć odporność roślin na przymrozki i suszę oraz jak podnieść efektywność zabiegów chemicznych. W programie czeka spora dawka wiedzy, którą warto wdrożyć w praktykę we własnych gospodarstwach.
      Po każdej sesji zaplanowano czas na pytania do prelegentów.
      Na uczestników webinarium czekają upominki: kubek kalibracyjny, deszczomierz oraz Katalog Agrotechniczny Wiosna 2022.
      Ponadto w czasie spotkania będzie można wygrać atrakcyjne nagrody w mini konkursie.
      Zapraszamy 22 lutego 2022 o godzinie 17.30.
      Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie jak i tablecie. Po rejestracji, każdy użytkownik otrzyma maila z linkiem do wydarzenia.
       
      https://agrofoto.clickmeeting.com/jak-zarobic-na-pszenicy-w-nowych-realiach-rynkowych-/register 
       
      Co w programie?
       
      →Jak zarobić na pszenicy w nowych realiach rynkowych
      Leszek Cebulski – Prezes Zarządu Osadkowski – Cebulski Sp. z o.o.
      →Zagrożenia w ochronie zbóż ozimych.
      Prof. dr hab. Zuzanna Sawińska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
      →Nowe trendy w ochronie pszenicy.
      dr inż. Małgorzata Idkowiak, Mariusz Salawa – Dyrektor Działu Nawozów Dolistnych, Osadkowski – Cebulski Sp. z o. o
      →Co się opłaca siać wiosną 2022 roku ? Kamila Kozdra, Dyrektor Działu Nasion, Osadkowski – Cebulski Sp. z o.o.
       
       
      Prelegenci webinarium:
      Leszek Cebulski
      Od ponad 30 lat założyciel i współwłaściciel firmy Osadkowski – Cebulski Sp. z o.o., Prezes Zarządu.
      Doskonale znany i ceniony w środowiskach rolniczych jako propagator nowoczesnej wiedzy na temat rolnictwa oraz biznesu. Zaangażowany społecznie, ze szczególnym uwzględnieniem mieszkańców polskiej wsi i ich potrzeb. Fundator „Plonu Serca” – fundacji działającej z ramienia firmy Osadkowski – Cebulski Sp. z o.o. Humanista, prywatnie pasjonat narciarstwa oraz biegów długodystansowych, maratończyk.
       
      Prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawińska
      Prodziekan ds. studiów na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Ekspert w dziedzinie chorób grzybowych zbóż i rzepaku. Autorka wielu publikacji naukowych w czasopismach krajowych i zagranicznych oraz programów ochrony roślin. Swoją pasją dzieli się na wielu ważnych konferencjach m.in. Top Agrar. Współtwórczyni kierunku studiów podyplomowych o tematyce rolniczej, gdzie zaraża studentów zamiłowaniem do zawodu.
       
      Dr inż. Małgorzata Idkowiak
      Absolwentka Rolnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu na kierunku fitopatologii. Pracę doktorską na temat wpływu uproszczeń uprawy roli, realizowała na kierunku agronomia. Z pasji do rolnictwa 15 lat temu rozpoczęła przygodę z firmą Osadkowski-Cebulski Sp. z o.o. Ma na swoim koncie kilkadziesiąt wykładów eksperckich, z zakresu uprawy i ochrony roślin. Współautorka i autorka wielu publikacji naukowych. Przeprowadziła szereg doświadczeń polowych, będących podstawą dla wdrożeń do praktyki rolniczej w gospodarstwach rolnych.
       
      Kamila Kozdra
      Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierunek Rolnictwo, specjalizacja Agronomia. Studia  ukończyła z wyróżnieniem. 10 lat doświadczenia pracy w dziale nasion w firmie Osadkowski-Cebulski  Sp. z o.o. – od roku na stanowisku Dyrektora Działu Nasion, pozwoliły rozwinąć zamiłowanie do nasiennictwa oraz łączyć pasję z pracą. Na bieżąco śledzi trendy w hodowli roślin poprzez analizę wyników doświadczeń, obserwację nowych odmian roślin rolniczych na polach.
       
      Mariusz Salawa
      Absolwent Rolnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu  o specjalności ekonomika rolnictwa oraz studiów podyplomowych w SGGW w Warszawie. Doświadczenie zdobywał pracując 10 lat w PIORiN, m.in. jako wirusolog. Od 14 lat związany z Osadkowski-Cebulski  Sp. z o. o. Obecnie zajmuje się tematem nawozów dolistnych i stymulacji roślin uprawnych. Pasjonat rolnictwa, prowadzi gospodarstwo rolne ukierunkowane na hodowlę bydła mięsnego.
    • Przez yacenty
      Jak ekonomicznie nawozić uprawy i zadbać o żyzną glebę?
       
      Tematem kolejnego webinarium zorganizowanego przez firmę Osadkowski-Cebulski Sp. z o.o. jest równie kluczowy problem. Kto nie chce zaoszczędzić na nawożeniu i przy tym nie ograbić roślin z cennych składników pokarmowych? W końcu to jeden z podstawowych zabiegów, który wpływa na jakość naszych plonów. Warto więc wiedzieć, jakie decyzje podejmować przy zakupie nawozów, aby nasz budżet na tym nie ucierpiał i finalnie – jakość gleby dla rozwoju roślin. Dlatego 1 marca o godzinie 19:00, dwóch specjalistów z dziedziny uprawy roślin: Dr inż. Anna Ambroszczyk,  Dyrektor Działu Badań i Rozwoju w firmie ORGANIKA-AGRARIUS Sp. z o.o., oraz Mariusz Salawa,  Dyrektor Działu Nawozów Dolistnych w firmie  Osadkowski-Cebulski Sp. z o.o., omówi temat ekonomicznego i efektywnego nawożenia upraw. Po tym interesującym dialogu zaplanowano czas na punkt Q&A, podczas którego każdy z uczestników wydarzenia będzie mógł zadać pytanie prowadzącym.
       
      Na uczestników webinarium czekają upominki – produkt Nano gro aqua. Ponadto na końcu spotkania przeprowadzimy szybki quiz, w którym przewidziano atrakcyjne nagrody:
       
      ●       Nawóz Bi Azot (5 kg) – 1. miejsce.
      ●       Nawóz Bi Fosfor (5kg) – 2. miejsce.
      ●       Nawóz Bi Protect (5 kg) – 3. miejsce.
      Zapraszamy 1 marca 2022 o godzinie 19.00
      Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie jak i tablecie. Po rejestracji, każdy użytkownik otrzyma maila z linkiem do wydarzenia.
      https://agrofoto.clickmeeting.com/oszczedz-na-nawozeniu-przez-odzyskanie-skladnikow-pokarmowych-z-gleby-
       
       

       
      Co w programie?
      Prelegenci poruszą m.in. poniższe tematy:
       
      → Uwsteczniania się składników pokarmowych w glebie oraz o organizmach, które mają umiejętność ich odzyskiwania.
      → W jaki sposób organizmy w glebie współtworzą jej strukturę oraz zachowują równowagę biologiczną?
      → Dlaczego wczesną wiosną warto stymulować wzrost roślin, aby mogły przeciwstawiać się stresom w okresie wegetacji?
      →  Rekomendacje i zalecenia na rozpoczynający się sezon wegetacyjny.
       
      W trakcie spotkania zaprezentowane zostaną wyniki doświadczeń własnych w zestawieniu z wynikami Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
       
      Prelegenci webinarium:
       
      Dr inż. Anna Ambroszczyk – Doktor Nauk Rolniczych ze specjalizacją w dziedzinie warzywnictwa. Od 2007 do 2018 roku pracowała jako adiunkt na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2008 roku jest związana z polską firmą Agrarius – początkowo jako konsultant, a od 2018 roku pełni funkcję Dyrektora Działu badań i rozwoju. Jest autorką wielu publikacji naukowych i popularno-naukowych oraz ekspertką w dziedzinie doradztwa i wdrożeń.
      Prelegentka chętnie dzieli się swoim entuzjazmem, wiedzą  i doświadczeniem ze wszystkimi, którym leży na sercu produkowanie żywności w harmonii z naturą.
       
      Mariusz Salawa – Absolwent kierunku rolniczego na Akademii Rolniczej we Wrocławiu o specjalności ekonomika rolnictwa oraz studiów podyplomowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zdobywał pracując 10 lat w PIORiN, m.in. jako wirusolog. Od 14 lat związany z Osadkowski-Cebulski  Sp. z o. o. Obecnie zajmuje się tematem nawozów dolistnych i stymulacji roślin uprawnych. Pasjonat rolnictwa, prowadzi gospodarstwo rolne ukierunkowane na hodowlę bydła mięsnego.
       
       
    • Przez Kamillubuskie
      Witam. Mam bardzo ważne pytanie dotyczące starania się o dofinansowanie nowego sprzętu z pomocy restrukturyzacji malych gospodarstw. Wszystkie warunki spełniamy ale co się dzieje w takim przypadku gdy rolnik ma 62 lata za 3 lata emerytura a program restrukturyzacji wynosi 5 lat ??? Czy rolnik będzie musiał pracować wtedy do 67 lat czy jak ????
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj