Polecane posty

Agrest    22482

Gdzie lepsze stanowisko i myszy nie wycięły to coś nalewa.

Dziś 2kg karmy dla mysz rozsypałem może na 0,3ha

20230601_175730.jpg

20230529_180527.jpg

soltys48    17935
Dnia 31.05.2023 o 15:36, michal1993 napisał:

Powoli zaczyna brakować wody ale komosa nie jest dużo mniejsza niż jęczmień miejscami jednak...

Skoś to w bele,nie kombinuj z herbicydem 

• Like 1

Wiadomość z agroFakt.pl

Dnia 20.05.2023 o 12:12, yacenty napisał:

ja robię albo 0.6 Modus i 0.5kg medaxu na flage albo 0.75medaxu i 0.5kg medaxu na flage

Medax lepiej reguluje niż cerone ? Czy z innych przyczyn medax zamiast cerone? 

michal1993    453
12 godzin temu, soltys48 napisał:

Skoś to w bele,nie kombinuj z herbicydem 

Był też taki pomysł ale problem w tym że jak w takiej suszy zetnę to podejrzewam że niewiele z tej lucerny miał nie będę

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82
Jeżeli pomogłem kliknij na zieloną strzałkę w rogu mojego postu.

yacenty    3694
44 minuty temu, WojtekKaczyski napisał:

Medax lepiej reguluje niż cerone ? Czy z innych przyczyn medax zamiast cerone? 

nie lepiej, moim zdaniem porównywalnie, bardziej kwestia tego co się uda lepiej kupić i bardziej kwestia pogody.

Cerone fajnie skraca, ale nie może być bardzo sucho i gorąco, a medax stosujesz wcześniej i wtedy pogoda nie jest jeszcze tak bardzo ważna

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

soltys48    17935
3 godziny temu, michal1993 napisał:

Był też taki pomysł ale problem w tym że jak w takiej suszy zetnę to podejrzewam że niewiele z tej lucerny miał nie będę

Koś wyżej i nie będzie źle 

19seba    8

U was też odmiana baracooda jest taka wysoka ? Poszło 0,6 l Modusa i na flagowy 0,5 Cerone i jak się wejdzie w ścieżkę w dołkach gdzie więcej wilgoci to jest mi po ramiona. Myślałem że po antywylegaczu w takich dawkach będzie sporo niższy 

MaXtzTS    13

U mnie baracooda dużo wyższa od odmiany Lentia ale i ładniejsza dostały obie tylko 0.3 moddusa. jakie masz kolego doświadczenie z hybrydami? warto? lepszy plon?

Agrest    22482

U Ryśka co roku jest susza... na mapach iung🤣

A 5 klasa jest do podatku za wódkę łatwiona🤭

Rolnik1973    14245

3 rok po sobie jeczmień

3 rok bez kg nawozu sztucznego

Na słomę gnojowica

Na zimę pogłównie 400 kg kredy

Na wiosnę gnojowica

19seba    8
9 godzin temu, MaXtzTS napisał:

U mnie baracooda dużo wyższa od odmiany Lentia ale i ładniejsza dostały obie tylko 0.3 moddusa. jakie masz kolego doświadczenie z hybrydami? warto? lepszy plon?

Własnie nie mam żadnego doświadczenia bo pierwszy raz mam ozimy i troche się zdziwiłem jak ta Baracooda wystrzeliła , jak żyto jest

michal1993    453

Jęczmień jary na systivie. Planowałem t2/t3 100g azoksystrobiny i 75g metkonazolu a teraz pomyślałem żeby to rozbić. Ok 19dni nie padało, jęczmień wygląda ok, i chciałbym zrobić typowe t2 w postaci azoksystrobiny 100g. Ma to sens? Chcę rozłożyć zabiegi ze względu na suszę

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82
Jeżeli pomogłem kliknij na zieloną strzałkę w rogu mojego postu.

Ziel    106
22 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

3 rok po sobie jeczmień

3 rok bez kg nawozu sztucznego

Na słomę gnojowica

Na zimę pogłównie 400 kg kredy

Na wiosnę gnojowica

I za 5lat gleba jałowa.

• Like 1

robi57362    2110

na wydmie moj ozimy już usechl ziarko twardnieje, gdzie nizej albo lepsza ziemia wygląda ok ale przez zanieczyszczenie żytem zniwa nie predko

jesli pomoglem kliknij fajne

szymon09875    8491
13 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Niby czemu? 

Bo ktoś płodozmian wymyślił nie bez powodu. 

Chyba że Ty jak mój znajomy co twierdzi że pszenica po pszenicy 3 raz najlepiej się udaje bo grzyby już zwalczone i jest ziemia do pszenicy przyzwyczajona

mimi007    124

witam, mam trochę samosiewów żyta w jęczmieniu, teraz już z tym chyba nic nie zrobię ale po jęczmieniu chce siać łubin na przyoranie pod pszenicę i nwm co zrobić żeby mi znowu w pszenicy nie wyskoczyło, chyba że w drugim roku już powinno być ok.. co myślicie albo jakas doglebowka na jednoliścienne po gruberze

szymon09875    8491

A są doglebowo na jednoliścienne? Ja bym to po żniwach ruszył i przed uprawa pod pszenicę glifosatem przeleciał. A jeszcze lepiej by było to zostawić bez łubinu i z dwa trzy razy uprawić płytko żeby skasować samosiewy 

Agrest    22482

Żadna doglebówka.

Powinno być czysti, a jak masz obawy to graminicyd powschodowo na 2 tygodnie przed likwidacją łubinu.

Choć ja bym nie pryskał.

22 minuty temu, respecto088 napisał:

Stosuje ktoś Stabilan jako regulator do jeczmienia jarego? 

Ponoś ccc nie działa na jęczmień. Zostaje moddus, medax i etefon

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

A są doglebowo na jednoliścienne? Ja bym to po żniwach ruszył i przed uprawa pod pszenicę glifosatem przeleciał. A jeszcze lepiej by było to zostawić bez łubinu i z dwa trzy razy uprawić płytko żeby skasować samosiewy 

Np devrinol i kerb. Ale pszenica zwłaszcza po tym drugim może nie wzejść🤭

• Like 1

Rolnik1973    14245
22 minuty temu, szymon09875 napisał:

Bo ktoś płodozmian wymyślił nie bez powodu. 

Chyba że Ty jak mój znajomy co twierdzi że pszenica po pszenicy 3 raz najlepiej się udaje bo grzyby już zwalczone i jest ziemia do pszenicy przyzwyczajona

I czwarty rok będzie pisiany

Co za różnica czy po jęczmienie czy po pszenżycie

Przynajmniej pszenżyta nie będzie. 

Od dziadka przez ojca po mnie zboże po zbożu i jakoś nie zginęło i wyrodziło. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez MafiaLolek
      Jak posiac jeczmien ozimy? Chodzi głównie o ustawienie siewnika konnego, na ile go ustawić, mam piątą klasę ziemi i 250 kg do siewu, musze posiać 1,34 ha
    • Przez GrzegorzKulawiecki
      Witam, co polecicie na jesienny oprysk na chwasty, pszenżyto śiane 15 września, w tamtym roku pryskalem snajperem, a może jakieś łączenie środków??
    • Przez MafiaLolek
      Witam, posiałem niedawno jęczmień ozimy nie dawałem żadnego nawozu jak do tej pory ani oprysków. Robi się coraz bardziej żółty co robić ?! Klasa ziemi to 5.

• Przez mlody5674
      Witam chce kupić owijarkę samozaładowczą i mam dylemat która wybrać, słyszałem ze Sipma jest troszkę lepsza od pronra, ktoś miał doświadczenie z tymi owijarkami proszę o wasze opinie która wybrać żeby można było pracować bez awaryjnie, z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam !  
    • Przez Damian71311
      Witam jestem w trakcie napraw hamulcy w c-330 problem polega na tym że któś kiedyś złożył być moze tak było od nowosci bo z tego co czytrałem w pierwszych wersjach tak wychodziło a mianowicie chodzi o ten oring co idzie w tą tulejkę moje pytanie polega na tym czy ktoś powie jak to złożyć te 3 elementy co są na zdj ? z góry dziękuje za pomoc

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj