Polecane posty

Agrest    22482

Dawaj jaśniej bo słabo kontaktuję,  ćpam prochy na bóle kręgosłupa

Rolnik1973    14245
5 minut temu, Agrest napisał:

ćpam prochy na bóle kręgosłupa

Na bóle kręgosłupa najlepsze dobrane nowe hektary. 

Agrest    22482

Za daleko bo wziąłbym Twoje

• Like 3

Wiadomość z agroFakt.pl

krzysiek1614    35

Jeczmien jary browarny. Mogę jeszcze jeszcze pryskac Cerone w tej fazie razem z tebu?? Na pojedynczych już wychodzą ości 

20230528_155317.jpg

soltys48    17935
12 minut temu, Agrest napisał:

@yacentyjego i nie tylko jego cięcie mnóstwa słomy połączone z ociepleniem i brakiem drapieżników szczytowych 

8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Na bóle kręgosłupa najlepsze dobrane nowe hektary. 

Praca uszlachetnia i powoduje wydzielanie endorfin a te z kolei blokują uczucie bólu 

• Like 1
  • Thanks 1

Agrest    22482

A to pamiętam.

W tym roku pewno będzie plaga. Myszołowów natomiast wyjątkowo mało

soltys48    17935

I u nas u największych rolników tj. tych z najwyższymi plonami którzy tną słomę jest już problem gryzoni 

yacenty    3694

a po co? jak słoma 150zł a polifoska 3500-4000

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

soltys48    17935

Ile Masz szacunkowo t/ha słomy?

17 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ale raz na 5 lat krowiarzowi sprzedać to nie

Sprzedać ok ale wielu chce darmo

Ziel    106
Napisano (edytowany)

Panowie czy stosował ktoś fluroksypyr na rdest powojowaty w jeczmieniu jarym?Faza 1/2kolanka, teoretycznie można tylko w fazie krzewienia ale pytam bo rdest mi przypuścił fudamentum. 

Jesli chodzi o problem z chorobami grzybowymi to jedyną receptą jest siać zboże max co 3lata.

Edytowano przez Ziel

yacenty    3694
soltys48 napisał:

Ile Masz szacunkowo t/ha słomy?

17 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ale raz na 5 lat krowiarzowi sprzedać to nie

Sprzedać ok ale wielu chce darmo

tyle co ziarna plus minus. czyli niech będzie 9-10ton. ale z pszenicy jak sprzedawałem to im wyszło 6t i 300zl. to był pierwszy i ostatni raz kiedy sprzedałem słomę

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

cotamjaktam    37

Mam pytanie można pryskać jęczmień jary na skrzypionki cyperkillem jak kłosy wychodzą?

72AEC336-A815-4D9E-9D2A-C53E95FFBA1E.jpeg

soltys48    17935
15 minut temu, yacenty napisał:

tyle co ziarna plus minus. czyli niech będzie 9-10ton. ale z pszenicy jak sprzedawałem to im wyszło 6t i 300zl. to był pierwszy i ostatni raz kiedy sprzedałem słomę

To nie była sprzedaż tylko oddanie

Przy 6t/ha słomy skromnie powinieneś wziąć ok 960 jeśli ja to bym kupował to przy obecnej cenie polifoski Masz 300kg 6

Dogadane mam w tym roku po 40,-/szt,

Moja kulka waży ok 250 ,choć trafiają się i lżejsze 

10 minut temu, cotamjaktam napisał:

Mam pytanie można pryskać jęczmień jary na skrzypionki cyperkillem jak kłosy wychodzą?

72AEC336-A815-4D9E-9D2A-C53E95FFBA1E.jpeg

Można 

krilan06    2237

A jak liczyć wymianę słomy na obornik? Oddaję słomę, znajomy sobie prasuje swoją prasą, bale 120. Ile bali za przyczepę obornika 4t?

kamcio15    1392

A tak z innej beczki, po ile u was cenią za belkę siana i sianokiszonki? Nie mam żadnej hodowli, a mam do dyspozycji trochę łąk i zastanawiam się czy by nie pójść w handlowy "biznes". 

misio3p    1992

Zależy od roku, jak jest kiepski to wykupią od Ciebie wszystko, jak jest dobry to nawet sprzedając po kosztach może być problem ze zbytem. 

Macie może pomysł dlaczego kłosy jęczmienia są szczerbate? Odmiana Aleksandra, zauważyłem na części pola, że zamiast normalnie nalanego ziarna jest plewa z zarodkiem w środku i nic się nie dzieje. Będę obserwował, pierwszy raz z takim czymś się spotykam. 

24.07.2008 - 24.07.2021 - 13 lat na AF

jajanek1    211

o tej porze to możesz mieć nalane w pampersa a nie ziarno jęczmienia    haha

szczerbaty kłos to albo szkodnik albo grzyb

Ziel    106

Może też tak być od oprysku fungicydem w fazie kwitnienia.

JarekBazydlo    2331
13 godzin temu, krilan06 napisał:

A jak liczyć wymianę słomy na obornik? Oddaję słomę, znajomy sobie prasuje swoją prasą, bale 120. Ile bali za przyczepę obornika 4t?

U mnie wyszło za 1 bele słomy około 1.5t obornika ale ja prasowałem.

drobny    193
16 godzin temu, Agrest napisał:

Co dokładnie masz zdjagnozowane,bo ja rwa kulszawa i wypadajacy staw biodrowy :/ też ćpam leki na to

Agrest    22482

9Nie chodzę po lekarzach. Szyjny mam wybity na bok , na reszcie odcinków pewno przepukliny. Ostatni miesiąc co raz gorzej. Nie mogę ciągnikiem i autem długo jeździć. Nogi cierpną drętwieją. Stać bez oparcia nie daję rady.

12 godzin temu, misio3p napisał:

Zależy od roku, jak jest kiepski to wykupią od Ciebie wszystko, jak jest dobry to nawet sprzedając po kosztach może być problem ze zbytem. 

Macie może pomysł dlaczego kłosy jęczmienia są szczerbate? Odmiana Aleksandra, zauważyłem na części pola, że zamiast normalnie nalanego ziarna jest plewa z zarodkiem w środku i nic się nie dzieje. Będę obserwował, pierwszy raz z takim czymś się spotykam. 

To samo w Sandrze. Widać pod słońce taką roztrzepaną plewę,  w środku biały gruby twardy zalążek. Trochę wygląda to jakby np ptak wydziobał.

W poprzednich latach bywały takie podwójne ziarniaki. Mega duże rozsadzone na pół.

• Sad 1

soltys48    17935
14 godzin temu, krilan06 napisał:

Plus minus 1:4(tona słomy=4 obornika)kolega tak się wymienia 

Sam prasuje (on bierze słomę)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez MafiaLolek
      Jak posiac jeczmien ozimy? Chodzi głównie o ustawienie siewnika konnego, na ile go ustawić, mam piątą klasę ziemi i 250 kg do siewu, musze posiać 1,34 ha
    • Przez GrzegorzKulawiecki
      Witam, co polecicie na jesienny oprysk na chwasty, pszenżyto śiane 15 września, w tamtym roku pryskalem snajperem, a może jakieś łączenie środków??
    • Przez MafiaLolek
      Witam, posiałem niedawno jęczmień ozimy nie dawałem żadnego nawozu jak do tej pory ani oprysków. Robi się coraz bardziej żółty co robić ?! Klasa ziemi to 5.

• Przez mlody5674
      Witam chce kupić owijarkę samozaładowczą i mam dylemat która wybrać, słyszałem ze Sipma jest troszkę lepsza od pronra, ktoś miał doświadczenie z tymi owijarkami proszę o wasze opinie która wybrać żeby można było pracować bez awaryjnie, z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam !  
    • Przez Damian71311
      Witam jestem w trakcie napraw hamulcy w c-330 problem polega na tym że któś kiedyś złożył być moze tak było od nowosci bo z tego co czytrałem w pierwszych wersjach tak wychodziło a mianowicie chodzi o ten oring co idzie w tą tulejkę moje pytanie polega na tym czy ktoś powie jak to złożyć te 3 elementy co są na zdj ? z góry dziękuje za pomoc

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj