Polecane posty

Agrest    22482

Samosiew Sandry na miedzy.

66 w pełni wykształconych pędów.  Większość już wykłoszona.

Przy takim potencjale to 20szt/m2 byłoby gęsto🤣

20230515_135817.jpg

Dziś pierwsze pylniki na jęczmieniu.

20230515_141634.jpg

20230515_145112.jpg

krzysiek1614    35

Jaki musi być odstęp między zabiegami w jeczmieniu jarym?? Jak pogoda pozwoli to chce jechać z regulacją a następnie chciałbym polecieć z T1. Nie chcę tego łączyć bo już w pszenicy w tym roku tak zrobiłem i potem były przypalenia i fito

Sokol2    115

można jechać teraz w jeczmieniu ozimym t2 soligorem jak juz kłosy na wierzchu??  t1 miesiac temu

Wiadomość z agroFakt.pl

Agrest    22482

Sandra w deszczu.

Przedplon jęczmień Sandra.

Wygląda bdb, nawet lepiej niż na innym stanowisku. Zaletą czystość odmianowa, brak samosiewów innych zbóż.

Od północy przyjęła 31mm pięknego deszczu.

20230517_141840.jpg

20230517_141925_resized.jpg

misio3p    1992

Zazdroszczę takich opadów, na zachodzie ledwie 17mm w maju. Jeszcze jeden taki deszcz Ci się trafi w czerwcu i możesz szykować dużo przyczep, bo tu będzie wydajność. 

Gdyby w prognozach były opady to bym nie narzekał, ale na ten moment do końca miesiąca nie ma kompletnie nic. 

• Like 1
  • Sad 2

24.07.2008 - 24.07.2021 - 13 lat na AF

Agrest    22482

Kłosy raczej krótsze jak rok temu. A i obsada jakby mniejsza

ovi    196

Agrest napisał: Samosiew Sandry na miedzy. 66 w pełni wykształconych pędów.  Większość już wykłoszona. Przy takim potencjale to 20szt/m2 byłoby gęsto🤣  Dziś pierwsze pylniki na jęczmieniu.   A widziałeś to , 94 źdzbelł https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/778106-jeczmien-ozimy-sandra/ https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/778109-jeczmien-ozimy-sandra/

Agrest    22482

Trochę trwało ale znalazłem. Wklejam by czytelne było

michal_19    126

A u mnie kosmos jeszcze się nie wykłosil  zdjęcie z wczoraj, i Aleksandra też nie siewy w terminie,  wydawało się że  w tym roku będzie szybciej , strasznie wysoki mimo 2 regulacji ok 80cm. 

IMG_20230516_094619.jpg

IMG_20230507_192535.jpg

krilan06    2237

U mnie kosmos siany ok 23 września jeszcze się nie kłosi, no może widać kilka ości 

kamcio15    1392

U mnie tak samo. Kosmos siany końcem września, początek października dopiero zaczyna się kłosić. Też dostał ładną porcję deszczu i pada dalej. 

krilan06    2237

Z konieczności myślicie że 2 dni odstępu między odchwaszczaniem i grzybówką w j. jarym wystarczą? Tzn wczoraj herbicyd, jutro fungi+dolistnie? 

krzysiek1614    35
krilan06 napisał:

Z konieczności myślicie że 2 dni odstępu między odchwaszczaniem i grzybówką w j. jarym wystarczą? Tzn wczoraj herbicyd, jutro fungi+dolistnie? 

Ile robisz zabiegów na grzyba w jarym?? Sieje pierwszy raz a znajomy mówi że robi jeden zabieg i to wystarcza

krilan06    2237

Przeważnie jeden zabieg, ale w tym roku chyba zrobię dwa 

krzysiek1614    35
krilan06 napisał:

Przeważnie jeden zabieg, ale w tym roku chyba zrobię dwa 

No właśnie też się zastanawiam nad dwoma zabiegami. Można wiedzieć co będziesz stosował lub co dawałeś w jednym zabiegu?

krilan06    2237

W jednym zabiegu priaxor+azoksystrobina ale drugi raz bym tak nie zrobił bo kombajnista prawie zawału dostał jak miał to kosić 😂

JarekBazydlo    2331
krilan06 napisał:

Moim zdaniem musi być z 3 dni przerwy.

krzysiek1614    35
krilan06 napisał:

W jednym zabiegu priaxor+azoksystrobina ale drugi raz bym tak nie zrobił bo kombajnista prawie zawału dostał jak miał to kosić 😂

A co myślisz o tebu i azoksy 🤔

Skowron16    7

panowie jęczmień ozimy w 50% wykłoszony chce zrobić T2/T3 plus 10kg/ha mocznika i 10kg/ha siarczanu można nie popali?

MalyRolnik18    54

Panowie proszę o poradę bardziej doświadczonych.  Mam działkę na której w 2022 była kukurydza na ziarno, przedplonem była również kukurydza. Teraz jest posiany jęczmień jary. Myślę na jesień zasiać jęczmień ozimy, będzie co z tego ? Siać ? Działka dobra V klasa, miejscami IVb, w dobrej kulturze, ph mierzone tylko zwykłym miernikiem ale jest spokojnie minimum 6. Nigdy nie miałem jęczmienia ozimego i nie wiem jakie lubi przedplony itp. dlatego pytam. Dzięki za podpowiedzi. 

ovi    196

Co na pierwszy zabieg fungicydowy w jęczmieniu jarym, najlepiej coś taniego i sęsownego?

misio3p    1992

Protiokonazol 150g/ha, jak ma być jeszcze taniej to tebukonazol. 

6 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Panowie proszę o poradę bardziej doświadczonych.  Mam działkę na której w 2022 była kukurydza na ziarno, przedplonem była również kukurydza. Teraz jest posiany jęczmień jary. Myślę na jesień zasiać jęczmień ozimy, będzie co z tego ? Siać ? Działka dobra V klasa, miejscami IVb, w dobrej kulturze, ph mierzone tylko zwykłym miernikiem ale jest spokojnie minimum 6. Nigdy nie miałem jęczmienia ozimego i nie wiem jakie lubi przedplony itp. dlatego pytam. Dzięki za podpowiedzi. 

Śmiało możesz siać, ja mam jęczmień po jęczmieniu (ozimy po ozimym) i podoba mi się nawet bardziej niż w zeszłym roku. 

24.07.2008 - 24.07.2021 - 13 lat na AF

michal_19    126

Efekt regulacji etefonem . Kłosy w kosmosie od 8 do 12 pięter. 

IMG_20230519_154023.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez MafiaLolek
      Jak posiac jeczmien ozimy? Chodzi głównie o ustawienie siewnika konnego, na ile go ustawić, mam piątą klasę ziemi i 250 kg do siewu, musze posiać 1,34 ha
    • Przez GrzegorzKulawiecki
      Witam, co polecicie na jesienny oprysk na chwasty, pszenżyto śiane 15 września, w tamtym roku pryskalem snajperem, a może jakieś łączenie środków??
    • Przez MafiaLolek
      Witam, posiałem niedawno jęczmień ozimy nie dawałem żadnego nawozu jak do tej pory ani oprysków. Robi się coraz bardziej żółty co robić ?! Klasa ziemi to 5.

• Przez mlody5674
      Witam chce kupić owijarkę samozaładowczą i mam dylemat która wybrać, słyszałem ze Sipma jest troszkę lepsza od pronra, ktoś miał doświadczenie z tymi owijarkami proszę o wasze opinie która wybrać żeby można było pracować bez awaryjnie, z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam !  
    • Przez Damian71311
      Witam jestem w trakcie napraw hamulcy w c-330 problem polega na tym że któś kiedyś złożył być moze tak było od nowosci bo z tego co czytrałem w pierwszych wersjach tak wychodziło a mianowicie chodzi o ten oring co idzie w tą tulejkę moje pytanie polega na tym czy ktoś powie jak to złożyć te 3 elementy co są na zdj ? z góry dziękuje za pomoc

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj