Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zboże po 600 a wy kupujecie kwalifikat po 2600. Fakt ja też kupuje ale 150kg na rozmnożenie i tak co roku ale nie że na cały areał. Potem wialnia, betoniarka i zaprawianie. Mówcie co chcecie ale w betoniarce lepiej zaprawie jak kwalifikat bo nie oszczędzam na środkach.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Wymiana sąsiedzka jak tak robię rozmawiamy między znajomymi kto ma jaki towar. Np ja w tym roku sieje jakubusa a kolega su midnight i się wymieniany jakoś radzimy. Bo 4.5t zboża za tonę kwalifikatu to przegięcie 

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Janeczko napisał(a):

Wymiana sąsiedzka jak tak robię rozmawiamy między znajomymi kto ma jaki towar. Np ja w tym roku sieje jakubusa a kolega su midnight i się wymieniany jakoś radzimy. Bo 4.5t zboża za tonę kwalifikatu to przegięcie 

co proszeeeee z sąsiadem współpracować? w Polsce???? zastaw się a postaw się a później narzekaj że olaboga rząd daj.

uszanowanko za taką wspolprace

• Haha 1
Opublikowano

Niestety, jak padało to e całym regionie i każdemu skielkowalo w polu. 

Różnica między obsianiem kwalifikatem a swoim materiałem z kiełkowaniem do 70% to jest jakieś 70 zł różnicy na korzyść swojego materiału. Doliczyć koszty czyszczenia i zaprawiania to kwalifikat się wróci. Taki kwalifikat za ok 2100 nie 2600.

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

co proszeeeee z sąsiadem współpracować? w Polsce???? zastaw się a postaw się a później narzekaj że olaboga rząd daj.

uszanowanko za taką wspolprace

Trzeba żyć w zgodzie a nie jak tu słyszę opłaty za wyciąganie się z pola itd jak mam swój skoszony po kwalifikacie to od żadnego znajomego nie biorę kasy tylko swój przywożą i flaszkę pijemy. Maksymalnie jak tragedię że tragedię towar to po cenie skupu i nikt nie jest stratny. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Jaką zaprawę stosujecie aby fajnie działała a nie tylko barwiła? 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie zaprawiam kinto plus+ stim+ Materiał swój C2 W tym roku będzie siany Almut i Winnie a i mam woreczek Picasso 

Edytowane przez drobny
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 19:58, Janeczko napisał(a):

Zboże po 600 a wy kupujecie kwalifikat po 2600. Fakt ja też kupuje ale 150kg na rozmnożenie i tak co roku ale nie że na cały areał. Potem wialnia, betoniarka i zaprawianie. Mówcie co chcecie ale w betoniarce lepiej zaprawie jak kwalifikat bo nie oszczędzam na środkach.

Pierwszy raz sieje Jęczmień ozimy to skąd miałem sobie go wziąć?

Opublikowano
ervyn napisał:

Kiedy zaczynacie siewy? Czym odchwaszczacie jęczmień? Expert 0,35kg + 0,2 diflufenikanu będzie git?

po 15 września w świętokrzyskim, ja robię 0,35 experta i wiosną poprawkę bo zawsze coś wyjdzie

Opublikowano
37 minut temu, ervyn napisał(a):

Kiedy zaczynacie siewy? Czym odchwaszczacie jęczmień? Expert 0,35kg + 0,2 diflufenikanu będzie git?

Chyba za dużo dff, mogą być przebarwienia. Można też dodać 20g tribe

Opublikowano
3 godziny temu, EppS napisał(a):

Też odstępuje sąsiadom w C2 na wymianę albo po cenie skupu.

Ok tylko dlaczego ty musisz płacić po 2.5 - 3 tys a odstępować innym po 600-700 zł ? rozumie jeszcze ze ty masz taką odmiane z centrali , a ktoś ma inną z centrali i się wymieniacie , a nie że ktoś ci na wymianę przywiezie uj wie co ,  Ja jak ktoś chce pszenicę to jakoś wiele nie liczę , ale 1000 za tonę pasuję brać, żeby się ktoś z boku nie śmiał że cię w ciula robi , bo ty płacisz grubą kasę żeby zmienić materiał siewny , a ktoś ma w cenie skupu ? 

Na chłopski rozum , taka sprzedaż w cenie skupu to trochę nie fer , bo równie dobrze można powiedzieć że ty kupuj kwalifikat , a ją będę brał od ciebie do siewu 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ok tylko dlaczego ty musisz płacić po 2.5 - 3 tys a odstępować innym po 600-700 zł ? rozumie jeszcze ze ty masz taką odmiane z centrali , a ktoś ma inną z centrali i się wymieniacie , a nie że ktoś ci na wymianę przywiezie uj wie co ,  Ja jak ktoś chce pszenicę to jakoś wiele nie liczę , ale 1000 za tonę pasuję brać, żeby się ktoś z boku nie śmiał że cię w ciula robi , bo ty płacisz grubą kasę żeby zmienić materiał siewny , a ktoś ma w cenie skupu ? 

Na chłopski rozum , taka sprzedaż w cenie skupu to trochę nie fer , bo równie dobrze można powiedzieć że ty kupuj kwalifikat , a ją będę brał od ciebie do siewu 

To już nie jest kwalifikat, to po pierwsze, po drugie zawyżasz ceny wyżej podane żeby post wyglądał bardziej dramatycznie, po trzecie nie traktuję tego jako biznesu porostu sąsiedzka pomoc raz ktoś mnie innym razem ja komuś, po czwarte mam gdzieś co ludzie patrzący z boku sobie myślą.

• Thanks 1
Opublikowano

Ja zrezygnowałem z takiego "kwalifikatu", po pierwsze cena rynkowa +50%, zwykle trzeba przewiać i oczywiście zaprawa.

1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Kupiłem Jakubusa z tego 🤷

Ja tam sieję i nie mam zastrzeżeń, materiał czysty i równo zaprawiony 

• Like 2