Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie dwa dni lało nawet jakbym chciał to nie wjadę dzisiaj. W niedzielę nadają cały dzień na minusie (przynajmniej u mnie) to jakie skracanie? Nawet t1 nie jestem pewien czy robić w czwartek. 

Zawsze na 2 kolanko jest etefon. 

Opublikowano
9 godzin temu, usieq96 napisał(a):

To zobaczymy :D Jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu, a bywały przypadki, że zrobiłem T1 i R1 a tu rano -2 jednak to tylko przez godzinę dwie i żadnego efektu. Bardziej to wy tu sracie bo jakiś malutki przymrozek w marcu/kwietniu 😆. Taki heja do przodu i wszechwiedzący jesteś to powiedz kiedy wedle Ciebie mam robić? 😉 

Jak zaczniesz sam płacić za chemię to będziesz szanować pieniądze. 

Robi zabieg funigicydowy z regulacją , w nocy przymrozek i gościu mówi że wszystko ok 🤪

U mnie idzie miedź mangan aminokwasy bor fosfor jutro i to 2 dni przed minusem w nocy. 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, misio3p napisał(a):

Właśnie kończę T1 w jęczmieniu, kolejne dni z temperaturą maksymalną 16,19,20 stopni, pierwszy przymrozek możliwy w nocy z soboty na niedzielę. Zostawiłem sobie kontrolkę, zobaczymy jak będzie.

83fbbf2f9dcd4e904a06a2314a48aada.jpeg

Był dzisiaj przymrozek?

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Jak zaczniesz sam płacić za chemię to będziesz szanować pieniądze. 

Robi zabieg funigicydowy z regulacją , w nocy przymrozek i gościu mówi że wszystko ok 🤪

U mnie idzie miedź mangan aminokwasy bor fosfor jutro i to 2 dni przed minusem w nocy. 

Słaby z Ciebie jasnowidz bo nikt mi za darmo środków nie daje 😆Druga rzecz kłania się czytanie ze zrozumieniem. Napisałem, że po T1 nad ranem wskoczyło na dwie godzinki na - (chodź nie miało być) i nie było skutków ubocznych. 

Do ochłodzenia jeszcze kilka dni więc substancje spokojnie się wchłoną. Jednak dziś dalej nie wyjadę bo co chwila przelotny deszczyk przechodzi.

Opublikowano
11 minut temu, usieq96 napisał(a):

Słaby z Ciebie jasnowidz bo nikt mi za darmo środków nie daje 😆Druga rzecz kłania się czytanie ze zrozumieniem. Napisałem, że po T1 nad ranem wskoczyło na dwie godzinki na - (chodź nie miało być) i nie było skutków ubocznych. 

Do ochłodzenia jeszcze kilka dni więc substancje spokojnie się wchłoną. Jednak dziś dalej nie wyjadę bo co chwila przelotny deszczyk przechodzi.

Tu nie chodzi o to czy substancja się wchłonie czy nie jak przyjdzie temperatura poniżej 4-5 stopni. T1 i R1 to bardzo dużą ingerencja w roślinę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tu nie chodzi o to czy substancja się wchłonie czy nie jak przyjdzie temperatura poniżej 4-5 stopni. T1 i R1 to bardzo dużą ingerencja w roślinę. 

Jeśli przyjdzie te -5 i przez dłuższy czas to tak. Jeszcze wczoraj u mnie prognozy pokazywały najwięcej -2 na noc z pon-wt, a dzień około +10. Dziś już pokazują -5 nocą i niedziela i poniedziałek -1 w dzień więc to zmienia bardzo dużo. 

Wykonuję zabiegi już jakieś 15 lat więc mam pewne schematy przetestowane i wiem, że chwilowy przymrozek nad ranem, a potem w dzień 15 stopni nie powoduje negatywnych efektów przy medaxie. Fakt przy moddusie zdarzało się, że dodając triazole pojawiało się fito w takich przypadkach. 

Dodam też, że mieszkam w takim specyficznym terenie, gdzie często w prognozie jest +5 w nocy, a faktycznie nad ranem jest -2 lub odwrotnie pokazują -2 a jest +2. Niestety zabieg w moim wypadku trzeba było wykonać już w niedzielę i patrząc jak jęczmień sadzi to on do ochłodzenia może już mieć drugie kolanko i będzie już za późno na skracanie. Bez regulacji przy 160N będzie leżał to pewne.

• Haha 1
Opublikowano

Jak to było?

"Nie będę się słuchał trola".

"Bardziej to wy tu sracie bo jakiś malutki przymrozek".

"Liczę że jak będą przymrozki to krótkie nad rankiem". 

Szybko życie weryfikuje.

IMG_20250402_135258.jpg

IMG_20250402_135216.jpg

IMG_20250402_135141.jpg

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, polskatk napisał(a):

Jak to było?

"Nie będę się słuchał trola".

"Bardziej to wy tu sracie bo jakiś malutki przymrozek".

"Liczę że jak będą przymrozki to krótkie nad rankiem". 

Szybko życie weryfikuje.

IMG_20250402_135258.jpg

IMG_20250402_135216.jpg

IMG_20250402_135141.jpg

I nadal wszystko podtrzymuję. Fakt, że nie udało się dziś wykonać zabiegu w jęczmieniu, ale w rzepaku regulacja poleciała ;) Jutro jęczmień, a co i ile pójdzie to będę decydował na bieżąco. Wiadomo planować można, a warunki weryfikują. Miał padać deszcz nie padał. Dziś miał nie padać co chwila przelotny i planuj... 

I na tym kończę z internetowym trolem...

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano

Raczej nie mszyca a coś z minujących liście.

U mnie już tylko mogę liczyć na usztywnienie. Niestety droższa opcja czyli medax. I pewno etefon na dokłosie w razie potrzeby 

Opublikowano
W dniu 3.04.2025 o 08:49, Matey napisał(a):

No dziś już bym się na zabieg nie zdecydował

No widzisz, a ja się zdecydowałem i dużo ludzi jeszcze wczoraj z moddusem latało. Na dziś już po zimie ani śladu w prognozach najmniej -2 nocą.

Opublikowano

Nie udalo mi sie zrobić zabiegu teraz w jęczmieniu, sprzęt mi nawalil. Na weekend przymroski i na kolejny tez maja być  Jakubus. Jeżeli pogoda się sprawdzi to zabieg dopiero będzie możliwy ok. 18 kwietnia. Aktualnie jęczmień jest już mocno rozwinięty. Pojawiły się również przebarwienia na liściach, których nie było jeszcze tydzień temu. Jak teraz podejść do ochrony jęczmienia? Czym go prysnąć i czy wytrzyma jeszcze dwa tygodnie ? 

IMG-20250405-WA0024.jpg

IMG-20250405-WA0022.jpg

IMG-20250405-WA0018.jpg

IMG-20250405-WA0016.jpg

Opublikowano

Zobaczycie za tydzień przymrozki jak świnia niebo. Napatrzycie się na ventusky gdzie sprawdzalność jest żałosna i tylko niepotrzebnie się nakręcacie. 

@ROLOMAZ weź stoperan, poczekaj tydzień do piątku/soboty i zrobisz w dobrych warunkach normalne T1. 

ECMWF_T2_MAX_1743832806.webp

ECMWF_T2_MIN_1743832806.webp