Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 19.07.2023 o 21:01, robi57362 napisał:

skoszona sandra plon ok 5.5-6 t przeważnie 6 kl jeczmien jak zwykle u mnie sie obronil

Na 6 klasie?? W takim razie bije kukurydzę i żyto na słabych glebachm

Opublikowano

U mnie jęczmień ozimy siany na V/VI klasie, na której przez ostatnie x lat rosło tylko żyto i owies sypał 3200 z ha.

Rozsieję tam teraz wapna i za rok lub dwa spróbuję jeszcze raz. 

Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Jęczmień na piaskach jest wdzięczniejszy niż żyto, o ile ktoś zna  nawozy wapniowe i potrafi je stosować...

U mnie w tym roku na piasku miał może 20cm i jeszcze nie dawałem cerone na liść flagowy w tym miejscu, a tam gdzie lepsza ziemia to miał około 1m. Ph na piachu 5,8 więc tragedii nie ma, można wszystko robić i jak nie ma wody to plonu nie będzie.

Opublikowano
19 godzin temu, poosa21 napisał:

U mnie w tym roku na piasku miał może 20cm i jeszcze nie dawałem cerone na liść flagowy w tym miejscu, a tam gdzie lepsza ziemia to miał około 1m. Ph na piachu 5,8 więc tragedii nie ma, można wszystko robić i jak nie ma wody to plonu nie będzie.

Jak wyrósł na 20 cm to znaczy, że susza u Ciebie rozpoczęła się bardzo szybko i wydaje mi się, że żyto też nie dałoby w tych miejscach rady z tą różnicą, że słomy byłoby więcej. Też mam na polach takie łaty i praktycznie co roku są wypalone przez suszę.

Opublikowano

Panowie po mieszance gorzowskiej planuje zasiać jęczmień ozimy. Klasa od III do IV , ph w normie ale profilaktycznie rzucę jeszcze granulatu. Teraz tak, tą Gorzowską opryskać glifo, później wapno gruber , i pod koniec sierpnia orka czy lepiej wapno dać po orce pod agregat? I jakie sprawdzone odmiany byście polecili? nie siałem jęczmienia z 8 lat i wypadłem z tematu...

Opublikowano
Dnia 24.07.2023 o 20:22, ThePerkins napisał:

Jak na takim czymś da choć 4t ( ziarna ) to tylko siać. Póki co na tym polu wychodzi tylko żyto na kiszonkę i po tym qq bezorkowo, nic więcej ... 

P1000790.JPG

Ziemia na szóstkę z plusem 😄

Nie będzie korzystnych opadów to będzie 4t ziarna wraz ze słomą (aby).

• Like 1
Opublikowano

Ma ktoś porównanie jak jęczmień ozimy korzysta z stanowiska po rzepaku względem stanowisk np po pszenicy ? U mnie w tym roku na dobrych ziemiach 3a/3b po pszenicy średni plon 9,4t/ha Kws kosmos i patrząc na to co sie dzieje z cena pszenicy nie wiem czy po rzepaku nie odważę się zasiać jęczmień … tylko pytanie czy plony w przypadku jęczmienia tez są znacznie wyższe po rzepaku jak np w pszenicy ( u mnie pszenice po pszenicy max 7-8t a po rzepaku 9-10) jest warto wgl siać jęczmień na takich stanowiskach czy zostawić ta uprawę na słabsze ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Panowie po mieszance gorzowskiej planuje zasiać jęczmień ozimy. Klasa od III do IV , ph w normie ale profilaktycznie rzucę jeszcze granulatu. Teraz tak, tą Gorzowską opryskać glifo, później wapno gruber , i pod koniec sierpnia orka czy lepiej wapno dać po orce pod agregat? I jakie sprawdzone odmiany byście polecili? nie siałem jęczmienia z 8 lat i wypadłem z tematu...

Po co ten glifosat? Toć barbarzyństwo.

Rozsiewacz po niej wapno, przetalerzuj potem orka siewna.

dwurzędówka na takie klasy według mnie

Sandra, Aleksandra

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Po co ten glifosat? Toć barbarzyństwo.

Rozsiewacz po niej wapno, przetalerzuj potem orka siewna.

dwurzędówka na takie klasy według mnie

Sandra, Aleksandra

Dokładnie u mnie Sandra na z 1.8 ha 9 pełnych zbiorników rekorda

Waga jednego litra jęczmienia 575 gram 

Jest bardzo zadowolony a ile dokładnie u leciało to zobaczymy na wadze po sprzedaży

Opublikowano
3 godziny temu, john_deere7430 napisał:

Ma ktoś porównanie jak jęczmień ozimy korzysta z stanowiska po rzepaku względem stanowisk np po pszenicy ? U mnie w tym roku na dobrych ziemiach 3a/3b po pszenicy średni plon 9,4t/ha Kws kosmos i patrząc na to co sie dzieje z cena pszenicy nie wiem czy po rzepaku nie odważę się zasiać jęczmień … tylko pytanie czy plony w przypadku jęczmienia tez są znacznie wyższe po rzepaku jak np w pszenicy ( u mnie pszenice po pszenicy max 7-8t a po rzepaku 9-10) jest warto wgl siać jęczmień na takich stanowiskach czy zostawić ta uprawę na słabsze ? 

Jeczmień po rzepaku w tym roku dawał o 2 t więcej niż po pszenicy, w zeszłym roku było lepiej o 1,2t

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.07.2023 o 12:58, zbyszek8201 napisał:

Troszkę skosilem w środę. Nie ważone ale tak między 3.5-4 tony.

U nas też nie zważone, ale podobnie - 3,5-4 t, jęczmień po pszenicy, odmiana Ismena, ładnie się rozkrzewił, ale susza w maju zrobiła swoje

Edytowane przez anja79