Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na jesieni na tym kawałku stosowałem glean + legato 600 i została tylko bylica ale sporo jej, ale tak to mieszanina ok; z tym ze oba preparaty maja chaber w srednio wrazliwych a bylica z tej samej rodziny moze to byc powód?

mysle o expert met + tolurex - jesien oraz legato500/pleban lub oba na wiosne

co o tym sadzisz milanreal1?

Opublikowano

Mam na polu przesmyk na którym w tym roku był jęczmień ale go nie było tylko wyrosła chwastnica. Gleba piaszczysta, wapnowane nie było ponad 20 lat, co mniej więcej 2 lata obornik. Co teraz zrobić dać wapno granulowane w jakiej ilości, czy może coś innego?

Opublikowano

Witam ja mam pytanie troche z innej beczki, mam jeczmien jary zakupiony i wysiany wiosną 2015. W tym roku nie był wysiany i moje pytanie jest takie, czy moge go wysiac na wiosne 2017??

Opublikowano

Witam
napewno wielu forumowiczow mnie zje za to pytanie ale meczy mnie jedna rzecz a raczej pytanie.Czy ktoś tu z obecnych sieje albo mial doczynienia z jeczmienim jarym ozimym.Chodzi mi dokladnie o nawozenie przedsiewne owego jeczmienia.Ile kilogramów na hektar i jaki rodzaj nawozu?

Opublikowano

Czy jeśli po zbiorze pszenicy, będę chciał od razu, bez podorywki wykonać orkę siewną pod jęczmień ozimy to będzie duży błąd ? Wiem że powinno się wykonać podorywkę bo przerywa parowanie wody z gleby i przyspiesza rozkład resztek pożniwnych ale może być taka sytuacja że się nie wyrobię. Jakie macie zdanie na ten temat ?

Opublikowano

A tak z ciekawości to co się stanie jeżeli jednak bym przyorał słomę i zrobił tą "matę" z słomy? Wiadomo że słoma "zabierze" z gleby azot potrzebny na mineralizacje resztek, ale czy będą jeszcze jakieś negatywne skutki? 

Opublikowano

Taka MTN to chyba poślad? Wiosną siałem Kucyka o MTN 42g i był naprawdę chudy i drobny.  Nie przestawiłeś cyferek?

Opublikowano

Witam przysłali mi jęczmień ozimy do siewu o parametrach MTN 34,5 g  Kieł.92% Jaką zastosować obsadę i ile Kg/Ha

zakładając 260-280 n/m2 przy tej masie i zdolności należy wysiac od 97-105 kg/ha 

Dziś wywiozłem jeczmien ozimy Titus C1 , na jednej działce wyszło 5t/ha a na drugiej 2,6t/ha i na ziemi kłoski lezą . Lipa jak ch*j dołożyłem w tym roku do jeczmienia i wiecej go juz nie sieje! 

Opublikowano

dlaczego narzekacie na jeczmien ozimy,u mnie co prawda tez wymarzł ok 10-20 procent z ha a i tak dał 6t z ha,moze złą odmiane zasiałes, ja miałem meridana i jako tako nie moge na niego narzekac,siałem go 2 raz po centrali na glebie4 klasy,mroz tez byl zimą nawet do -20 i dał rade,a plon tez niczego sobie ,liczyłem na mniejszy,nawet kombajnista sie zdziwił ;[ :)

Opublikowano

Miałem ochotę spróbować z jęczmieniem ozimym ale jak naczytałem się ile z nim problemów to mi przeszło. Wolę jary który plonuje około 6t i nie muszę martwić się o zimę i mszyce

Opublikowano (edytowane)

Hmm, też miałem siać jęczmień ozimy ale po waszych wpisach trochę zwątpiłem. Jest aż tak ciężko uzyskać przyzwoite plony? no wiadomo że największe problemy to aby przetrwało zimę i te cholerne mszyce. 

Edytowane przez macio9554