Skocz do zawartości
robert1901

Agrotron 106-Wyskakujący błąd podczas zmiany biegu i kierunku .

Polecane posty

Slawuss    0

Panowie jeździłem agrotronem 120 wszystko git ale sprzęgłem trzeba pompować (2 razy wcisnąć i dopiero można bieg wbić). Chyba jest zapowietrzone wie może ktoś jak je odpowietrzyć (rewers ma dwie pozycje)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Odkręcasz cały kokpit, przy pompce ma odpowietrznik. Najlepiej zrobić to w dwie osoby, jedna niech wciśnie pedał a druga niech luzuje odpowietrznik, tylko pamiętaj o właściwym poziomie płynu w zbiorniczku. Gorzej jak to będzie zapowietrzony wzmacniacz sprzęgła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No też odpowietrzyć, ale nie robiłem tego i nie wiem. Kiedyś czytałem że jakiś gościu nie mógł sobie poradzić z tym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

ok dzięki myślałem, że wiesz jak i tego boostera się odpowietrza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ricky11    0
Napisano (edytowany)

Panowie ja się też podepnę pod posta. Mam problem bo w moim 106 MK3 z 2003 roku nie włącza się wałek odbioru mocy. czym to może być spowodowane?? Jakiś bezpiecznik spalony może czy co?? Jak ktoś wie to z góry dzięki za podpowiedź.

Edytowano przez Marcin91
ortografia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Sprawdź bezpiecznik F16. Jak wciśniesz guzik to zapala się kontrolka? Może jakaś kostka z tył Ci się odpięła albo coś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ricky11    0
Napisano (edytowany)

No bezpiecznik F16 jest ok. jesienią chodził WOM i nie było problemu a teraz nie chce się włączyć ani nawet żadna kontrolka sie nie włącza.... gdzie jest ta kostka co odpowiada za włączanie WOM??

 

ileż to razy można włańczać?

Edytowano przez Marcin91
ortografia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

Wyjmij przycisk i sprawdź czy łączy. Masz przycisk auto do wyłączania womu podnośnikiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ricky11    0

No ale na błotniku mam też przycisk i też zero reakcji na wciśnięcie. A przycisk Auto?? Niewiem co to takiego jest.... hmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

Witam ponownie. Dzisiaj ojciec dał zadatek na tego agrotrona o którym mówiłem wyżej. I mam pytanie bo nie działają w nim nawiewy (dmuchawa jest spalona, albo włącznik się popsuł) wiecie gdzie znajdę tą dmuchawę. O więcej będę pytać jak ciągnik przyjedzie na podwórko. Tylko jakbyście mogli objaśnić zasadę działania wajch hydrauliki wg kolorów bo jest Niebieski->Żółty->Neutral->Czerwony i nie wiem jak to rozumieć.

 

 

 

EDIT: Jeszcze 2 pytanka. Jak włącza się amortyzację przedniej osi bo jest przycisk koło EHR i po przytrzymaniu ciągnik się opuszcza i podnosi. A 2 to czym się różni mkIII od tego zwykłego 120

Edytowano przez Slawuss

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

Co do dmuchawy to trzeba sprawdzić czy nie działają na najwyższym biegu, jeśli nie to albo padł bezpiecznik 30A dość głęboko schowany albo spaliły się oba wentylatory. Niestety aby się do nich dostać jest sporo rozbierania i trzeba rozpiąć przewody klimy. Jedyne pocieszenie to, że wentylatory sa takie same jak w fiacie bravo/brava i oryginał magnetti marelli można dostać w przyzwoitych pieniądzach.

 

Hydraulika: z tyłu wyjścia masz oznaczone kolorami zółte i czerwone, przestawisz wajchę na zółty to ciśnienie pojawia się na żółtym wyjściu, przestawisz na czerwone - ciśnienie jest na czerwonym, na niebieskim w obu wyjściach jest swobodny spływ oleju. Nic skomplikowanego tu nie ma :P

 

Amotryzacja osi: przytrzymujesz przycisk, przód podnosi się i amortyzacja jest włączona. Przytrzymujesz ponownie,. przód się opuszcza i amortyzacja jest wyłączona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

Wielkie dzięki, prawdopodobnie przyjedzie w sobotę i wtedy będziemy zaglądać do środka. A gdzie dokładnie są wentylatory/ bezpiecznik? A jeszcze jedno przy wajchach (hydraulika, wom) jest takie coś do odciągania w górę(w niektórych samochodach tak się wsteczny wbijało). Myślałem że to blokada aby przypadkowo czegoś nie włączyć ale bez unoszenia też da się przestawić wajchy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Sprawdź bezpiecznik F3 (30A) i F28 (7.5A). Co do wentylatorów takie małe sprostowanie, silniki się mogły spalić a nie całe wentylatory :P i powinny one być miedzy kabiną a komorą silnika gdzieś głębiej schowane. Jeszcze są pod siedzeniem, ale raczej są one od klimatyzacji.

 

Pozdrawiam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

A od kiedy nawiewy i klima ma oddzielne wentylatory? :P

Wentylatory są tylko pod siedzeniem, bezpiecznik 7,5A też jest pod siedzeniem, 30A schowany za sterownikami pod skrzynką bezpieczników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

czyli aby wyjąć wentylatory muszę najpierw cały fotel wymontować?? po co jest wajcha obok gazu ręcznego z czerwoną rączką z rysunkami ślimaka i trybu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

Żeby wyjąć wentylatory to trzeba pół kabiny rozebrać. Siedzenie, lewy bok i prawy przynajmniej podnieść do góry bo ciężko go w całości wyjąć.

A czerwona wajcha to chyba od włączania biegów pełzających.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

można by było wyjąć same silniki tych wentylatorów demontując tylko podłogę w kabinie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ricky11    0

Panowie no ratujcie z tym WOM-em. Nie włancza się ni jak. jesienią było ok a wiosną nie działa. Może myszy przegryzły jakiś kabelek jak stał w stodole całą zimę?? aha jeszcze grzebałem w skrzynce z bezpiecznikami w kabibie po prawej stronie. Odpinałem tam kostki . no i czy mogłem którąś nie włożyć odpowiednio/..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Posprawdzaj włączniki, kable, szukaj ewentualnego "przegryzionego" przewodu, a jak nie to wołaj serwis niech to zrobią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

wymieniłem 28 bezpiecznik bo był spalony ale nic to nie dało. Jednak gdy włączy się wentylację bez zapłonu słychać jakby wentylatory zaczęły chodzić cicho ale jednak przy okazji na wyświetlaczu pokazuje się błąd (na tym który jest na prawym słupku kabiny)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jaki to błąd?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawuss    0

żadnego kodu nie pokazuje tylko ten wyświetlacz miga piszczy i EE się wyświetla

 

EDIT: Włączam wiatraki słychać że zaczynają chodzić powoli ale jednak. Jednocześnie włącza się chyba zapłon (palą się te same diody co podczas odpalania ciągnika). Słychać jak coś rzęzi i jednocześnie na tym wyświetlaczu miga tryb + rewers w dwie strony. Potem zaczyna coś piszczeć a na wyświetlaczu w dolnym prawym rogu pokazuje się EE (wyświetlacz ciągle miga). Jeśli włącznik wiatraków nie jest na pozycji "0" to nie zgasimy ciągnika z kluczyka.

Edytowano przez Slawuss

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Przetłumaczone z serwisówki przez tłumacza google:

EE

 

komunikacja

brak wyświetlania

 

LU, KM, K +

nieprawidłowy sygnał

bezpiecznik E-box wadliwy

 

sprawdzić okablowanie

sprawdzić komunikację

(zakres)

sprawdzić e-skrzynkę z bezpiecznikami

 

Deutz sygnał przerwa

 

"EE", jeżeli komunikacja

brak wyświetlania

> 2,5 sek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×