Zaloguj się, aby obserwować  
lukasz2347

Zootechnik

Polecane posty

emattti    36

wtrace jeszcze swoje 3 grosze ;p

i jeszcze moze z Warminsko-Mazurskiego kogos znacie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matiboos    28

Zadzwońcie do firm z których bierzecie paszę. Każda licząca się firma paszowa( Agrocentrum, The heus, sano, wipasz, nutrena itd.) ma swych żywieniowców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

GRGOJ    18

@Matiboos, a u was jest z Lely czy z firmy żywieniowej? U mnie jest żywieniowiec z PFHBiPM, chwalę sobie współpracę z nim, ale wiadomo, że ze swojej strony też trzeba trochę pracy włożyć. Dowiedz się w swoim oddziale federacji, czy jest możliwość takiej usługi. U nas on pracuje w cenie oceny hodowlanej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matiboos    28

U nas z firmy paszowej pomaga nam w bilansowaniu dawki żywieniowej oraz badają nasze kiszonki. Lely też nam bardzo dużo pomaga pod względem żywienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz2347    0

Do mnie tez przyjezdża z firmy paszowej.Ale proglem jest taki że on układa dawkę tak żeby od niego kupować pasze i również bez skutków w poprawie wydajności.Szukam jakiegoś niezależnego zywieniowca, który nie pracuje w firmie paszowej.Z PFHBIPM też do mnie przyjechał ale był u mnie tylko raz ułożył dawke i miał zapłacone.A żeby przyjechał drugi raz znowu trzeba płacić grubą kasę.Zywieniowec powinien być przynajmnie raz w miesiącu w oborze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej25    0

robię sam pasze i coraz więcej dodaję tego białka oczywiście stopniowo .....

porcja na 800 kg....

rzepakowa 150 kg...

sojowa 50 kg....

. soy milk 25 kg......

.dodatek mineralny z dolfosu ....bms+ 20 kg........

kreda 10kg.....

bufor 25 kg... wipaszu

a ostatnio dodałem 25 kg śruty słonecznikowej

495 kg mieszanki zbożowej

i tego nie rozumiem białko mam 3,1 %, czasami 3,2 % , a ostatnio było 3,0 %

tłuszcz od 4,6 % do 4,8 %

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

Ja polecam Tomasza Palaka z sano i Janusza Zaborę z trouw nutrition. Naprawdę świetni fachowcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej25    0

Ja polecam Tomasza Palaka z sano i Janusza Zaborę z trouw nutrition. Naprawdę świetni fachowcy.

KOLESZKO

JA MIESZKAM W POWIECIE OSTRÓW MAZOWIECKA

a w jakim obszarze oni działają ....????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rmiecz8   
Gość rmiecz8

podlaskie, warmińsko- mazurskie. To się chyba nie załapiesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bonzoo1224    0

do mnie przyjeżdża chłopak z sano,jeat naprawdę w porządku. każdy region ma swojego żywieniowca tylko trzeba zadzwonić do centrali, podać swój region i oni odszukają kto się tym zajmuje, dadzą namiar i można się z nimi umówić bez problemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez kaczorek
      Ciekawi mnie jakie preparaty mlekozastępcze stosujecie w odchowie cieląt?
       
      Ja stosuje FE-Trank z Josery, bardzo dobre "mleko", cielaki z chęcią piją
    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Grzechuu
      Witam
      Czemu jak jalowka osiągnie 2 lata to jest nadal bardzo niska? Czy to jakiś nie dobór witamin czy coś? Jak tak to co podawać im od małego
       
    • Przez Grzechuu
      Mam pytanie 
      Czemu jak jalowki osiągają tak śr. 2 lata to są bardzo niskie wzrostowo?
    • Przez marcincinekk
      Witajcie.
      Mam problem z sianem, otóż bydło nie chce go jeść. Nie ważne czy są to krowy, jałówki czy cielęta.
      Siano jest w belach. Drugi pokos. Mocno zbite. Suszone 3 dni w upały.
      Po rozwinięciu jest trochę wyblakłe, prawie bez zapachu i delikatnie, miejscami posklejane. Nie czuć stęchlizny, lub innych nieprzyjemnych zapachów.
      Jakiś czas po zrolowaniu były ciepłe w środku.
      Tydzień później zbierałem z reszty pola resztę siana i wyszło dobre, pachnące i chętnie jest zjadane. Różnica jest taka, że jest luźniej zrolowane.
      Czy przez to że było zbyt mocno ubite mogło się zagrzać i przez to nie chcą jeść?
      Czy jest jakiś sposób by zachęcić do zjadania tego siana? Słyszałem że można polać słoną wodą. Może jakoś wymieszać z dobrym sianem lub sianokiszonką?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj