Skocz do zawartości
Vril

Cyklop -problemy

Polecane posty

piootr    3

zaworki przy rozdzielaczach masz ??? jeżeli tak to spróbój podkręcić

 

Na zimnym oleju dobrze podnosi ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian9871    0

bawicie się jak z jajem tymi cyklopami ja wywaliłem regulator ciśnienia wąż z pompy skręciłem z rurką którą olej idzie na rozdzielacze dzielnik wyczyściłem i śmiga a tak to same straty na regulatorze trzeba tylko pamiętać aby nie cisnąć na hama w takim układzie bo węże pekają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
nie będę zakładał nowego tematu i napisze tutaj.

 

mógłby ktoś mi powiedzieć jakiepowinno być cisninie oleju cyklopie T-214, w którym miejscu sie to sprawdza i w którym reguluje???zgubiłem gdzieś instrukcje obsługi od swojego, a wydaje mi się że słabo podnosi...

Powinno być 110kg/cm2. Podłączasz zegar pod dowolny wąż(np od zamykania łyżki) i otwierasz odpowiadający za tą sekcję rozdzielacz.Ciśnienie powinno by stałe, u mnie kiedyś początkowo było 110kg(przez sekundę) i potem spadało na 70kg, winny był zawór przeciążeniowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

pioter    44

ok dzięki wszytkim za info jutro pooglądam go dokłaniej :(

 

@piootr na całkowicie zimnym to muł z niego okropny, ogólnie w oborniku ma problem podnieś pełne widły na lekko wysuniętym ramieniu, prawie zawsze trzeba max skracać dźwignię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piootr    3

Jakim olejem masz go zalanego moze jakies bełtowiny i pieni sie ??

 

Filtr kiedyś czyściłeś ???

 

Mnie też kiepsko dygał oddałem rozdzielacz do regeneracji i Cyklop odrazu się odmienił

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    44

olej wymmieniłem tej zimy, fitry były czyszczone,jaki olej nie wiem ja nie kupowałem :( pompa ma cztery sezony, stara chodziłą od nowego, a cyklop ma 27lat,druga nowa pompa leży w garazu, a rozdzialacz na trzy sekcje ma dwa sezony.spróbuje z tym ciśnieniem, tylko wieje dzisiaj dość mocno...

 

 

EDIT:

 

no i po problemie :( padał nawet snieg ale udało mi się zmieścić cyklopa razem z C330 do warsztatu.pożyczyłem zegar od znajomego i wkręciłem go na rozdzielacz i w trójnik zaraz za pompą, w obu miejscach było 5MPa czyli nawet nie połowa tego co ma być :( podkręciłem na zaworze do 10MPa i na rozdzielaczu bo też było za mało.podczas próby na całkowicie prostym ramieniu podnosił obornik bez broblemów także jest dobrze :( ale gorzej jest z C330...

 

coś mnie podkusiło i przkręciłem zegar pod szybkozłącze w C330. po próbie na zegarze bylo 28-29 MPa!!!!a o ile wiem powinno być 12 MPa :( na jesieni cały podnośnik był u remontu w zakładzie Stopka, koło Koronowa http://www.agrofoto.pl/forum/Podnosnik-C-335-image40933.html

wygląda na to, że jakiś fachowiec rozkręcił zawór przelewowy i złożył go na oko...

sprawdziłem też C360 i U4512, miały odpowiednio 12 i 15 MPa.

 

teraz żeby to wyregulować muszę przynajmniej dwa razy rozebrać podnośnik.

 

PS. a tak się cieszyłem, że dobrze mi Tur podnosił, praktycznie ile krokodyl chwycił tyle podniósł :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piootr    3

Jak ci tur podnosi to po co będziesz rozbierał ja mam stary typ rozdzielacza w 330 i tez mam pod spręzyne po podkładane podkładki ale do tego nie musze podnośnika zdejmować :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    44

tak tylko węże mam do 16MPa i troche strach, żeby czasem kogoś nie zabiło... :( mysle, że 14 MPa na wyjsciu mu spokojnie wystarczy, bo przy 28 MPa to zajeżdze ładowacz i ciągnik...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz345    0
No właśnie...maksymalny udźwig cyklopa wynosi 500 kg więc nic nie zrobisz.... <_<

Dodajmy, żę na najkrótszym wysięgu a przy najdłuższym max 300kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Vril    1

U mnie z tą nową pompą tłoczkową to na najdłuższym wysięgu 500 kg dźwiga jak by to było 100 kg :P i ciągnik chodzi na 800 obrotów :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody3320    6

Witam!! moze i w zlym miejscu chcialbym zapytac o rade...ale chodzi o cyklopa a konkretnie o to ze silownik ktory rozsowa ramiona(ten na samej gorze) przestal sie wysowac :P nie wiem co to moze byc;/ mialem z nim juz wczesniej problemy bo zeby go wysunac to musialem dwie wajchy naduszac( a mianowicie ta od rozsuwania ramion i ta od podnoszenia) i dopiero wtedy silownik sie wysowal, natomiast ze schowaniem go nie bylo problemow. teraz juz nawet naduszanie dwoch wajch nie pomaga, wcale nie mozna go wysunac;/ dodam ze wszystkie uszczelki w tym silowniku byly wymieniane na nowe, pompe tez ma nowa....moze to rozdzielacz???doradzcie cos, bede wdzieczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    44

w której pozycji nie chece sie wysunąć???w każdej czy tylko gdy ma najmniejszy skok (jest wsunięty)????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody3320    6

To jest tak...po skonczonej pracy silownik zostal wsuniety i wstawilem cyklop do garazu. nastepnego dnia wyjechalem na pole i klpos;/;/ nie chcial sie wysunac...probowalem roznie...na dwie wajchy(ta od podnoszenia i rozsowania ramion na raz wciskac) i nic, pojedynczo wciskalem i nic;/;/ nie mam pojecia co to moze byc;/ ale to dziwne bo wszystkie uszczelki byly wymieniane w tamtym roku na nowe w tym silowniku. Ten silownik wogole nie reaguje;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    44

a próbowałeś podnieś się chwytakiem na pinowym siłowniku i dopiero wysuwac???u mnie to zawsze to pomaga :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlody3320    6

dzisiaj probowalem tak zrobic ale bez skutku B) silownik jak byl schowany tak dalej jest :/ rozmawialem dzis z takim jednym gosciem i on mowil ze to chyba w tych rozdzielaczach pod wajchami...tam tkwi problem. bede musial to wymontowac i rozebrac a pozniej popatrzec...moze jakos dojde co nawalilo :P a jak nie to jego zawolam, on troche lepiej sie zna na cyklopach :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin974    25
bawicie się jak z jajem tymi cyklopami ja wywaliłem regulator ciśnienia wąż z pompy skręciłem z rurką którą olej idzie na rozdzielacze dzielnik wyczyściłem i śmiga a tak to same straty na regulatorze trzeba tylko pamiętać aby nie cisnąć na hama w takim układzie bo węże pekają

taaaa i zaraz cyklop bedzie pogiety, połamany i pospawany :D

 

Ja kupiłem cyklopa z pewnych rąk, C-360 na 1500obr śmiga az miło, obornik to spokojnie z wyciągniętym wysięgnikiem podnosi

w 2002r. była nowa pompa kupiona, oraz przekładnia miała zrobiony kapitalny remont (nowe łożyska, założone tryby ukośne), uszczelniacze powymieniane na kilku siłownikach, kabina od nowości nie była na niego zakładana, wszystkie sruby, uchwyty do montażu nawet są :P

 

Czy C-360 pracuje z nim na 800obr czy na 2200 to tak samo przekładnie słychać :(

 

 

Farbę, odtłuszczacz itd juz do niego mam, komplet naklejek tez wkrótce przyślą mi, pozostaje tylko czekać na dobrą pogodę, myjkę uruchomić, myć i malować :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
metiu91    0

Witam

Mam następujący problem z Cyklopem

Zaraz po uruchomieniu Wszystkie 3 tłoki nie wysuwają sie natomiast działają stopy i obrót.... A powinien chodzić jak brzytwa...

a zaczyna poprawnie działać po rozgrzaniu oleju... Ciśnienie w pompie jest dobre, wyczyściłem filtry oleju. A nadal dzieje sie to samo i nie wiem co mam zrobić. :) :) :) Może macie jakieś pomysły???? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zuczek015    2

Przeczyść jeszcze dzielnik strumienia tzn. ta kostkę z której dzieli się olej na dwa rozdzielacze .

może to to , tak mi się wydaje po objawach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
metiu91    0
Przeczyść jeszcze dzielnik strumienia tzn. ta kostkę z której dzieli się olej na dwa rozdzielacze .

może to to , tak mi się wydaje po objawach ;)

Przeczyściłem i nadal są te same objawy. :) Nie mam już pojęcia co może jeszcze z tym być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pawelst    0
Przeczyściłem i nadal są te same objawy. ;) Nie mam już pojęcia co może jeszcze z tym być.

W dzielniku jak odkręcisz śrubę i wyjmiesz sprężynę powinien być maleńki otworek który należy przepchać np cieniutkim drutem. Sprawdź filtr na zasilaniu pompy znajduje się w zbiorniku z olejem należy odkręcić pokrywę z góry zbiornika, następnie klucz płaski chyba 46 wykręca się filtr. Filtr na powrocie jest mniej ważny ale też można wyczyścić - znajduje się w odstojniku.

 

A teraz moje pytanie. Zregenerowałem tłoki na obrotnicy tzn wymieniłem komplet uszczelniaczy i o-ringów. Poskładałem wszystko podłączyłem ciągnik i działa (sprawdziłem bez obciążenia). Moja wątpliwość - nie wlałem oleju na tył tłoków. Czy należy tam wlać olej czy w jakiś sposób sam się tam dostanie? Regenerowałem już inne tłoki i wszystko jest ok bo na inne tłoki olej przychodzi z przodu i z tyłu. Jak jest z tymi tłokami od obrotu, które są tyłem połączone ze sobą?

 

Jeżeli chodzi o pompę do cyklopa to bardzo dobrze spisuje się pompa hydrauliczna od MTZ 82 jest wydajniejsza od oryginalnej, tańsza, wymaga tylko drobnych modyfikacji przy podłączeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam problem z cyklopem- mam założoną łyżkę do okopowych i gdy chwycę chociaż pół łyżki ziemniaków to się nie domyka. W zależności od ilości ziemniaków pozostaje nawet 30 - 40 cm nie zamknięta? Na pusto zamyka się normalnie. Ogólnie wszystko inne działa, pompa jest nowa, ładowacz na wolnych obrotach ciągnika chodzi bardzo sprawnie, podnosi duże ciężary, ciśnienie na wyjściu z pompy jest odpowiednie, tylko ta łyżka! Już w zeszłym roku przy ładowaniu ziemniaków nie zamykała się całkowicie, ale lepiej niż teraz. A kiedyś zamykała się normalnie. Orientuje się ktoś z Was, co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    450

Kolego na pusto się zamyka. A może cięgna się po przeciągały, a jak się zamkną na pusto to weźcie w dwie osoby i spróbujcie ręcznie je rozciągnąć na dole, może się jakiś luz ukaże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Oleju jest dosyć, ponad to okienko w zbiorniku,podnosiłem i na złożonym i na rozłożonym ramieniu i było to samo.

Na pusto się zamyka, luzu też nie powinno być, bo jak nakładłem gablami ziemniaków do zamkniętego kosza to było ok, nie otworzył się ani trochę. W/g mnie to wygląda jakby ładowacz nie miał siły zamknąć tego kosza. Czy jest taka możliwość, żeby to był rozdzielacz i powyżej jakiegoś ciśnienia przepuszczał olej, lub coś w tym stylu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kamcioxxx
      wymieniam wszystkie podzespoły w cyklopie pompę kostki itp i nie wiem jakim olejem najlepiej zalać układ
      i mam jeszcze jeden problem czy takie rozdzielacze beda pasowały do mojego cyklopa czy raczej nie http://www.sklep.atmp.pl/pl/p/ROZDZIELACZ-HYDRAULICZNY-TUR-CYKLOP-3-SEK-40L-Z-ZATRZASKIEM/154
      pozdrawiam
    • Przez dawid888
      Witam
      mam problem z cyklopem, Mianowicie od pewnego czasu zaczął wolniej podnosić. A przy naciśnięciu drugiej wajchy od zamykania wideł przyspiesza, gdy łamie go zamykają się same widły. Czy wymiana rozdzielaczy załatwi sprawę?
    • Przez dawidki16
      Witajcie,
      ojciec kupił nie dawno cyklop t214/3, który był dłuższą chwilę nie używany. W dniu kiedy przywieźli go do nas to siłownik od prostowania ramienia bardzo mocno przepuszczał olej ale już następnego dnia nie puścił w zasadzie ani kropli.
      Ojciec kupił nawet zestaw uszczelniaczy i próbował dziś go rozebrać, lecz nie da się wyciągnąć drutu mocującego, więc jak rozebrać ten siłownik, a i dodam, że nie widać przy siłowniku nigdzie, żadnej nakrętki czy czegoś w tym rodzaju co by ułatwiło rozebranie go.
    • Przez dawid888
      Witam
      mam problem z cyklopem , po zgaszeniu Ciagnika Cyklop w 2,3 minutach opuszcza bez obciążenia, słychac przy tym dośc głośne pstrykanie, natomiast podnośi bardzo dobrze, Problemem jest siłownik czy rozdzielacze ?!
    • Przez karolsz34
      Witam! Rozglądam się za ładowaczem cyklop i chciałbym się dowiedzieć czym się różni t-214/1 od t-214/3? Wiem jedynie, że ten nowszy ma siłownik pomiędzy ramionami montowany od góry a starszy od dołu. Czy są jeszcze jakieś różnice? Który jest lepszy. Jak się sprawdza stan rozdzielaczy bo manometr do hydrauliki mam.
×