Skocz do zawartości
Vril

Cyklop -problemy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Junkers    42

Dzięki za foty ale widzę że masz inną pompę, u mnie jest polska PZ100AT tutaj nie wiem jaka jest, ale wstępnie jakiś pogląd na sprawę będę mieć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie pomocy!!! Jak już kiedyś pisałem w cyklopie zamknęły mi się widły i amen już się nie otwierają. Korzystając z podpowiedzi rozebrałem rozdzielacz trzyseksyjny w drobny mak i nijak nie moge znaleźć źródła usterki. Porównałem części z sekcji działających z ta niby wadliwą i są identyczne niczym się nie różnią. Czy jest opcja że to w siłowniku coś poszło i olej po prostu w kółko przepływa? Bardzo prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radek199321    11

a jak próbujesz odtworzyć to widać że w przewodzie nabija ciśnienie, jak tak to odkręć ten od zamykania i spróbuj odtworzyć jak nie pójdzie to wina leży w siłowniku a jak pójdzie to szukaj winy dalej w rozdzielaczach, mogło się tak przytrafić że za daleko się wysunął i olej nie ma przepływu żeby go wypchnąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Jednak siłownik szlag trafił. widać w środku jakieś pogniecione elementy. Pytanie jak go rozebrać jak on jeszcze w oryginale? Wyciągnąłem drut zabezpieczający ale tego dekielka nie ma jak stuknąć żeby wybić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kiedy on za diabła nie chce wyjść. Cały kołnierz podejdzie maks 1cm do przodu i tyle nie ma jak tego ruszyć dalej. Inna sprawa że chyba tłoczysko się ugięło bo jak nim obracam to ma bicie...

 

I po problemie. Do wymiany siłownik i wieszak wideł bo przez to że wieszak był dziesiątki razy spawany ugięło siłownik. 700zł z kieszeni ;[

Edytowano przez Farmtrac685DT

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endrju    18

witam mój problem polega na tym ,że zapowietrzają się tłoki od obrotu , po jakiś 30-40 minutach pracy zapowietrzają się łańcuch się luźni i przeskakuje na zębatkach co może być przyczyną? Z góry dziękuje za pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Po prawej stronie cyklopa na bocznej ścianie na rurkach do siłowników obrotu jest taki śrubunek łączący oba przewody, to nie jest zwykły śrubunek, w środku są 2 zaworki dwustronne, pewnie masz je albo wyjęte(śruty) lub popękane sprężynki na nich, czyli wymiana. To ustrojstwo nazywa się zaworem dwustronnym. Możliwe też że uszczelki masz już leciwe na siłownikach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endrju    18

dzięki za odpowiedź jutro będzie trzeba to sprawdzić , stało się tak w niedługim czasie po wymianie pompy , czy może mieć to coś wspólnego z tym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Nie, pompa to zasilanie, ty masz problem ze skręcaniem, ten zawór dwustronny pracuje jako prowizoryczny hamulec hydrauliczny skręcania, a że prowizoryczny i śruty są na sprężynach też często pada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maly86    17

Już rok temu miałem podobny problem. Jak z tyłu odkręciłem wąż łączący siłowniki to udało się odpowietrzyć i łańcuch naciągnąć ale moje zadowolenie nie trwało długo że już po problemie! Teraz znowu tak zaczął łańcuch się luzować to wziąłem i odkręciłem siłowniki i faktycznie manszety do wymiany! Tłoczyska nie szło wyjąć z siłownika to ciągnikiem wyciągałem tak trzymały małe ferfoty od manszet! Na 2 siłowniki koszt tych uszczelniaczy to 90zł ale myslę że teraz to powinien działać bez problemowo! Bo jeszcze może być właśnie jak kolega pisze ten cały zawór ciśnieniowy dwukierunkowy tłumiony, ale tego to trzeba by gdzieś sprawdzić pod ciśnieniem! W moim przypadku to bym musiał do Tucholi to zawieść!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlamaj1    34

Ten zawór (amortyzator hydrauliczny) możesz sprawdzić w ten sposób, że pod jeden króciec podkładasz monetę (chyba 2gr) i jak problem zniknie to znaczy ze jest do wymiany. Chyba jak się go całkiem zaślepi to nic się nie stanie nawet przy dłuższej eksploatacji...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

Może spróbuj o-ringi troszkę grubsze a wżerów nie widać na elementach ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubi330m    0
Napisano (edytowany)

cyklop awrie to może awaria pompy lub przewodów lub siłowniki.

 

Kolego, kolor czerwony jest zastrzeżony tylko dla moderatorów i Administracji.

Marcin91

Edytowano przez Marcin91

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kajmanek15    6

A ja mam gorszy problem poniewaz tam z przoduy jest włozone zabezbieczeni i ono mi raz wypadło i włozylem tam srub e a ostatnio jak ładowałem obornik to wypadła tez i wg z czegos jeszcz musial wypasc bo siłowniki które go obvracaja trą po ramieniach od siłownikow od Stopek podpierajacych? i teraz powiedzcie mi czy tam jest jakas zebatka czy co bo nie wiem jak go podniesc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michal1993    350

Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale ciężko coś z tego zrozumieć. Opisany problem wskazuje na zgiętą słupicę albo usterkę jakiejś podkładki dystansowej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik000    0

Witam. Mam taki problem z cyklopem-był wolny,muł,jak się rozgrzał brakowało mocy. Założona nowa pompa,siłe ma,przy próbie wyrywania np.korzeni podnosi tył ciągnika,ale nadal wolny,zimny czy rozgrzany olej,obroty duże czy małe chodzi tak samo, zawór za pompą niby sprawny oleju nie przepuszcza tym przewodem od przelewu, tak wg.mnie to tylko obrot działa dobrze,podpory i reszta wolno,filtry czyste,siłowniki nie leją,olej nie wiem jaki ma,bo to używany,ale hydrauliczny to raczej nie jest. Co to może być za przyczyna,wina oleju?. Z góry dzięki za odp.                                                                                                                                                                                         Zagadka rozwiązana w końcu-widocznie poprzedni właściciel zle,tzn.odwrotnie założył dzielnik strumienia i do tego w to wyjście, które dawało olej na 3 sekcje a powinno na 2 miało wstawiona kryzę i dawało jeszcze mniej. Założony jak trzeba ten dzielnik teraz i aż chce się nim ładować.

 

Edytowano przez rolnik000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem ładowacz cyklop po niskiej cenie nie był sprawdzany czy działa ale gościu zapewniał że działał do końca w domu po założeniu brakujących węży okazało sie że wcale nie działa myślałem że to pompa ,ale po zakupieniu nowej pompy bez chwytaka podnosi z ruchami żołwia na pełnym gazie a z chwytakiem wcale.Wąż od pompy sztywny po rurkach czuć ,że olej idzie do rozdzielaczy,ale wcale nie podnosi ,również nie podnosi łap i nie skręca się.

 

Połączone

Edytowano przez razor275
Dublowanie tematu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik554    8

jak masz nową pompę to już nie jest jej wina mogą być zatkane węże lub niedziałający w pełni rozdzielacz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil496    39

Albo zawór bezpieczeństwa daje powrót na zbiornik

Edytowano przez kamil496

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A gdzie się znajduję ten zawór? Czy jest on po wyjściu z pompy na ramie?

Edytowano przez Marcin91
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kamcioxxx
      wymieniam wszystkie podzespoły w cyklopie pompę kostki itp i nie wiem jakim olejem najlepiej zalać układ
      i mam jeszcze jeden problem czy takie rozdzielacze beda pasowały do mojego cyklopa czy raczej nie http://www.sklep.atmp.pl/pl/p/ROZDZIELACZ-HYDRAULICZNY-TUR-CYKLOP-3-SEK-40L-Z-ZATRZASKIEM/154
      pozdrawiam
    • Przez dawid888
      Witam
      mam problem z cyklopem, Mianowicie od pewnego czasu zaczął wolniej podnosić. A przy naciśnięciu drugiej wajchy od zamykania wideł przyspiesza, gdy łamie go zamykają się same widły. Czy wymiana rozdzielaczy załatwi sprawę?
    • Przez dawidki16
      Witajcie,
      ojciec kupił nie dawno cyklop t214/3, który był dłuższą chwilę nie używany. W dniu kiedy przywieźli go do nas to siłownik od prostowania ramienia bardzo mocno przepuszczał olej ale już następnego dnia nie puścił w zasadzie ani kropli.
      Ojciec kupił nawet zestaw uszczelniaczy i próbował dziś go rozebrać, lecz nie da się wyciągnąć drutu mocującego, więc jak rozebrać ten siłownik, a i dodam, że nie widać przy siłowniku nigdzie, żadnej nakrętki czy czegoś w tym rodzaju co by ułatwiło rozebranie go.
    • Przez dawid888
      Witam
      mam problem z cyklopem , po zgaszeniu Ciagnika Cyklop w 2,3 minutach opuszcza bez obciążenia, słychac przy tym dośc głośne pstrykanie, natomiast podnośi bardzo dobrze, Problemem jest siłownik czy rozdzielacze ?!
    • Przez karolsz34
      Witam! Rozglądam się za ładowaczem cyklop i chciałbym się dowiedzieć czym się różni t-214/1 od t-214/3? Wiem jedynie, że ten nowszy ma siłownik pomiędzy ramionami montowany od góry a starszy od dołu. Czy są jeszcze jakieś różnice? Który jest lepszy. Jak się sprawdza stan rozdzielaczy bo manometr do hydrauliki mam.
×