Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze kilkanaście lat temu facet w naszej okolicy kupił całe gospodarstwo 30 ha wraz z krowami. Tylko, że on był inseminatorem, i to dobrym. Całe dnie spędził w terenie. Gospodarstwem zajmowała się żona. Trochę im się udało to powiększyć. Trochę zainwestować. Tylko facet się zaharował na śmierć. Dosłownie. Zmarł na zawał serca podczas kursu. Czy zaś w 10-15 lat jest realne 50-70 ha? Nie jest. Realne by było gdybyś to rozłożył na kilka pokoleń. To tak twoje wnuki może na takim gospodarstwie popracują. Przy dużym szczęściu i jeszcze większej harówce, nie tylko związanej z rolnictwem. 

Opublikowano

Witam.Mam pewien problem.Otóż mam 20 lat i 1 ha ziemi.Chciałbym zostać rolnikiem i mieć za 10-15lat chcę mieć 50-70 ha.Tylko nie wiem czy to możliwe.Obecnie robię kurs kwalifikacyjny w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa.Skończę go za rok.Jednak nie mam środków na rozpoczęcie działalności.Jak myśliście czy moje plany są realne i czy wogóle warto zaczynać od zera?Proszę tylko wartościowe odpiwedzi.Pozdrawiam.

nie masz nic oprócz 1ha ziemi ;)  Trudne zadanie, ale jak zasadzisz na tym areale warzywa( najlepiej pod folią) to w sprzyjającym roku można niezle zarobić. Bambrem to raczej nie zostaniesz, ale pomyśl nad warzywami, truskawką,maliną. Tylko przygotuj się na zapiernicz od północy do południa, i motyczke w ręku :D

Opublikowano

Niby jest to realne tylko zakup gospodarstwa raczej bedzie uwarunkowany kredytem a zeby uzyskac kredyt trzeba miec zabezpieczenie i jesli np nie posiadasz swoich np 30 ha to raczej ciezko bedzie uzyskac kredyt na zakup 100 ha bo samo zabezpieczenie na ziemii raczej dla banku nie wystarczy nawet jesli kupowałbys ziemie po 20 tysi. Chyba ze ktos tu juz uzyskał kredyt na sama ziemie bez dodatkowego zabezpieczenia?

Opublikowano

Wszystko zależy od kasy. W dzisiejszych czasach produkcja rolnicza nie jest stabilna, ciężko planować coś w przód na 10 lat. Gdy wstrzelisz się w dobry czas na dobry produkt to zyskasz. Czyli sprawa sprowadza się do akceptacji ryzyka. Rolnictwo to sport ekstremalny ;-)

Opublikowano

Może i dla chcącego nic trudnego ale - jak nie łykniesz co najmniej 10 ha na start to nie ma o czym gadać, i gotówka na start minimum 2k/ha żeby mieć za co kupić nawozy śor paliwo i inne duperele. Najpierw trzeba kupę kapusty włożyć żeby wyjąć coś. 5 lat temu zaczynałem od 5 ha , dziś 40 prawie z tym że okolica taka, że nie ma wielkiego parcia na ziemię i nie wiadomo jakich czynszów za dzierżawę. Poza tym podstawowe maszyny miałem i kasę na start też. 

Opublikowano

Uważam że nikt z nas nie jest Ci w stanie odpowiedzieć. Gdyż patrząc po okolicy jedni się rozwijają inni upadają i jeszcze inni wegetują, nie ukrywam że jest to łatwe nie wiadomo jak życie się potoczy i jak będzie wyglądała opłacalność. Na samym rzepaku to słabe szanse ale jak kolega pisał warzywa to już inna bajka pracy jak i zysków.

Opublikowano

Ostatnio pisałem,że chcę zaczynać od zera z 1 ha.Jednak sytuacja nieco się zmieniła,gdyż mam szansę na 2 hektary ziemi.Już zmniejszyłem powierzchnię z 50 do 20-30 hektarów.W 2017 roku skończę kurs kwalifikacyjny w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa.Tylko nie wiem czy mam jakieś szanse na młodego rolnika,modernizację gospodarstw rolnych i kredyt preferencyjny?Pochodzę z Małopolski.

Muszę się przyznać,że próbowałem niemal wszędzie pracować(mam 20 lat),lecz nie sprawiało mi to przyjemości.Co innego praca na roli-ja to kocham.Możecie nie wierzyć,ale w wieku 7 lat pomagałem przy sadzeniu ziemniaków.W polu mógłbym siedzieć dzień i noc.To samo na ciągniku.Właśnie dlatego zdecydowałem się na ten kurs.

Do końca nie wiem jak działa modernizacja gospodarstw.Chyba jestem głupi skoro przeczytałem chyba wszystko o tym,a nic nie zrozumiałem,Może mi ktoś to jakoś przełożyć na ludzi język?

Kolejną sprawą jest kredyt.Szukałem i czytałem wiele w tym temacie.Według moich obliczeń potrzebuję około 5 mln złotych.Tylko zastanawiam się jak będzie rata takiego kredytu i na ile lat będzie on rozłożony,gdyż raz piszą raz,że 15,a drugi raz,że 20 lat.Zastanawiam się też nad hodowlą koni. 

Od razu mówię nie jestem gimbusem.Szuakam rady czy to co planuję nie zwarzy na przyszłości.A jeszcze jedno jakie są wymagania do uzyskania kredytu.

Opublikowano

Wymagania kredytu z tego co pamietam co najmniej 20% wkładu własnego, prosciej by było kupic jakies gospodarstwo. Za 2 mln to juz kupisz co najmniej 50-70 ha z budynkami domem i produkcja

Opublikowano

polecił bym ci nie brać tak dużego kredytu bo z cenami produktów rolnych to jest różnie chociaż najlepiej na razie idzie hodowla byków (mi) na 2ha możesz mieć ok.6-7 sztuk na uwięzi ale dochodzą do tego koszty: obory, maszyn, przechowalni paszy

Opublikowano

Nie wiem który bank by Ci przyznał tak wysoki kredyt,myślisz daleko w przyszłość, co roku ceny płodów rolnych są inne.Nie wiadomo jak wgl będzie wyglądać rolnictwo w Polsce za parę lat.Plany masz fajne ale żeby to osiągnąć...Powodzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
    • Przez wrobelek02
      Witam, jak ogrzewacie swoje garaże, myślę nad zrobieniem takiego piecyka z beczki albo brojlera, proszę o wasze pomysły oraz zdjęcia. interesuje mnie tylko piec na drewno.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam, planuje postawic wiate na maszyny o wymiarach 5x10 chcialbym postawić ja przy granicy ze spadem w moja stronę wysokość gora 4m dół 3m czyki od sąsiada 4m. Jest takie cos wgl.mozliwe? Musze sie odsuwac od granicy? Na taka wiatę? 
    • Przez rusto
      Posiadamy działkę o powierzchni 14 arów. Jest dosyć duża i zastanawiamy się co będzie lepszym rozwiązaniem - dom parterowy (zajmujący większą powierzchnię działki czy piętrowy - więcej miejsca na działce, ale  troch będą mnie wkurzały skosy w pomieszczeniach na poddaszu.
  • Dodaj nową pozycję...
v