Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
PeterG14

Jałówki mięsne

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
PeterG14    114

Witam !

 

Powiem krótko. Kolega mojego taty ma na sprzedaż 5 jałówek SM z domieszką MM. Mówi, że sprzeda po atrakcyjnej cenie. Interesuje mnie czy opłaca się je trzymać na opas i sprzedać w wadze 650 kg. Jakie koncentraty stosować? Jakie są koszty w porównaniu z byczkami ? Ile mam za nie oferować? Wuja mówi, że się opłaca bo są spokojne i mniej zjedzą?

 

Liczę na pomoc i z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
david697    0

Zjedzą tyle samo, jałówki są trochę tańsze od byczka w zakupie ale w sprzedaży też są tańsze. Cena zależy od wielkości takie ok 50-70 kg to na pewno ponad 15 zł kg kosztują. Licz 2x drożej niż dorosłe zwierze czyli jeśli sprzedaż jałówkę po 8 zł to za cielaka musisz dać 16 zł/kg. Sąsiad tak kupuje prosięta po 8zł całe tiry. :)

Edytowano przez david697

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    85

jak dla mnie to się nie opłaca. Jedzą trochę mniej ale muszą stać kilka miesięcy dłużej i na koniec wychodzi że zjadły więcej. Cena w skupie też mniejsza. Jedyny plus to to że są spokojniejsze. Jak u nas urodzi się jałówka po mięsnym to sprzedajemy. Lepiej dołożyć parę złotych i byczka kupić.

Edytowano przez damian40000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

PeterG14    114

A jak bym wyszedł na tym, gdybym je zacielił w odpowiednim czasie np. Simentalem i sprzedał jako zacielone ? Opłacało by się to wtedy ? Jest na takie coś zbyt ? W sumie z chęcią bym je wziął ale jakby się nie opłacało to się nie będe ładował nie potrzebnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    85

na cielnych lepiej się wychodzi bo ceni się jak za mięso + cielak. Tylko że jak to są mm to nie wiem czy znajdzie się chętny do kupienia. A jak krzyżówki hf*sm to sprzedasz bez problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PeterG14    114

Kurna bo to akurat SM*MM akurat, więc chyba dam sobie spokój i kupię byczki i nie będzie problemu. Może kiedyś spróbuję. A tak z ciekawości. Ile zje taka jałówka przez te 15 miechów do zacielenia ? Myślę, żeby kiedyś spróbować bo mam w domu cały czas "SAPY", że przy bykach to tylko ryzyko o zdrowie i mogę sobie krzywdę zrobić i takie tam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys48    589

Kolego a ja Ci powiem,że lepiej kupić mięsną dobrą jałówkę niż bylejakiego byka np.hf-jałówka będzie może i wolniej rosła ale nie koniecznie, za to będzie dużo spokojniejsza i będzie mniej jadła ponadto jak przez sezon letni będziesz chciał to jałówkę puścisz do pastucha i będzię chodziła-a byka????Chyba,że go upolujesz na palu :o Jeżeli chodzi o cenę dobrej ale do dobrej jałówki to wcale aż tak mocno nie odbiega ona od ceny byka HF'a. Sam teraz będę kupował cielaki i jak będę miał do wyboru dziadowskie hf i mięsne jałówki to beż zastanowienia biorę jałówki


KOLOR POTĘGI JEST TYLKO JEDEN............................NIEBIESKI!!!!!!!!!!!!!!

 

3000 postów

mam nadzieję, że  chociaż w części z nich pomogłem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon    64

Dokładnie - ja tam biorę wszystko - i byczki i jałówki - nawet lepiej jałówki bo sa tańsze a jak za długo trzymać na duże to się sprzedaje po 3 miesiącach jak złapią 150 kg- u nas jest handlarz co takie kupuje i co ciekawe w tej wadze płaci tyle samo za byczki co za jałówki- aktualnej ceny nie znam ale na dniach ma do nas zajechać to zapytam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
daanny    12

Ja tez trzymam wszystkie mięsne jałówki zacielam je w 12-13 miesiącu po wycieleniu sprzedaję tak w 25-30 miesiącu (najlepsze zostawiam na mamki), mam kasę ze sprzedaży jałówki + pięknego mięsnego cielaka i na pewno nigdy nie zamienił bym mięsnej jałóweczki na byczka hf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez Karollorak93
      Witam. Panowie taka nietypowa sytuacja u mnie się dziś wydarzyła, mianowicie byk około 650 kg zeżarł mi worek siatkowy 30kg po marchwi. Odwróciłem się dosłownie na sekundę po czym już wystawał mu z japy tylko kawałeczek i moment go wciągnął. Zanim wskoczyłem i otworzyłem mu mordę już nie było śladu w pysku. I teraz mam dylemat bo nie mam pojecia co z nim dalej będzie. Puki co żre wszystko normalnie, żadnych objawów nie ma. Jak sądzicie, przetrawi i będzie ok czy spodziewać się komplikacji? 
    • Przez Fernando
      Witam chciałbym się zapytać czy może to nieść jakieś konsekwencje mianowicie od kilku dni byki zaczęły kaszleć, wiadomo jest zimno mróz przechodzi przez ściany .. Co robić??
    • Przez wojteczek11
      Mam problem z bykami są bardzo agresywne jak temu zaradzić żeby były spokojniejsze, są wiązane za rogi ponieważ na szyi było jeszcze gorzej. Macie jakieś sposoby na uspokojenie byków?
    • Przez mantas
      Mam na myśli kupowanie młodych byczków, odchowywanie i sprzedawanie, jest to opłacalne czy nie?
      Jak ktoś coś wie to proszę pisać, i proszę o pomoc w rozpoczęciu takiej hodowli
    • Przez Mateusz231232
      Witam serdecznie mam takie małe pytanie chcemy zasiać 60 arów kukurydzy na kiszonke dla około 12 szt bydła opasowego w różnych grupach wiekowych i chciałbym się dowiedzieć czy taki areał starczy dla tylu sztuk opasów i czy w ogóle opłaca mi się siać qq dla tylu sztuk ? pytam na forum ponieważ pierwszy raz siejemy qq i chce żeby wypowiedzieli się na ten temat użytkownicy którzy mają z tym doczynienia pozdrawiam.
×