Pavel

Pszenżyto ozime i jare

Polecane posty

pedro2    6078

Będę gdzieś za tydzień to zobaczę co z tego wyjdzie 🙈

Ale przecież na kłos dawkę w zbożach dają rsm... 🤔

..

michaszko    14
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Co to za choroba grzybowa na liściu podflagowym 

IMG_20220511_095550_492.jpg

Mi to wygląda troszkę jak skutki Axiala. O ile był używany.

jarecki    3274
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Co to za choroba grzybowa na liściu podflagowym 

brak azotu i susza ? byc możę według mnie ale jestem amatorem 

Wiadomość z agroFakt.pl

daron64    3949
7 godzin temu, sebe1033 napisał:

Tak do Twojego 4 cyl to raczej 2,5 m .

Jesienią w orkę siałem , a wiosną przed idzie brona zwykła bo obsuszyć trzeba , ale gliny to broną ciężką to i 2-3 razy się jeździło i już coś tam poszło , albo tym agraegatem przedsiewnym z zębami a z tyłu podwójny wał strunowy 

Nie wiem czy będę robił zetorkiem. Narazie nie mam do niego siły. Może chociaż ten zakup od kumpla się uda. O bronę pytam z ciekawości tylko. U nie jest masa kamieni i nie wiem jak to się sprawdzi. Kuzyn ma, to mówi że super, ale już kilka razy coś tam mu urywało 🤷 raczej byłbym za biernym, ale to odległe plany. Narazie będę się meczyk tym, co mam.

sebe1033    386

Znaczy tak brona wirnikowa to super robi robotę w glinie i tyle może i ile jeszcze . Tak w dobrej glebie pulchnej to zbytek . W piachu tym bardziej . Ale bardzo dobrą robotę robi w jesienną orkę odrazu po orce . Podpatrzałem w okolicy i się sprawdza ta metoda ile czasu zaoszczędzone bo przed nie trzeba latać z bronami . A kiedyś to się 7211 samym siewnikiem po bronach siało a z czasem to po agregacie .

A o kamieniach to nie wspominaj mam tyle że ja pier... Niby co roku zbierane a dalej co rok tyle samo do zbierania.

Ale brona się nie boi kamieni małe to nie poczuje większe jak  bochenek chleba przerzuca . Tylko że ja mam sprzęgło na wałku jakby co i raz tylko zadziałało na pniaku . Bo głazy co są w ziemi to cała się na nich podniesie 

Dnia 10.05.2022 o 19:25, cotamjaktam napisał:

Pryskałem wczoraj wieczorem aminokwasy + krzem + cyperkill oprysk drobnokroplisty 200 l na hektar 4 km/h i liście w ogóle nie były pokryte kropelkami, czy oprysk zadziała?

Z tych dysz drobnokroplistych leciała taka mgiełka wiatru dużego nie było wychodzę z ciągnika sprawdzić czy liście są pokryte cieczą, a one suche.

Ten oprysk drobnokroplisty taki jest, że nie widać kropel, czy po prostu liście wytworzyły wosk ochronny przed suszą, co o tym myślicie?

Hmm jaki kolor końcówek i czemu takie Stosujesz ? Po oprysku odrazu liście powinny być mokre lub zroszone , po jakimś czasie roślina to wchłonie np jak pojedziesz wkoło czy na koniec pola i spowrotem .

Ale przy pryskaniu jak się Zatrzymasz musi być ta wilgoć na liściach.

Przy drobnokroplistym mogło być za gorąca i zanim ta mgła opadła na.liście wyparowała . 

pabloblue    7

Witam mam pytanie 10 dni temu robiłem t1 w pszenżycie środki jakie zostały użyte to Andros 750ec dawka 0,4 l na ha , Mondatak 450ec dawka 0.6 l na ha i domnic 250 Ew dawka 0.6 do tego mocznik siarczan magnezu i odżywka. Ale widać ze chyba albo słabo za działało albo coś zrobiłem źle. Może ktoś ma jakieś sugestie podpowiedzi 

FC34AC20-1D74-400B-AC3C-FB0CC581C460.jpeg

daron64    3949
8 godzin temu, sebe1033 napisał:

Znaczy tak brona wirnikowa to super robi robotę w glinie i tyle może i ile jeszcze . Tak w dobrej glebie pulchnej to zbytek . W piachu tym bardziej . Ale bardzo dobrą robotę robi w jesienną orkę odrazu po orce . Podpatrzałem w okolicy i się sprawdza ta metoda ile czasu zaoszczędzone bo przed nie trzeba latać z bronami . A kiedyś to się 7211 samym siewnikiem po bronach siało a z czasem to po agregacie .

A o kamieniach to nie wspominaj mam tyle że ja pier... Niby co roku zbierane a dalej co rok tyle samo do zbierania.

Ale brona się nie boi kamieni małe to nie poczuje większe jak  bochenek chleba przerzuca . Tylko że ja mam sprzęgło na wałku jakby co i raz tylko zadziałało na pniaku . Bo głazy co są w ziemi to cała się na nich podniesie 

U nas kiedyś też samymi bronami i  kultywatorem. Potem jak większy ciągnik kupiłem to tyle, że brony za kultywator dałem, potem kupiłem tego ulepa z wałem i za nim brony - to już jeśli chodzi o uprawę i tak przeskok. Tzn wiadomo - to kupka złomu, ale w porównaniu z tym jak było uprawione, a jak jest, to jednak jest różnica. No i na lżejszych kawałkach jesienia naprawdę nie trzeba nic lepiej, wiosna to samo - przejeżdżam raz wzdłuż żeby wyrównać, rozsiewam nawozy i przejeżdżam w poprzek żeby wymieszać je z gleba i w to spokojnie sieje. Tylko te górki wszystkie właśnie jesienią najgorzej. A potem zboże tam rośnie tak jak widać tam na ostatniej fotce. 

U kuzyna nie wiem co tam dokładnie z tą brona się działo, ale on sam wspominał, ze dwa razy całe główki z zębami urywało, a i z tego co z ludźmi rozmawiałem, to mówili że kilka razy coś tam spawał.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pada deszcz 😃 wczoraj pokropiło, ale to tak że ziemia nawet nie sciemniala, a dziś coś popaduje.

sylwekbarca2    145

u mnie rośliny uszkodzone od słońca, niestety nie zapowiadają deszczu i teraz co robić z tą t2 ? 

daron64    3949

Z moją teraz rozmawiałem, to mówiła, że w nocy była burza i lało, teraz tak spokojnie pada. Później będę w domu to przejdę się na pole, zobaczę na ile ziemię przemoczylo

krilan06    2230
1 godzinę temu, sylwekbarca2 napisał:

u mnie rośliny uszkodzone od słońca, niestety nie zapowiadają deszczu i teraz co robić z tą t2 ? 

U mnie dziś 4,5mm, też się zastanawiam nad t2 bo wszystko na pniu schło

Pawelek998    21

Panowie pytanie z T1 dałem 0.3 windsar + 1l CCC mogę teraz z T2 dać jeszcze raz 0.3 Windsar ? 

Niby na etykiecie w pszenżycie jest jeden zabieg windsar 0.6 l/ha 

A w pszenicy można dzielić dwa razy po 0.3

Gość   
Gość
4 godziny temu, krilan06 napisał:

U mnie dziś 4,5mm, też się zastanawiam nad t2 bo wszystko na pniu schło

Ludzie rozpalcie grilla i piwko se za to kupcie,a nie kombinować nad T2,T3 itp.

Przedstawiciel Chemirolu mi rzekł:"Jak rolnik rok temu był na polu, to w tym roku też musi!?"

SawekBraczyk    363

Grila i piwko może być . Kurczę ja pracoholik to pierw robota potem gril i piwko 😄😄 

Gość   
Gość

@SawekBraczykmnie chodziło o sens zabiegu T2 w warunkach suszy.No chyba,że tam jej nie ma?Oparskałem tylko hektar "materiału nasiennego".Resztę daruję.Jeśli coś się zmieni w pogodzie to zaaplikuje na T2/T3 litr Priaxor.Na pozostałe 0,5l Ambrosio.

damianos95    410
4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

W warunkach suszy mocne t2 to strach . Został bym przy tym t2/t3 . 

A jakie to mocne T2 pytam z ciekawości na części zrobiłem już T2 1l tebukonazolu na resztę mam 0.8-0.9 tebukonazolu i 0.3 azoskrobiny

Agrest    22437

Probus na 5 klasie. Obok gryka sąsiada kiełkuje, wiatr zabiera glebę ile się da

20220512_143429.jpg

krilan06    2230
1 godzinę temu, Agrest napisał:

20220512_143429.jpg

Jak przysypie Twoje pszenżyto to jeszcze przesiewać będziesz musiał  🙆‍♂️

huzieba    34
37 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

będzie T1 na podflagowy hehe

Zostało sie modlić żeby nie wlazły żadne podstawy źdźbła, tyle ze do kościoła nie chodzę haha

Agrest    22437
32 minuty temu, krilan06 napisał:

Jak przysypie Twoje pszenżyto to jeszcze przesiewać będziesz musiał  🙆‍♂️

Piasek na pewno pouszkadza liście, to mikropociski. No i zakurzone ograniczy fotosyntezę

Choć potraktować można jako nawożenie krzemem.

slavvek    62
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A padało coś w przeciągu 3 tyg? Bo jak nie, to ja chyba złożę wniosek o ponowną klasyfikację gruntów, bo coraz bardziej nabieram podejrzeń, iż ja mam zawyżone klasy, aby była IV i ciągnąć podatek gruntowy, bo z V nie ma. Co podlałem, to podlałem, a postępuje dalej wypalanie i zaczyna IV.

IMG_20220512_tadeus.jpg

Agrest    22437

U mnie na piaskowej wydmie jak ten słup na polu to już wczesną wiosną wypaliło.

Żeby nie ten słup to bym kilkanaście wywrotek piachu pogonił i coś czuję że do glinki z kamieniem wapiennym bym się dokopał. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez pawel101210
      hej ...... na wiosne z wujkiem mamy plany zasiać PSZENŻYTO JARE .... będziemy siać około 0,5 ha .... jaką poradzicie odmiane zasiać ja bym radził MATEJKO .... ile trzeba siać Kg na ha ... a jaką zaprawke pod zboże i oprysk ...
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez hazel
      Witam szanownych forumowiczów  W tym roku postanowiłem obsiać 6 ha pszenżytem. Po siewie wykonałem oprysk preparatem Glean 75wg na chwasty dwuliscienne lecz gdy byłem dziś na polu obejrzec uprawe zauważyłem że jest też trochę chwastów i do was kieruje tutaj pytanie jakim srodkiem wykoncać poprawkę na wiosne i czy jest wg sens robienia poprawki a jak tak to jaki srodek byscie zastosowali 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj