Pavel

Pszenżyto ozime i jare

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
slavvek    81

Po jednym roku to nie, ale ostatni dobry rok to u mnie był 2020. A przedtem to nie pamiętam. No taka geografia, że z burz to mam tylko wiatr. I tak zawsze biednemu w oczy ;)

Tomasz0611    6496

U mnie mix 10% V i 90% IV dał w zeszłym roku 7.2t/ha, tylko to Orinoko było, a Tadeus na samej IV przeskoczył 8t/ha, a wg IUNG susza zabrała 35% plonu ... Jak w glebie jest życie, poplony, jakis obornik to tez inaczej się broni przed susza.

pedro2    8244
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie mix 10% V i 90% IV dał w zeszłym roku 7.2t/ha, tylko to Orinoko było, a Tadeus na samej IV przeskoczył 8t/ha, a wg IUNG susza zabrała 35% plonu ... Jak w glebie jest życie, poplony, jakis obornik to tez inaczej się broni przed susza.

Czyli gdyby nie susza zebrałbyś niespełna 11t na 4kl 

🙄

🙂

😀

🤣😁😂🤓

..

Tomasz0611    6496
Napisano (edytowany)
6 minut temu, pedro2 napisał:

Czyli gdyby nie susza zebrałbyś niespełna 11t na 4kl

🙄

😀

🤣😁😂🤓

Tak ocenił IUNG nie ja ;) Azot wcześnie był dany, życie w glebie przytrzymało wilgoć i tak na prawdę sucho się zrobiło dopiero pod koniec nalewania ziarna, może paręset kilo uciekło, ale ja z IUNG kłócił się nie będę , tam wykształceni siedzą to chyba lepiej wiedzą ...

Tam gdzie ktoś jechał tylko na nawozach sztucznych, nie dbał o życie w glebie susza szybciej dała o sobie znać ...

Edytowano przez Tomasz0611

pedro2    8244
Napisano (edytowany)

Kłócił się z Tobą nie będę, ale myślę, że pierdaczysz farmazony.

Życie w glebie...

To co Ty tam babkę na zimę żywcem zakopujesz?

Edytowano przez pedro2
  • Like 1

..

Tomasz0611    6496
Napisano (edytowany)

Jak gleba ma próchnicę to zupełnie inaczej magazynuje wodę niż jak jest wyjałowiona, przez wyjałowioną przecieka jak przez piach, w zadbaną wsiąka jak w gąbkę i się utrzymuje ... Jak jest próchnica, to są i dżdżownice ...

• Like 3

Grab12    87

Jaki typ gleby masz te 4? Jakie podglebie. 

Tomasz0611    6496
Napisano (edytowany)

4a masz na podglebiu gliniastym, 4b na piasku, u mnie jest około pół na pół. Na 4a jak się wyorze coś martwicy to taka jakby glinka, a na 4b to żwirek/piasek.

Janeczko    81

To co z resztkami poznienymi jak tniesz słomę ucieka ? Wiadomo że nie ma szału z próchnica ale jednak coś tam w skali mikro na bank zostaję 

pedro2    8244
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jak gleba ma próchnicę to zupełnie inaczej magazynuje wodę niż jak jest wyjałowiona, przez wyjałowioną przecieka jak przez piach, w zadbaną wsiąka jak w gąbkę i się utrzymuje ... Jak jest próchnica, to są i dżdżownice ...

Ile dajesz obornika i jak często?

..

Tomasz0611    6496
4 minuty temu, pedro2 napisał:

Ile dajesz obornika i jak często?

Pomiot kurzy co roku 10t/ha i co około 2 lata wypada poplon.

• Like 1

k16mk    100

Żniw ciąg dalszy , pszenżyto Tadeus 😀

20240715_184121.jpg

pedro2    8244
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Pomiot kurzy co roku 10t/ha i co około 2 lata wypada poplon.

To rzeczywiście dużo. 

U mnie do 2018 co drugi rok szło 50-60t obornika, często co roku. Teraz mniej, ale też pod ozime co roku 20-30t albo 40-50 co 3 rok. 

Poplony ładuję ile tylko się da nawet pod ozime, po ziemniakach i qq tylko nie. 

I co mało? Nie ma życia?

Jak podglebia nie ma mocnego to możesz miodem smarować bez wody minimum 15mm tygodniowo nie będzie plonu 

A tym bardziej jak w ciągu 6 tyg 4mm spadło 

• Like 1

..

Tomasz0611    6496
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

A tym bardziej jak w ciągu 6 tyg 4mm spadło 

W zeszłym roku przez 5 tyg spadło 12mm, Tadeus na IV sypał 8t/ha ... Od 15 mają nie padało, starczyło gdzieś do 25 maja tej wody i potem do 10 lipca susza była całkowita... Wszędzie w okolicy było już spalone od suszy a moje jeszcze zielone.

tytanowyJanusz    3908

Tak, tak. W trakcie zeszłego roku się narzekało na brak opadów, ale plon był bardzo dobry, u siebie zaliczyłem rekord. 

2 godziny temu, k16mk napisał:

20240715_184121.jpg

Coś mało tego materiału przed motowidłem 

kibix    297
Dnia 15.07.2024 o 10:44, tytanowyJanusz napisał:

Nie miałem Tributo. 

Probus tak jak Tomek napisał, wygląda fajnie a kosisz poślad.

Rotondo ogromną porażkę u mnie zaliczył.

Borowik i Liborius fajnie się u mnie spisywały, słomy dużo, niektórym to przeszkadza. 

Osobiście chętnie bym przetestował u siebie Tadeus vs Atletus ale portfel nie chce się otwierać 🤑

Chciał bym się przekonać na własnej skórze czy ten Tadeus taki za***isty...

@marulekk jak by co to o takie C1 u nas: 

Screenshot_20240703-092045~2.png

tadeus plonuje podobnie jak liborius tylko jest niższy,   atletus nie wytrzymuje suszy. Atletus i tadues potrzbują lepszej ochrony.  

14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Tak ocenił IUNG nie ja ;) Azot wcześnie był dany, życie w glebie przytrzymało wilgoć i tak na prawdę sucho się zrobiło dopiero pod koniec nalewania ziarna, może paręset kilo uciekło, ale ja z IUNG kłócił się nie będę , tam wykształceni siedzą to chyba lepiej wiedzą ...

Tam gdzie ktoś jechał tylko na nawozach sztucznych, nie dbał o życie w glebie susza szybciej dała o sobie znać ...

od 20 lat praktycznie 80% nawoże obornikiem( zbieram słome potem w to miejsce idzie obornik), próbowałem różnych specyfików, biododatków itp i mogę powiedzieć że na 5 i 6 klasie jak podglebie to żwir to nic z tym nie zrobisz. Nie  edzie padać przez 3 tyogdnie to masz znaczną obniżke plonów. 

Tomasz0611    6496
Napisano (edytowany)
1 minutę temu, kibix napisał:

mogę powiedzieć że na 5 i 6 klasie jak podglebie to żwir to nic z tym nie zrobisz. Nie  edzie padać przez 3 tyogdnie to masz znaczną obniżke plonów. 

Ale ja mówię o IV klasie, wiadomo że na glebach sosnowych to nic na suszę nie pomoże, jak pada to ukosisz, jak susza to nie urośnie ... Na glebach lepszych masz jakiś wpływ na to co się dzieje, na 5-6 klasie jesteś zależny od pogody, i nawet duże dawki obornika i poplony nie zrobią jakiejś dużej różnicy, chociaż nieraz jak wytrzyma nawet te 2 dni dłużej może zrobić wielką różnicę.

kibix    297

Zasadniczo to nikt nie bada zawartości NPK w oborniku. Dzięki temu wielu dają potem mniej N sztucznego i ten azot tak nie pali tej rośliny. Przez co troche dłużej wytrzymuje susze. Niektorzy by się zdziwili jak by zobaczyli ile taki pomiot kurzy ma NPK bo to co jest w książkach a co jest w rzeczywistości to 2 różne światy.

Franklin328    10
3 godziny temu, k16mk napisał:

20240715_184121.jpg

U mnie wczoraj na wieczór z ręki 16%, dziś już znowu nadają burze z opadami i tak to leci

Grab12    87

Mam 4b najwyższą brunatną wyługowaną przekrój 1.6 m gliny iłu czerwonego także 4b to podglebie nie jest zawsze piasek.jako 4b także rędzina wapienna brunatną podglebie skała z gliną 

• Like 1

Tomasz0611    6496

To też często zależy kto to kwalifikował ... U mnie to wygląda jak opisałem.

pedro2    8244
7 godzin temu, outstanding napisał:

@pedro2jaki poplon stosujesz pod oziminy?

Gryka w tym roku pójdzie 

..

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez pawel101210
      hej ...... na wiosne z wujkiem mamy plany zasiać PSZENŻYTO JARE .... będziemy siać około 0,5 ha .... jaką poradzicie odmiane zasiać ja bym radził MATEJKO .... ile trzeba siać Kg na ha ... a jaką zaprawke pod zboże i oprysk ...
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez hazel
      Witam szanownych forumowiczów  W tym roku postanowiłem obsiać 6 ha pszenżytem. Po siewie wykonałem oprysk preparatem Glean 75wg na chwasty dwuliscienne lecz gdy byłem dziś na polu obejrzec uprawe zauważyłem że jest też trochę chwastów i do was kieruje tutaj pytanie jakim srodkiem wykoncać poprawkę na wiosne i czy jest wg sens robienia poprawki a jak tak to jaki srodek byscie zastosowali 
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj