Pavel

Pszenżyto ozime i jare

Polecane posty

daron64    3948
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Ja pryskałem axialem i mustangiem i też w tym roku jakieś większe fito.

Ale u ciebie to jakby grzyb.

Wysyłałem znajomemu, od którego kupowałem środki i mówił, że jego zdaniem to fito po t1 i zeby się nie przejmowac, że nie będzie negatywnych skutków 🤷

Zobaczymy. Trochę mi mina zrzedła, bo przed opryskiem na tym kawałku naprawdę przyzwoicie zaczynało wszystko wyglądać.

soltys48    17858
17 godzin temu, daron64 napisał:

Polazlem pozbierać co większe kamienie i bardzo niemiła niespodzianka. Pryskalem w czwartek - t1(prokarb+tebu+leader bodajże)+r1+siarczan magnezu+odżywki. Następne noce były chłodne, ale na +. To efekt oprysku, czy grzyb?

IMG_20230424_102902218_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230424_102912201_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230424_102922701_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230424_112154543_copy_1148x2040.jpg

Fito. Pięknie widać na 2 zdjęciu 

daron64    3948

Teraz chłodne dni i noce mają być, ciekawe jak to się poregeneruje 

Wiadomość z agroFakt.pl

Desperado    2610
Napisano (edytowany)
8 godzin temu, Strongman napisał:

Ja pryskałem axialem i mustangiem i też w tym roku jakieś większe fito.

Ale u ciebie to jakby grzyb.

Taaa, było ładne a po oprysku na grzyba dostało natychmiast grzyba?   to jak po szczepionce na covid :D mieszajcie jeszcze więcej razem.

Edytowano przez Desperado

soltys48    17858
36 minut temu, daron64 napisał:

Teraz chłodne dni i noce mają być, ciekawe jak to się poregeneruje 

Po chłodach przejdzie 

Strongman    2753
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Taaa, było ładne a po oprysku na grzyba dostało natychmiast grzyba?   to jak po szczepionce na covid :D mieszajcie jeszcze więcej razem.

Ja jak robię chwasta to tylko chwasta nic nie dodaje innego,typu jakieś moczniki odżywki ,każdy to odradza.

Tylko w tym roku kupiłem axial 50 bo był tańszy niż z pack, jednak on sporo mocniejszy w efekcie , podejrzewam ze od tego.

Edytowano przez Strongman

Desperado    2610
55 minut temu, Strongman napisał:

Ja jak robię chwasta to tylko chwasta nic nie dodaje innego,typu jakieś moczniki odżywki ,każdy to odradza.

Tylko w tym roku kupiłem axial 50 bo był tańszy niż z pack, jednak on sporo mocniejszy w efekcie , podejrzewam ze od tego.

Sam Axial może powodować też przebarwienia, zresztą pisze to etykiecie. Ale fito po grzybówce, to ewidentnie czegoś za dużo namieszane.

Strongman    2753
Napisano (edytowany)

Grzyba jeszcze nie robiłem niech po hwascie odpocznie. Ja daje systivę do ziarna,zdrowe jest,jeszcze zdarzę.

adam77tc    4

Czy ktoś z was stosował Lentipur na miotłę?? Cenowo dość dobrze wychodzi  jskies opinie?

cotamjaktam    35

Teraz za późno i nie podziała, ja stosuje na 3 liść jesienią nalistnie i doglebowe głównie na tomkę ościstą. Na miotłę coś innego weź.

k16mk    86
22 godziny temu, krilan06 napisał:

Cieszymy się Twoim szczęściem 😀

dzięki i również pozdrawiam

22 godziny temu, soltys48 napisał:

Znaczy się licho skrócone 

wcale nie skracane dostało tylko w sumie 95 kg/N.

superfarmer02    2401

Można lecieć z herbicydem po południu jeśli rano był przymrozek? Czyli lepiej odczekać 1 dzień? Pogoda niepewna i wolałbym zrobić to jak najszybciej 

Strongman    2753
Napisano (edytowany)

Masz mieć niskie temperatury.

Byłem dzisiaj w sklepie i tam mają sor, to sam ten duet na grzyba ludzie kupują jeden po drugim.

GRZES1545    7743
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Można lecieć z herbicydem po południu jeśli rano był przymrozek? Czyli lepiej odczekać 1 dzień? Pogoda niepewna i wolałbym zrobić to jak najszybciej 

Lepiej odczekać

tytanowyJanusz    2844

Jak na 95kg N to ma ładny kolorek, ten Tadeusz to chyba po prostu ma taką charakterystykę że jest ciemny bo Meloman na starcie zawsze nie cieszył oka. 

Chłopcy to że macie fito po Axialach to normalna sprawa, a w odmianach żytowatych to po prostu pewne

• Like 1

Strongman    2753

Ale to tylko w tym roku te fito wcześniej nie miałem a tym samym pryskałem.

tytanowyJanusz    2844
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Co tak późno? Teraz przez całą majówkę ma być spieprzona pogoda...

4 minuty temu, Strongman napisał:

Byłem dzisiaj w sklepie i tam mają sor, to sam ten duet na grzyba ludzie kupują jeden po drugim.

U mnie też Duet i Delaro Forte ładnie im schodzi

Strongman    2753
Napisano (edytowany)

Byłem kupowałem armaturę do nawadniania i trochę mi zeszło, to każdy kupował tylko ten duet mieli do wyboru też I inne ale z chodzi lux ,jeszcze tam  jakiś zwrot jest za zarejestrowanie zakupu.

soltys48    17858
12 minut temu, superfarmer02 napisał:

Z choinki się urwałeś?

lukasz20    567
55 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja bym odczekał ze 2-3 dni. Kiedyś, co prawda po R1 2 dni od zabiegu przymrozek wywalił ładne fito.

Ursus 360 3p
Władimiriec T-25
dają radę:)...

krilan06    2228
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Toć teraz chłodno ma być to gdzie środek podziała?

tomekZ058    134
1 godzinę temu, dexter1908 napisał:

Co i ile dodać do azoksy na T2? Tebu było w mieszaninie na T1.

Protiokonazol 120-150g/ha

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez pawel101210
      hej ...... na wiosne z wujkiem mamy plany zasiać PSZENŻYTO JARE .... będziemy siać około 0,5 ha .... jaką poradzicie odmiane zasiać ja bym radził MATEJKO .... ile trzeba siać Kg na ha ... a jaką zaprawke pod zboże i oprysk ...
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez hazel
      Witam szanownych forumowiczów  W tym roku postanowiłem obsiać 6 ha pszenżytem. Po siewie wykonałem oprysk preparatem Glean 75wg na chwasty dwuliscienne lecz gdy byłem dziś na polu obejrzec uprawe zauważyłem że jest też trochę chwastów i do was kieruje tutaj pytanie jakim srodkiem wykoncać poprawkę na wiosne i czy jest wg sens robienia poprawki a jak tak to jaki srodek byscie zastosowali 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj