Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Celownik07 napisał(a):

przeniosłem temat żeby nie zaśmiecać:

zapraszam

Na olx po szukaj, na pewno się w okolicy znajdzie ktoś co świadczy usługę wysiewu.

Opublikowano

może i ciekawe doświadczenie polowe wychodzi , uprawa bez orkowa (zwykła talerzówka) VS orka , siane w tym samym czasie a pryskane w bez orce nawet super środkiem na literę C.

20251026_145114.jpg

20251026_145245.jpg

Opublikowano (edytowane)

Niby rzepak jako wrazliwy i widać ze trochę jaśniejszy, aczkolwiek wiadomo ze w bezorce + płodozmian z rzepakiem duzo go będzie i wraz tribenuron wskazane dolożyć.

No i kwestia kiedy pryskane, bo widać ze nawet miotła zdarzyła wyjść 

Edytowane przez PTrend
Opublikowano

Robiłem eksperyment w postaci siewu w orce i bezorce, przedplon łubin jedna strona pola dwa razy talerzowka i siew a druga strona talerzowka i orka i żadnych różnic w wschodach, zachwaszczenia czy w sypaniu zboża nie zauważyłem. Za to łubin w bezorce kompletnie mi się nie udał. Przesiewalem go i dalej słabo więc kolejna talerzowka i gryka. Jak ktoś ma możliwość płodozmianu to faktycznie można odejść co jakiś czas z bezorki. U mnie niestety za mało ha i za mała opłacalność grochy, łubinu,gryki itd plus problem ze sprzedażą więc zostaje monokultura. W planach jest tak jęczmień ozimy - jakiś szybki poplon żeby "oszukać" pole ( nie wiem gryka, gorczyca ?) pszenżyto i znowu jęczmień ozimy. Wiem że to nie jest idealne połączenie ale tak jare zboża słabo sypią i są nie pewne, kukurydza brak parku maszynowego plus niska cena i późny zbiór. Rzepak duża inwestycja plus przy mojej pracy mogę nie wyrobić się z wszystkimi zabiegami. Trawy i inne rzeczy brak zbytu. Okoliczne skupy biorą podstawowe zboża tzn brały bo teraz nikt nie chce więc ciężko o płodozmian na 20ha. Coś doradzicie?

Opublikowano

To ja z mojego doświadczenia i patrząc no pokazowe i NOWOCZEŚNIE siane pola somsiadów uważa że najtaniej i najlepiej wyjdzie PŁUG! 

Bezorka to jak się  ma super sprzęt lub ostatecznie po jakiś łubinach.

• Like 1
Opublikowano

Nie trzeba mieć jakiegoś super sprzętu do bezorki żeby się udawała, wystarczy myśleć co się robi a nie robić bezmyślnie. Mam 3 belkowca do uprawy i do siewu talerzowa z siewnikiem stopkowym i tak już 6 rok jadę i do pługa nie zamierzam wracać. Chyba że trzeba będzie sąsiadowi przypomnieć gdzie granica jest. Podstawą jest przy przechodzeniu na inny rodzaj uprawy zmienić całe podejście a nie tylko część. Sporo ludzi zaczęło przygodę z bezorka a zmianowanie i opryski dalej jakby orali a potem zdziwienie że nie wyszło. 

Opublikowano
32 minuty temu, k16mk napisał(a):

To ja z mojego doświadczenia i patrząc no pokazowe i NOWOCZEŚNIE siane pola somsiadów uważa że najtaniej i najlepiej wyjdzie PŁUG! 

Sąsiad 3 domy dalej od 5 lat w bezorce, tylko takiej jak trzeba czyli agregat na głęboko i co kilka lat głębosz i nie widać różnicy między orką a bezorką ...

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sąsiad 3 domy dalej od 5 lat w bezorce, tylko takiej jak trzeba czyli agregat na głęboko i co kilka lat głębosz i nie widać różnicy między orką a bezorką ...

W orce czy bezorce głębosz to podstawa...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ten sąsiad jak ma ułożony płodozmian?

Opublikowano
21 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

19 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jęczmień ozimy, pszenżyto, kukurydzę i rzepak głównie sieje.

to jest w miare dobre zmianowanie bo w qq i rzepaku  jednolisciene wyczysci , 

Opublikowano
13 godzin temu, zenmaniek napisał(a):

ONW dziś wpłynęło to chyba kontroli już nie będzie? 

Kontrolę to możesz miec w każdej chwili, do póki wniosek nie ma statusu "zakończony" to niema sie co cieszyć 

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Co rozumiesz przez "paskudny pług"?

a to że jest tak negowany jako zło przez różnych naukowco-naciągaczy a następnie dalej przez mądrzejszych bezorkowców.

Tyko tak u nas cicho z tym że na Zachodzie znowu naukowcy wręcz zalecają powrót do pługa!

20240814_102554.jpg

a tak z drugiej strony zboże coś niby zdrożało, czyścicie magazyny czy jeszcze czekacie ?

20230823_114818.jpg

Opublikowano
W dniu 21.10.2025 o 09:57, Music napisał(a):

W zeszłym roku pryskałem pszenżyto i pszenicę 16 listopada tradycyjną mieszaniną środków jesiennych. W dzień ładne słoneczko, ale dosyć chłodno. Na drugi dzień rano przymrozek... Na wiosnę zrobiłem jedynie poprawkę na chabra, ale to  u mnie zawsze był z nim problem, żeby go na jesieni skasować.

Jaka to mieszanina środków na jesień? I czym poprawialeś na wiosne. Mam plage chabra. Cezaro ma chabra w średniowrażliwych a Quelex ma jakos dziwnie rozpisane ze chaber bierze tylko zabiegiem na wiosne. Ja wiosną w pszenicy opryskalem Axialem ale odbił bo byl moze troche za duzy. Dlugo czekalem bo mam tez owies gluchy na polu.

Opublikowano
21 godzin temu, k16mk napisał(a):

troszkę deszczu i słońca i Atletus szaleje , dodam tylko 30 lat monokultura ( chyba zeszłoroczny Tadeus się nie liczy ) 🤔i orane paskudnym pługiem.

20251026_145252.jpg

20251026_145307.jpg

I co, za rok część dopłat papa?