Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

16 w silos to gwarantowane grzanie się ziarna ... Bajki ci opowiada ... I dmuchawa nie pomaga, takie 16 to trzeba na suszarni dosuszać, co innego jak jest wilgotne bo deszcz popadał, a co innego jak jest niedojrzałe. To pierwsze ogarniesz dmuchawą, to drugie mimo dmuchawy będzie się grzać ...

A co powiesz na to? Pszenżyto dzień po koszeniu miało 16.2 (nie miałem jeszcze miernika a "na ząb" było suche) przepuszczone przez dmuchawę i tak sobie stoi tydzień.

Pomiar z dziś 

17536294257377372402749393227803.jpg

Opublikowano
31 minut temu, arnoldino napisał(a):

Właśnie słowo klucz "niedojrzałego" a tu mowa o wilgotności do 16% w technologicznie dojrzałym. Patrząc że ma rozrzucone pola po 4 powiatach to też trochę komplikuje sprawę żeby kosić tylko w idealnych warunkach. Czasami po prostu sytuacja pogodowa wymusza takie niestandardowe działania. 

Dla mnie jak jest niedojrzałe to się nie kosi i tyle ... A jak ma za dużo ziemi i sobie nie radzi to może trzeba zmniejszyc obszar ...

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz20 napisał(a):

Myślę, że po tym froncie powinno się wypogodzić. 

Oby. Od obiadu dwie małe burze 17mm

Ja w tym roku dużo w baksy muszę sypać więc jak ma zgnić to lepiej na polu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

A co powiesz na to? Pszenżyto dzień po koszeniu miało 16.2 (nie miałem jeszcze miernika a "na ząb" było suche) przepuszczone przez dmuchawę i tak sobie stoi tydzień.

Pod zębem jak dobrze chrupie prawie że strzela ziarno to ma mniej niż 13%, a takie 16% to zrobi się placek i tak dokładnie było jak w piątek mierzyłem żyto 16,4%🤷‍♂️

Opublikowano

Od 4 rano miało lać i jeszcze kropla nie spadła

Opublikowano
3 godziny temu, drobny napisał(a):

Też macie takie zniekształcone ziarno w odmianie Tributo?? 2 ochrony a ziarko poslad 😒

Musiałeś skopać ochronę. U mnie zrobione dwa zabiegi i piękne, grube i przede wszystkim ciężkie zboże. A sypie jak szalone. 

13 minut temu, Agrest napisał(a):

U mnie wczoraj wszystkie prognozy pokazywały bez deszczu a po 18 jak lunelo to przez 3 h napadało tyle że ludziom piwnice pozalewalo. Dzisiaj miały spaść 23 l, a jak na razie pochmurno ale bezdeszczowo. 

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał(a):

Zaczęło o 18 spadło już 15l  i  zachmurzone dookoła.

Powiesz coś o kredzie czarnej? Odmiana 7a. To jest ta z Bełchatowa? Warte to coś? porównywalne z kornickim?

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Agrest napisał(a):

U mnie kilka kropel ;)

Wczoraj dałem Klozer na robactwo bo miało cały dzien padać a tu o.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał(a):

Potrzebny opad 🤔 u mnie alert przyszedł to pewnie pokropi i nie da jutro kosić 

Opublikowano
25 minut temu, Wpaw napisał(a):

Zaczęło o 18 spadło już 15l  i  zachmurzone dookoła.

Powiesz coś o kredzie czarnej? Odmiana 7a. To jest ta z Bełchatowa? Warte to coś? porównywalne z kornickim?

Nie  miałem styczności. Jedynie tyle że chyba jest partię medialne na ten towar, żywa kreda czy jakoś tak.

Najważniejsza cena za kg CaO. I pamiętać że kredę często po mało, nie na zapas jak węglanowe

A tu ciekawostka o nas

https://vm.tiktok.com/ZNdHdmySQ/

Opublikowano

Humus czarna kreda coś takiego, mało to znaczy 1-1,5t? na hektar. Jakoś cena dobra, ogólnie chyba wapno staniało.

Coś mi się teraz obiło że Ilze trochę zalało Kielce,Pionki. 

13 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie  miałem styczności. Jedynie tyle że chyba jest partię medialne na ten towar, żywa kreda czy jakoś tak.

Najważniejsza cena za kg CaO. I pamiętać że kredę często po mało, nie na zapas jak węglanowe

A tu ciekawostka o nas

https://vm.tiktok.com/ZNdHdmySQ/

Opublikowano

Tania?

Wątpię.

Kreda to towar mokry z niskim % CaO.

Dlatego pisałem o cenie za kilogram czy też tonę CaO A nie tony wapna

Opublikowano

Na pewno  za ten sam produkt?

Kilka dni temu gadałem że znajomym i twierdzi że firmy chcą wymóc na składach nawozowych duże podwyżki granulatu. 

Opublikowano
46 minut temu, Wpaw napisał(a):

W tamtym roku tona granulatu 500 zł w tym roku 350. 

A luzem chyba 80zl tona 

Ciekawe co to za kreda, jak radkowit na kopalni 90.

A wapno nie staniało, tylko zdrożało, nieznacznie, ale zdrożało

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Ciekawe co to za kreda, jak radkowit na kopalni 90.

A wapno nie staniało, tylko zdrożało, nieznacznie, ale zdrożało

To cholera wie, z tym wapnem to też czarna magia ceny strasznie się różnią, najlepiej to tak jak ty piszesz prosto z kopalni. 

Opublikowano

Miałem w zeszłym roku Tributo wyglądało kapitalnie sypadalo bardzo dobrze ale ziarno nieco drobniejsze od Tadeusa. Tributo potrzebuje trochę lepiej ziemi .W tym roku mam posiane Heroiko i kłos krótki ale zbity i plon bardzo dobry i ziarno ładne i przede wszystkim lżejszych się kosiło od Tributo.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 21:51, Tomasz0611 napisał(a):

Dwie kolby to znaczy że plonu porządnego nie będzie. U mnie z 10% roślin ma 2 kolby, reszta normalnie, jedną.

Ja jestem zielony w temacie kukurydzy pierszy rok mam zasianą i faktycznie ma po dwie kolby,rozmawiałem ze znajomym który już lata sieje i stwierdził że jak tylko będą warunki dobre to może i tak wydać dobry plon.On miał kiedyś tak i plon coś koło 14-15t, ale wiadomo to wszystko jest zmienne także dowiemy się jak się wjedzie na pole.

Snapchat-524978962.jpg

Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 07:07, wicia433 napisał(a):

na kanale e-pole gościu mówił że dwie kolby dają potencjalnie wyższy plon niż jedna, warunek jest taki że musi być dostateczna ilość wody i papu aby roślina to utrzymała

Teoria a praktyka to dwie różne rzeczy