Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Corado na dobrej ziemi ładnie oddaje

Wiem bo miałem w tym roku 7 jednostek posiane

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Mondeo w warmińsko mazurskim kupione, liborius w łódzkim a Tadziu na południu Wlkp 

U kogo liborius ?

Opublikowano
15 minut temu, soltys48 napisał:

Po ile u Was owies?

810, ale nie mam owsa, to nawet nie spytałem czy netto czy brutto. Jakieś dwa tygodnie temu na innym skupie było 700netto. 

4 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A ja mialem dzis 4 telefony ze kupia zboze tylko ilości samochodowe.

U mnie taki problem, że nie mam czym tira załadować i jestem skazany na dwóch odbiorców - jedni ciągnik z przyczepami, drugi mniejsze auto z przyczepą. Pierwsi mieli awarie ciągnika i babka dziś na skupie mówiła, że wpierdolili 80k w remont i dalej im się pierniczy i tylko wkoło komina go puszczają. A drugi skup narazie swoje wypycha. Narazie od dwóch tygodni słyszę tylko żeby zadzwonić jutro..

A tak w ogóle to mam sporą zagwozdke z siewem. Teraz w prognozach pokazuja, że we wrześniu tylko koło 15 może popadać i to dosłownie, w zależności od prognozy, 1-3dni. A tak to do 25stopni aż do 20tego, potem ma delikatnie spaac temperatura do ~20 st, ale cały czas bez deszczu. No i co teraz z tym fantem zrobić? Ogarnąć pole i czekać tych zapowiadanych opadów i siać po nich? Bo chyba bez sensu siew w taka suszę?

Opublikowano (edytowane)

I w październiku posiejesz wtedy juz chłodniej rosy i jak nawet delikatnie popada to tak nie wysycha i będzie dobrze ja siał rok temu po qq na ziarno 12 listopada I plon był galanty.

Wienc w tym roku nawet nie zamierzam się spieszyć siać w te piaski egipskie.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

810, ale nie mam owsa, to nawet nie spytałem czy netto czy brutto. Jakieś dwa tygodnie temu na innym skupie było 700netto. 

U mnie taki problem, że nie mam czym tira załadować i jestem skazany na dwóch odbiorców - jedni ciągnik z przyczepami, drugi mniejsze auto z przyczepą. Pierwsi mieli awarie ciągnika i babka dziś na skupie mówiła, że wpierdolili 80k w remont i dalej im się pierniczy i tylko wkoło komina go puszczają. A drugi skup narazie swoje wypycha. Narazie od dwóch tygodni słyszę tylko żeby zadzwonić jutro..

A tak w ogóle to mam sporą zagwozdke z siewem. Teraz w prognozach pokazuja, że we wrześniu tylko koło 15 może popadać i to dosłownie, w zależności od prognozy, 1-3dni. A tak to do 25stopni aż do 20tego, potem ma delikatnie spaac temperatura do ~20 st, ale cały czas bez deszczu. No i co teraz z tym fantem zrobić? Ogarnąć pole i czekać tych zapowiadanych opadów i siać po nich? Bo chyba bez sensu siew w taka suszę?

Wydaje mi się że u ciebie zdecydowanie lepszy wczesny siew. Pisałeś że dolało to bym uprawił i siał nawet przed 15 jeśli już z oranego skały nie zrobiłeś.

Opublikowano

Ja właśnie planuje orać i uprawić teraz, bo za 2/3 tygodnie mogę tylko suchą ziemię rzucić na dół, a wierzch i tak w 2 dni suchy się robi. Gotowy na siew będę I podejmę decyzję co robić jak już będzie termin i pogoda się wyjaśni. Jakby nie padało nic to z orką problem, a od razu za nią trzeba by uprawiać I siać, żeby coś tej wilgoci zatrzymać 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

U mnie żyto późny siew jakos sie nie udaje.

U mnie pszenżyto późno siane też dość średnio wychodziło. Tzn była duża różnica między nim, a tym samym wcześniej - z wyglądu nie, ale w płonie już tak

2 godziny temu, Agrest napisał:

Wydaje mi się że u ciebie zdecydowanie lepszy wczesny siew. Pisałeś że dolało to bym uprawił i siał nawet przed 15 jeśli już z oranego skały nie zrobiłeś.

Tak planowałem siać koło 15, tym bardziej, że pokazywali opady. Teraz zmienili, że może coś popada, a może i nie 

1 godzinę temu, Łukaszzz napisał:

Ja właśnie planuje orać i uprawić teraz, bo za 2/3 tygodnie mogę tylko suchą ziemię rzucić na dół, a wierzch i tak w 2 dni suchy się robi. Gotowy na siew będę I podejmę decyzję co robić jak już będzie termin i pogoda się wyjaśni. 

No to i u mnie taki plan był. Liczę, że ten deszcz będzie, to w zależności od prognoz albo sialbym przed deszczem - jakby był pewny, albo po - jakby różnie pokazywali. 

Opublikowano (edytowane)

Lepiej jest siać po deszczu 

Tylko plon ma się od stanowiska,jak gleba dobra lub dobrze nawożone słaba klasa to zawsze będzie kiedy by nie posiał a nie od terminu tylko od zasobności.

Dużo jest umnie osub co mają z czego dokładać do ziemi z działalności poza rolniczej jak by nie mieli to by nie obrabiali.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał:

jaki nawóz będziecie dawać pod pszenzyto i w jakiej dawce?

przede wszystkim obornik a ile? Tyle ile da radę pług obrócić a w drugiej kolejności NPK 7-19-28 tak po 280kg

Opublikowano

W tym roku to tylko i wyłącznie obornik idzie na wszystkie oziminy, wiosna i latem kupowałem z okolicznych ferm bobek, kurzak slomiasty no i z własnej hodowli opasow. Dodatkowo drugi rok z rzędu 70% słomy zostaje pocięta. W ubiegłym roku jakiś npk 7-20-30 Łotewski z agroloku rozsiewalem 200kg/ha