Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko słoma rzepaczana była pocięta. W opryskach było jeszcze jakieś 40 kg mocznika. No i jeszcze w odżywkach wieoskładnikowych coś było.

Edytowane przez Gazpacho
Opublikowano

Ja mam 5 klase i Tadeus z 2ha silos bin 13.5t zasypany i zostalo jeszcze pół d47.

Super odmiana, tyle zboza to jeszcze nie mialem i da radę na takiej klasie tylko dbac nawozic i zeby woda była. 

Opublikowano

@sebe1033 byłem dziś na skupie. k**wa, myślałem, że droga z lidzbarka już dawno zrobiona, a ona tylko rozpieprzona. Jak się w światła wwailem to ten kawałek jechałem że 45minut 🤦

Ale bardziej w temacie 

Pszenżyto na dzień dzisiejszy 690netto. Odbiór powinien być na początek przyszłego tygodnia.  Z próbek wilgotność 12.x - 13.9. Gęstość 72.x - 74.x. W jednej z próbek stokłosa i za to coś potrąca. Pechowo chyba wziąłem próbki, bo stokłosę miałem na dwóch plackach na jednej działce 🤦

W ogóle mówił, że narazie czyści magazyny, wszystkie auta jeżdżą na port. Jeszcze ma pszenicę i rzepak z tamtego roku - mówił, że na tamtym sezonie jest 3banki do tyłu. 

• Like 1
Opublikowano

a probus w zeszłym roku sypał dobrze chwalili ludzie wziolem z centrali i lipa 4 5 klasa jakies 5 z hakiem , teraz sieje tadeus zamówilem u jednego sypalo 6 7 ton 4 klasa 

i te pszenżyto tadeus pieknie sie młóci tylko troche musi przestać 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie probus porażka po pierwszym sezonie na tym samym stanowisku co w tym roku Tadzik ,w tym roku wziełem już liborus na sprubówkę, probusa już drugi raz nie siałem,słaby plon I ziarnko takie malutkie.

Po zatym ten tadeus ja go nazywam Tadzik niby taki niski a słomy beli ukrenciłem dużo jak na takie niskie zboże i ta słoma taka zóltowata jak i ryzyko jak bum cyk cyk spodobała mi się ta odmiana.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

z probusa ziarko piekne grube ale jednak plon nie ten warunki nawozowe itd mial jak pszenica 

u mnie to susza zrobiła swoje bo ta zapowiadało piekny plon , ciekawe czy suszowe dadza ponoc mozna po 20 wrzesnia składac 

Opublikowano

Inni piszą o kukurydzy że jedna firma się sprawdza a druga już nie a u drugiego druga się się sprawdza a pierwsza nie, o ale warto próbować akurat może coś podpsuje co rok, no i czasem warto 2 lata potrzymać dać drugą szansę.

Opublikowano
forestrider18 napisał:

5 godzin temu, daron64 napisał:

@sebe1033 🤦

Ale bardziej w temacie 

Pszenżyto na dzień dzisiejszy 690netto. 🤦

U mnie 630 brutto od ponad 3 tygodni, jak tu zachód doganiać jeśli w skali kraju takie dysproporcje 😂

Ode mnie bierze gościu po 800zl brutto ale tygodniowo tak po 1t albo czasem tylko 500kg ale zawsze powoli ubywa.

Opublikowano

Siał może ktoś z was lub waszych znajomych odmianę Lanetto? Zastanawiam się czy nad nim czy na całość wybrać tadeusa, w tym roku średni plon pszenżyta wyszedł u mnie 4,9 t/ha przy 140N, szału nie ma ale dużo mozaiki IV-V klasa, gdzie przepal to 1/3 tego gdzie w innym miejscu na tym samym polu, nie padało 5 tygodni w moim rejonie, a sprzedałem całość prosto z pola po 770 brutto, odbierał Cedrob Rypin.

Opublikowano (edytowane)

Takie opóźnienie?

Przypomnij po ile netto płaci, cena na dziś taka jak uzgadniałeś czy kolejne auta taniej?

Pytałem u mnie lokalnie, na dziś 650 brutto

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
19 godzin temu, daron64 napisał:

byłem dziś na skupie. k**wa, myślałem, że droga z lidzbarka już dawno zrobiona, a ona tylko rozpieprzona. Jak się w światła wwailem to ten kawałek jechałem że 45minut 🤦

Jeszcze czas mają podobno rok jeszcze , wzieli się za rondo na mieście od tej drogi to dopiero korki będą , na drugi raz jedź przez Stoczek Klasztorny , pozwiedzać można okolicę 

Opublikowano
8 minut temu, sebe1033 napisał:

jedź przez Stoczek

Tak wracałem. 

3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Ode mnie bierze gościu po 800zl brutto ale tygodniowo tak po 1t albo czasem tylko 500kg ale zawsze powoli ubywa.

U nas na taki detal raczej ciężko. Choć znajomy mówił, że w tamtym roku opierdolil 60t owsa tak w detalu

Opublikowano
4 minuty temu, krzychu1990 napisał:

po ile w waszych stronach kwalifikat liboriusa jest w tym roku? łódzkie około 2600 tona i dostępne dopiero we wrześniu

Skąd jesteś ? U kogo taka cena?