Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Kurła 15km goniłem, zaczęte i mży cały czas😤

Zbiornik zrobiony, kombajnista twierdzi że nie ma 15% ale raczej więcej według mnie.

20220802_163255.jpg

O kurła Panie, ja myślałem że po życie hybrydowym ośmiotowym mam na polu dużo słomy. Co to za pszenżyto i ile sypie?

Opublikowano

Rotondo. Siew 101kg na ha.

Plon szacowałem na 5,8 max 6t ale ciężko określić na polu 2,5km długim. Wieczorem będę miał bardziej pewne dane jak uda mi się zrobić ten kawałek.

Z wiosny na 8-9 spokojnie szło

Rotondo. Siew 101kg na ha.

Plon szacowałem na 5,8 max 6t ale ciężko określić na polu 2,5km długim. Wieczorem będę miał bardziej pewne dane jak uda mi się zrobić ten kawałek.

Z wiosny na 8-9 spokojnie szło

Opublikowano

Rotondo miałem raz, i ja dziękuję. Bizon miał ciężko to wydłubać z kłosów .Tadeus mnie się spodobał, choć u mnie  mistrzem wydajności nie był,  Bez skracania przy 6T dużo mu brakowało aby się wyłożył, natomiast Melomana miejscami zbierałem z ziemi. Ja w ogóle co bym nie posiał na tych moich IVb i skrawkach IVa, to ciężko będzie zrealizować me idee fixe o pszenżycie 8T. +/- 6T w porywach miejscami 7 i to wszystko. 

Wszystkim chętnym, co potrafią zebrać 8T na VI klasie ja sprzedam swoje 10ha. Na wsi będzie do wzięcia ze 40, a w całej gminie pewnie 300. Chce ktoś zostać obrzydliwie bogaty?

Opublikowano

tadeus jest bardzo miekki do wymłucenia , ja chyba wróce do odmiany fredro jest ciezko go bizonem wymłucić odmiana przy -15 stponiach u m,nie wymarza ale jak przetrwa to ma fajny plon wtypie zytnim 

Opublikowano

Jak plonowanie pszenżyta Mondeo? Ktoś z forum miał je posiane!

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

tadeus jest bardzo miekki do wymłucenia , ja chyba wróce do odmiany fredro jest ciezko go bizonem wymłucić odmiana przy -15 stponiach u m,nie wymarza ale jak przetrwa to ma fajny plon wtypie zytnim 

Sporo odmian pszenżyta u siebie już miałem i też mogę potwierdzić, że Fredro jak do tej pory najlepiej wypadało

Opublikowano
59 minut temu, logan3512 napisał:

@Pafnucy ty też miałeś posiane mondeo

Miałem. 

Slaby plon. Wiecej nie posieję 

Opublikowano

Może się komuś przyda... 

W tym roku, na jednej działce miałem 3 odmiany, ta sama agrotechnika, nawożenie itd. Z nawożenie to zbyt dużo powiedziane, bo było ubogie. Najlepiej plonował Probus, później Belcanto, a najgorzej Orinoko. Za to Orinoko miało bardzo grube i piękne ziarno i myślę, że gdyby otrzymało więcej nawozu to pokazało by klasę... 

• Haha 1
Opublikowano

Planuje rozsiac wapniak kornicki pod pszenzyto i pytanie. Sypac bezposrednio na sciernisko,przerobic scierniskowym,orka i siew. Czy przerobic sciernie i przed orką sypac albo po orce przed siewem?

Opublikowano
31 minut temu, Belaruss820 napisał:

Planuje rozsiac wapniak kornicki pod pszenzyto i pytanie. Sypac bezposrednio na sciernisko,przerobic scierniskowym,orka i siew. Czy przerobic sciernie i przed orką sypac albo po orce przed siewem?

Jakie masz ph na tej działce? I chcesz aby to wapno pomogło w rozkładzie resztek czy chcesz aby trochę podziałało na roślinę którą posiejesz?

Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał:

Mam rok po centrali ,ale odległość między nami duża .Świętokrzyskie 

A skąd tak bliżej jakieś miasto duże? 

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Ja bym sypał przed ścierniskowcem. Ewentualnie większą część przed scierniskowcem i część przed siewem, tak żeby było w całym profilu wymieszane. 

Myślałem, że w sobotę wjadę próbować kosić, ale na piątek twardo pokazują dość spore opady. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Jakie masz ph na tej działce? I chcesz aby to wapno pomogło w rozkładzie resztek czy chcesz aby trochę podziałało na roślinę którą posiejesz?

Na tych dzialkach to wiecej piachu,pH z ostatniego badania bylo 6 z tego co pamietam, ale mam tez kawalek 5,5