Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tydzień mnie nie było w domu. Dziś poleciałem na pole i biedy nie ma. Szalu oczywiście też nie, ale jak na zboże, które uniknęło likwidacji, jest ok. Po zimie, gdzie wyskoczyły żółte place, tak zostały, nic się nie wyrownalo. No i jak żniwa wyjdą znośnie, to muszę myśleć o rozsiewaczu koniecznie - za ciągnikiem czarno, obok blado, na środku między przejazdami w miarę i znowu przy ścieżce blado, w ścieżce czarno, za ścieżką blado. Tzn może nie aż tak blado, ale jak wyszedlem na górkę, to z daleka dobrze widać jak za ciągnikiem dużo ciemniej. Ale to myślę, że chyba przez to, że zauważyłem, że bardzo duzo nawozu idzie do przodu, czyli trafia na blachę osłaniająca ciągnik i ładuje chyba prosto w dół. Tak przynajmniej kminie sobie. 

IMG_20210530_105005110_HDR~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210530_111523152~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20210530_111413411_HDR~2_copy_1786x668.jpg

Źle robiłem, bo powinienem sobie w kilku dokładnie tych samych miejscach robić zdjęcia, żeby było widać różnicę. Ale np tutaj ten sam fragment tylko z dwóch przeciwnych koncow. Stan na 1marca i na dziś.

IMG_20210301_114945997_HDR_copy_1156x650_1.jpg

IMG_20210530_105504969~2_copy_1156x650.jpg

Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

Ale to myślę, że chyba przez to, że zauważyłem, że bardzo duzo nawozu idzie do przodu, czyli trafia na blachę osłaniająca ciągnik i ładuje chyba prosto w dół. Tak przynajmniej kminie sobie. 

Masz źle łopatki ustawione. Trzeba cofnąć.

Opublikowano
55 minut temu, krilan06 napisał:

Dobrze że nie likwidowałeś 

Wiesz, to zdjęcia oczywiście z takich nienajgorszych miejsc, nie będę sobie wstydu w internetach robił :) Ale generalnie na to co było na wiosnę, to jest ok. Dużo mam miejsc gdzie są spore przebarwienia i to nie spowodowane źle ustawiony rozsiewaczem.

Ale kurcze sąsiad zaraz działka obok przez drogę jaką ma pszenicę 🙆. Siana ciut po mnie, kwalifikat - za***iście wygląda. No tyle, że tam mu wszystko w zasadzie w polu zrobił facet, co ma obok nas pola i u tego sąsiada sprzęt trzymał. To temu sąsiadowi ładniejsze zboze "zrobił" jak sobie :)

37 minut temu, slavvek napisał:

Masz źle łopatki ustawione. Trzeba cofnąć.

Na to wygląda, że mam źle ustawione. Problem taki, że są nieoryginalne i mam klipot z ustawieniem. Choć w tym roku jest  deko lepiej i tak. Mam nadzieję, że jako tako się ten sezon zamknie, bo i tak już planowałem go zmienić, sporo rzeczy mnie denerwuje - z mieleniem nawozu (do tego stopnia, że ciężko ruszyć zasuwy od regulacji) na czele.

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Wiesz, to zdjęcia oczywiście z takich nienajgorszych miejsc, nie będę sobie wstydu w internetach robił :) Ale generalnie na to co było na wiosnę, to jest ok. Dużo mam miejsc gdzie są spore przebarwienia i to nie spowodowane źle ustawiony rozsiewaczem.

Ale kurcze sąsiad zaraz działka obok przez drogę jaką ma pszenicę 🙆. Siana ciut po mnie, kwalifikat - za***iście wygląda. No tyle, że tam mu wszystko w zasadzie w polu zrobił facet, co ma obok nas pola i u tego sąsiada sprzęt trzymał. To temu sąsiadowi ładniejsze zboze "zrobił" jak sobie :)

Na to wygląda, że mam źle ustawione. Problem taki, że są nieoryginalne i mam klipot z ustawieniem. Choć w tym roku jest  deko lepiej i tak. Mam nadzieję, że jako tako się ten sezon zamknie, bo i tak już planowałem go zmienić, sporo rzeczy mnie denerwuje - z mieleniem nawozu (do tego stopnia, że ciężko ruszyć zasuwy od regulacji) na czele.

Może trzeba poderwać rozsiewacz do góry by talerz bardziej miał rozrzut na boki będzie w tedy równo rozsiane .

Opublikowano
12 minut temu, krilan06 napisał:

No i co, nie idzie go ustawić? Ja mam lejka z lat 80-tych trochę zmodernizowanego, ścieżki robię na 11m i żadnych pasów na polach nie mam

Wszystko idzie ustawić. Też jeszcze niedawno lejkiem siałem i było ok. Zobaczę jeszcze na przyszły sezon kupię parę worków saletry więcej i będę ustawial

Opublikowano (edytowane)

Panowie. Zaczęło mi się kłosić pszenżyto. A muszę zrobić poprawkę na chwast, bo mi pod miedzą wywaliło. Myślałem, że może odpuszczę, ale trochę jednak tego jest. Kupiłem zamiennik granstaru, no można nim pryskać do liścia flagowego. Niestety przez weekend nie miałem warunków żeby opryskać a zaczęło się już kłosić. Można pryskać w początkowej fazie kłoszenia czy już za późno? Cholera pole drugi rok mam pryskane było, ale niestety potrzebna poprawka. Sprzedawca mówi śmiało aby nie kwitło, a ja jakoś nie jestem pewien jego teorii.

Co do rozsiewacza ja sieję Grasso rollem 500l. Słaby temat ogólnie. Ale za tą cenę nie ma czego się spodziewać. Najlepiej jak się sieję siarczan amonu z 11m rozsiewania robi się maks 6m. No sypki jest, ale na borowinie przydaje się .

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)

Trochę ryzyk fizyk, ewentualnie spróbuj od tej miedzy tylko opryskać, ale głowy nie daję, ja jedynie kiedyś na jednoliścienne pryskałem w momencie kłoszenia

Edytowane przez krilan06
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, krilan06 napisał:

Trochę ryzyk fizyk, ewentualnie spróbuj od tej miedzy tylko opryskać, ale głowy nie daję, ja jedynie kiedyś na jednoliścienne pryskałem w momencie kłoszenia

Tez mi się wydaję. Już chyba lepiej po kwitnieniu. A, że w miarę dobrze rokuje to się cykam spier....

Ja mam odmianę rotondo pierwszy raz. Kurde ono chyba się wolno rozkręca z wiosny. Zresztą ktoś pisał, że tak jest. Prawdę mówiąc z kim nie rozmawiam to chwali tą odmianę. W moim regionie mówią, że chyba najlepsza. Niby tak się wolno rozkręcała, że sąsiada pszenicę przegoniła. A niby pszenica jego lepsza była.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

jak pszenzhyto sie wyklosiło to moge go opryskac od grzyba ? amistar pro pak ? nie zaszkodzi  ?

Możesz pryskac do kwitnienia 

• Like 1
Opublikowano

Witam. Mam pytanie pokazało pokazało mi się dużo maku pszenżyto wysuwa już ości czy mogę jeszcze po pryskać np. Plebanem czy czym kolwiek innym aby jeszcze te maki zwalczyć proszę o pomoc 

Opublikowano

Panowie czym atakować? Faza kloszenia wcześniej był unix  ale widocznie już przestał działać 

Nie jest na wszystkich liściach tylko w dolnej warstwie  ale nie chciałbym żeby zaatkowal kłosy 

20210531_064047.jpg