Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agrest

Masz w tym roku gringo, bo w ubiegłym sezonie chyba miałeś? Wstało Ci już? 

Byłem dziś na polu dwa kamienie odkopać, wywieźć no i coś tam te nędzne zboże ruszyło. Oczywiście gdzie była po zimie słaba obsada, to i nic się nie zmieniło - łyso, )z litości do samego siebie zdjęć z tych kawałków nie wrzucę). Gdzie było w miarę, to coś tam się zboże zbiera. Jak patrzyłem, to większość roślin dopiero do skracania się kwalifikuje, gdzie przed majówka już niektóre miały pierwsze kolanko nad węzlem krzewienia. Bardzo powoli wszystko idzie. Mam nadzieję, że jak przyjdzie ciepło, to wszystko wystartuje. Po weekendzie ma być pogoda, to planuje pojechać mocznik/siarczan/odżywki/regulacja. Jak myślicie, szarpnąć się jeszcze na N3, czy szkoda chajsu? Narazie dostalo początkiem marca ~250kg saletry (za szybko podane, bo przyszło potem zimno, także nie mam pojęcia ile z tej dawki się zmarnowalo), w połowie kwietnia ~170-180kg saletry i raz dolistnie mocznik/siarczan/odżywki. Bije się cały czas z myślami, czy inwestować w nie, czy nie generować kosztów.

IMG_20210507_094912776~2_copy_1849x1040.jpg

IMG_20210507_113923044_HDR~2_copy_3468x1950~2_copy_1387x780.jpg

IMG_20210507_101208184~2_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

Mój gringo wstaje wieczorem 🤣😉

Ale nie w tym roku nie mam.

Na polu po drodze do swego też widzę jakieś płożące, ale już zaczyna się prostować.

Nadrobi kłosem.

To że na początku dałeś 250 to dobrze. Zimno ale na pewno dokrzewiłeś.

W sumie dałeś mniej więcej tyle azotu co ja i więcej nie daję.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Mój gringo wstaje wieczorem 🤣😉

🤦

Ale nie w tym roku nie mam.

Czemu? Nie byłeś zadowolony?

Nadrobi kłosem.

Myślę, że kłosem obsady nie nadrobi.

To że na początku dałeś 250 to dobrze. Zimno ale na pewno dokrzewiłeś.

Chyba pisałem gdzieś tu juz, że resztki co mi zostawały w rozsiewaczu rozsiewalem na zagrodzie kolo domu i różnica między tą zagroda, a tymi, które nie dostały nic, jest gigantyczna. Trawa to nie zboże, ale jakieś prowonanie chyba jest. Także myślę, że nawet pomimo tych chłodów po podaniu azotu, na marne nie poszedł

W sumie dałeś mniej więcej tyle azotu co ja i więcej nie daję.

Tylko Twóje zboze jednak "troszkę" lepiej wygląda. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

U mnie akurat pierwszy odsiew po kwalifikacje. Od koleżki miałem jakieś i było w sumie lepsze od gringo, ale nie znał odmiany. Cos na ten rok trzeba będzie pomyśleć nowego. Chociażby po to, żeby się wiosną tak nie wk***iac :)

A tak w ogóle, to odkopalem jeden kamień, pojechałem go wywieźć i wziąłem drugi, którego nie musiałem odkopywać. Tak że akcja od wyciągania pierwszego, do wywieIenia drugiego max 20-30minut trwało. No i wróciłem zasypać dziurę po pierwszym, a tam tak o.. to mniej więcej w miejscu, gdzie kiedyś wrzucałem zdjęcie jak się Piastem zakopalem.

IMG_20210507_112734241_HDR~2_copy_650x1156.jpg

Opublikowano

Ehh i bądź tu teraz mądry co robić. Pod koniec przyszłego tygodnia pokazują jakieś opady, ale raczej nic pewnego. Tylko jaka ilość miałaby tutaj sens, jak do tej pory, nie licząc azotu z npk przedsiewnie i tego w oprysku, dostalo ~140kg N i jakoś za ciekawie to ono nie wygląda. To co na zdjęciach powyzej, to takie lepsze kawałki, a mam i takie o, jak poniżej. Myślę, że na 8ha, to gdzieś bity hektar jest takiej chujni. A reszta to myślę, że ponad połowa takie, jak na fotowyzej i część taka pośrednia. Czyli generalnie bez szalu i dlatego nie wiem co z tym robić.

IMG_20210507_095958432~3_copy_1050x848.jpg

IMG_20210507_100700050~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20210507_101753006~2_copy_1156x650.jpg

A jeszcze jedno zdjęcie już jako taka ciekawostka - co daje wapno. W tym miejscu co na foto, miałem najsłabsze pH z całego swojego pola. Bylo 4.2. Zboże w tym miejscu całkowicie zanikało. Wschodziło normalnie i w pewnym momencie zaczynało żółknąć i nie było kompletnie co zbierać - jak spalone roundupem. Poszło tu dwa lata temu gdzieś 4-5ton Morawicy i co roku od 3lat z ręki sypie po tych najgorszych plackach po troszkę wapna granulowanego, gdzieś że 120kg - 150 kg na ~30-40arow. No i po tych 3latach zboże mniej więcej tak wygląda. Wiem, że jest cały czas mało szalowe itd, ale jeszcze te 3lata temu nie byłoby na zdjęciu kompletnie nic. No ale to mówię - to taka ciekawostka, a dla mnie swego rodzaju wskaźnik, co daje wapnowanie.

IMG_20210507_113500831~2_copy_1156x650.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ehh i bądź tu teraz mądry co robić. Pod koniec przyszłego tygodnia pokazują jakieś opady, ale raczej nic pewnego. Tylko jaka ilość miałaby tutaj sens, jak do tej pory, nie licząc azotu z npk przedsiewnie i tego w oprysku, dostalo ~140kg N i jakoś za ciekawie to ono nie wygląda. To co na zdjęciach powyzej, to takie lepsze kawałki, a mam i takie o, jak poniżej. Myślę, że na 8ha, to gdzieś bity hektar jest takiej chujni. A reszta to myślę, że ponad połowa takie, jak na fotowyzej i część taka pośrednia. Czyli generalnie bez szalu i dlatego nie wiem co z tym robić.

IMG_20210507_095958432~3_copy_1050x848.jpg

IMG_20210507_100700050~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20210507_101753006~2_copy_1156x650.jpg

A jeszcze jedno zdjęcie już jako taka ciekawostka - co daje wapno. W tym miejscu co na foto, miałem najsłabsze pH z całego swojego pola. Bylo 4.2. Zboże w tym miejscu całkowicie zanikało. Wschodziło normalnie i w pewnym momencie zaczynało żółknąć i nie było kompletnie co zbierać - jak spalone roundupem. Poszło tu dwa lata temu gdzieś 4-5ton Morawicy i co roku od 3lat z ręki sypie po tych najgorszych plackach po troszkę wapna granulowanego, gdzieś że 120kg - 150 kg na ~30-40arow. No i po tych 3latach zboże mniej więcej tak wygląda. Wiem, że jest cały czas mało szalowe itd, ale jeszcze te 3lata temu nie byłoby na zdjęciu kompletnie nic. No ale to mówię - to taka ciekawostka, a dla mnie swego rodzaju wskaźnik, co daje wapnowanie.

IMG_20210507_113500831~2_copy_1156x650.jpg

masz tzw . zozgi u mnie jest tego do cholery tak jak piszesz zboże wzejdzie i później zanika na pewno azot nie pomaga nawozy pk też wapnowanie po jakimś czasie trochę ale plon w tym miejscu to ze 30 % na zozdze jedynie ziemniaki mogą być jeśli na 1 ha jest poniżej 20 % takich placów to jeszcze nie jest źle a jak więcej to jedynie strączkowe na dopłaty 

Opublikowano
51 minut temu, Mariusz2903 napisał:

jeśli na 1 ha jest poniżej 20 % takich placów to jeszcze nie jest źle a jak więcej to jedynie strączkowe na dopłaty 

Na całym kawałku 10ha, jest jeden taki placek. Ze 30 arów, gdzie całkowicie zanikało zboże i powiedzmy ze 20, gdzie było bardzo słabe

Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

🤦

Czemu? Nie byłeś zadowolony?

Myślę, że kłosem obsady nie nadrobi.

Chyba pisałem gdzieś tu juz, że resztki co mi zostawały w rozsiewaczu rozsiewalem na zagrodzie kolo domu i różnica między tą zagroda, a tymi, które nie dostały nic, jest gigantyczna. Trawa to nie zboże, ale jakieś prowonanie chyba jest. Także myślę, że nawet pomimo tych chłodów po podaniu azotu, na marne nie poszedł

Tylko Twóje zboze jednak "troszkę" lepiej wygląda. 

Moje gringo  tak wygląda i jeszcze leży 😉, zdjęcie z poniedziałku ,teraz jest ciut ciemniejsze 

IMG20210505175119.jpg

Opublikowano

czyli adiuwant , nigdy nie dawalem , to trzeba ? ale z poczatku słabo kropiło , a jak sprawdzic czy podziałało jak cale pole opryskalem , co innego jakby kawałka nie dopryskał, bo to pod wieczor pryskane było , a moddusem pod wieczor pewnie nie powinno sie pryskac czyli godz 19 ? ale tylko wtedy byłą pogoda na to bo tak to wiatr silny 

Opublikowano

Nie trzeba, ale 5zł z hakiem na 1ha mnie nie zbawi a skuteczność o wiele lepsza. Jeżeli po godz słabo zaczęło kropić to myślę że podziała, może nie w 100% ale będzie ok

Opublikowano
48 minut temu, Ursus932 napisał:

Moje gringo  tak wygląda i jeszcze leży 😉, zdjęcie z poniedziałku ,teraz jest ciut ciemniejsze 

IMG20210505175119.jpg

U mnie dopiero zaczyna się podnosić, przez co wygląda miejscami jeszcze gorzej - takie kępy po polu 🤦

Opublikowano (edytowane)

Probus i Gringo

28.04. na Probusa poszło T1+R1, na Gringo poprawka na chwasty. Zastanawiam się tylko czy te zabiegi będą skuteczne, bo po ich zrobieniu w nocy było -1, a zapowiadali +5. Chwasty coś tam zółkną, ale nie wszystkie.

IMG_20210507_170732.jpg

IMG_20210507_174548.jpg

Edytowane przez Sim95
Opublikowano
18 godzin temu, tommy66692 napisał:

To tak dokładnie co to jest ta zozga?

u nas tak się mówi na kolisty lub poprzeczny pas gleby na którym nic nie rośnie nawet chwasty występuje na słabych piaszczystych glebach w lekkich zadoleniach ale też na piaszczystych glinach prawdopodobnie jest tam dużo szkodliwego glinu i żelaza w 1 2 3 klasie ziemi nie występuje zozga 

17 godzin temu, daron64 napisał:

Na całym kawałku 10ha, jest jeden taki placek. Ze 30 arów, gdzie całkowicie zanikało zboże i powiedzmy ze 20, gdzie było bardzo słabe

prawdopodobnie  nawiezienie w ten placek dobrej gliny lub torfu tylko pomoże 

Opublikowano

witam pszenzyto siane po 15 października tadeus I trismart azotu dostało 300 kg saletrosanu I 220 kg saletry do tek pory nie było robione t1 ani regulacja nigdy nie byłem tak w plecy z opryskami panowie mam kupiony medax Max ile go dac pszenzyto rokuje ładnie I co dac na grzyba dodam że trismart jest wyższy A tadeus bardziej na ziemi leży jeśli ktoś może niech doradzi stanowisko po ziemniakach