Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj posiany meloman swoim ziarnem około 170 kg na hektar , zobaczmy czy nie za gęsto😏

Opublikowano

Nie liczyłem mtz ale grube było , już trochę po terminie więc można zwiększyć . A i jeszcze borowika C1 mtz wczoraj posiałem Ale tu mi wyszło tylko 280 sztuk bo tak starczyło materiału. to będę miał porównanie

Opublikowano

Panowie w pszenżytach u mnie głównie jest problem z zachwaszczeniem przez chaber i rzodkiew świrzepa.

Planuję zastosować:

Expert 0,15kg+ Tolurex 1l+ Diflufenikan 0,2l+ Tristar 50 20g/ha lub Expert 0,3kg+ Diflufenikan 0,2l+ Tristar 50 20g/ha I tu dylemat czy lepiej dać większą dawkę Expertu bez chlorotoluronu czy mniejszą a dorzucić chlorotoluron? Cenowo będzie to wyglądało praktycznie tak samo.

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Dzisiaj posiany meloman swoim ziarnem około 170 kg na hektar , zobaczmy czy nie za gęsto😏

U mnie na worku napisali 210 kg. Czy to nie za gęsto ?

jasiuhonda napisał:

Ja dzisiaj tez kupilem octavio chce siac w poniedzialek 120 kg na hektar. Jeszcze nigdy nie sialem tak rzadko pszenzyta....

Też 120kg siałem ale pszenżyto sekret 150kg trapero a melomana na worku napisali 210kg jak już wspomniałem wcześniej. zobaczymy zastosuje się do wyliczeń .

Opublikowano
7 minut temu, czaro napisał:

Zabieg expert met + CTU można trochę opóźnić czy lepiej trzymać się przedziału 1-3 liście?

Ctu to dopiero od 3 liści . expertem żyto jechałem w fazie dawno po trzecim liściu i żadnych skutków ubocznych

Opublikowano

Sam expert czy coś dorzucałeś? Mi zależy głównie na CTU ze względu na tomkę. Expert myślę dać jako dodatek na miotłę bo CTU z dff w tym roku trochę przepuścił, zwłaszcza w jęczmieniu ozimym.

Opublikowano

@czaro  W życie to akurat sam expert , w reszcie zboża dodawałem dff. A w tym sezonie też planuje ctu 

Expert bardzo dobry środek jedyny problem to chaber dlatego trza coś dorzucić

Opublikowano

Panowie jak byście ocenili - północna Warmia, jest jeszcze sens siać? 

Połowę posiałem po 20wrzesnia, potem zoralem sobie drugi kawałek i dzień po orce zaczelo padać i tak z małymi przerwami pada od tego czasu - niespecjalnie jest jak wjechać narazie w pole, a brak opadów zapowiadają dopiero pod koniec tego tygodnia, także jakby pogoda pozwoliła to siew byłby w przyszłym tygodniu. Najpóźniej u siebie siałem 10pazdziernika, pogoda była ok, zboże też. 

Opublikowano
59 minut temu, daron64 napisał:

Zboże do siewu dawno kupione, ale odmiany nie znam niestety i dość mocno sie waham. 

No niestety znajomość odmiany to podstawa. Po 2016r i różnicach jakie były w przezimowaniu poszczególnych odmian zwracam na to dużą uwagę 

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Panowie jak byście ocenili - północna Warmia, jest jeszcze sens siać? 

Połowę posiałem po 20wrzesnia, potem zoralem sobie drugi kawałek i dzień po orce zaczelo padać i tak z małymi przerwami pada od tego czasu - niespecjalnie jest jak wjechać narazie w pole, a brak opadów zapowiadają dopiero pod koniec tego tygodnia, także jakby pogoda pozwoliła to siew byłby w przyszłym tygodniu. Najpóźniej u siebie siałem 10pazdziernika, pogoda była ok, zboże też. 

Dziś skończyłem siać pszenżyto 

Siałem borowika

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

No niestety znajomość odmiany to podstawa. Po 2016r i różnicach jakie były w przezimowaniu poszczególnych odmian zwracam na to dużą uwagę 

W tym roku jakoś tak byle jak - przez kogoś zalatwialem te zboże i takie bez szału.

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dziś skończyłem siać pszenżyto 

Siałem borowika

Jakby nie ten tydzień deszczu to już dawno po siewach bym bym, a tak mam zostanę pole i wypadałoby zasiać coś, a tu pada. Dziś to nawet takim ala śniegiem sypało

Opublikowano

Kurde to moje rzadzizna będzie 

Trza będzie wiosną azotu na start dopierdzielić

Opublikowano

Jam też zasiał około 300. Łatwiej będzie to poprowadzić, bo nie trzeba będzie sie wiosną nad niczym zastanawiać tylko walić pierwszą dawkę azotu jak najszybciej a potem nawet nie myśleć o skracaniu. I kłosy będą większe i lepsza mtz