Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
miałem kiedyś odmianę twingo i faktycznie niższej odmiany nie widziałem trochę nad kolana przy 100N stała sztywno do końca
Opublikowano

Panowie, odmiana Gringo dziwnie wygląda, niby gęste ale zamiast iść w góre jest jakieś leniwe i się rozkłada na ziemi, tak ma być? Międzyrzędzia dosyć duże bo poznaniak + bronowanie.

Opublikowano
14 minut temu, piertucha napisał:

Panowie, odmiana Gringo dziwnie wygląda, niby gęste ale zamiast iść w góre jest jakieś leniwe i się rozkłada na ziemi, tak ma być? Międzyrzędzia dosyć duże bo poznaniak + bronowanie.

To jest cecha charakterystyczna tej odmiany ,długo siedzi na ziemi  z wiosny ,dobrze sie krzewi a dopiero poźniej pokazuje co potrafi i nadrabia w stosunku do innych odmian.

11 minut temu, Adrenalinaa napisał:

KOlego ja tez mam Gringo i lezy na ziemi w srode jade z grzybówka i odzywkami ,

Dokładnie tak, u mnie Gringo też jeszcze lezy ale to kwestia czasu i zaraz poleci w góre, jak u ciebie wyglada Gringo ze juz chcesz z grzybówka lecieć,wstaw zdjęcie z chęcia zobacze bo u mnie to do tego jeszcze daleka droga,myślę ze ze 2 tygodnie minimum do t1.

Opublikowano

I ja mam Gringo i szczerze to wkurzony chodzę bo faktycznie  leży plackiem, pędy jakoś po ziemi idą zamiast w górę się piąć. Siałem wcześnie i przy tej pogodzie to trzeba obserwować bo moment będzie pierwsze kolanko.

46 minut temu, Adrenalinaa napisał:

KOlego ja tez mam Gringo i lezy na ziemi w srode jade z grzybówka i odzywkami ,

To już T1?  ze skracaniem czy obleci bez? Jaki rejon Polski i czym atakujesz? Ile azotu w planach?

Opublikowano
14 godzin temu, adrian napisał:

miałem kiedyś odmianę twingo i faktycznie niższej odmiany nie widziałem trochę nad kolana przy 100N stała sztywno do końca

I jak Ci sypało przy takiej dawce N?

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

I ja mam Gringo i szczerze to wkurzony chodzę bo faktycznie  leży plackiem, pędy jakoś po ziemi idą zamiast w górę się piąć. Siałem wcześnie i przy tej pogodzie to trzeba obserwować bo moment będzie pierwsze kolanko.

W tamtym roku też miałem Gringo Ti wiosna leżało plackiem całe z początku wiosny.  Myślałem że wina zabiegów,  bo jednego dnia herbicides a drugiego na raz grzybowka/skracanie/dokarmianie.  Ale normalnie podniósł się potem. 

Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał:

To już T1?  ze skracaniem czy obleci bez? Jaki rejon Polski i czym atakujesz? Ile azotu w planach?

Kolego na T1 daje  Montatak Lotus Mondapica .Skracać bede 2 razy 1l Stabilan i 0,25 Modus .Połnoc Polski .Narazie posiane 500 kg saletry i 150 kizerytu.

Opublikowano
30 minut temu, Adrenalinaa napisał:

Kolego na T1 daje  Montatak Lotus Mondapica .Skracać bede 2 razy 1l Stabilan i 0,25 Modus .Połnoc Polski .Narazie posiane 500 kg saletry i 150 kizerytu.

to saletry nie żalujesz,ja na swoje Gringo chce dać 120N w czystym i dolistnie i czylie bedzie ze 140 N i zastanawiam się czy skracać ale chyba dla spokojnej głowy  pojadę przynajmniej samym CCC.

Opublikowano

Dnia 9.04.2018 o 21:03, luki08 napisał:

dzis poszło skracanie na pszenzyto meloman medax max i stabilan

a wy juz szukacie pierwszego kolanka czy tylko ja sie tak uwinąłem:D

jakie dawki ?

Opublikowano
8 godzin temu, Szczerbatek902 napisał:

to saletry nie żalujesz,ja na swoje Gringo chce dać 120N w czystym i dolistnie i czylie bedzie ze 140 N i zastanawiam się czy skracać ale chyba dla spokojnej głowy  pojadę przynajmniej samym CCC.

W tamtym roku że wszystkich zabiegów wyszło mi koło 160kg N i z samym ccc ustalo  bez problemu. 

Pytanie

Pszenzyto dopiero mi ruszyło po zimie jak się teraz ciepłej zrobiło.  Wyglądało bardzo mizernie,  ostatni raz byłem w tamtym tygodniu i poszedłem wczoraj żeby zobaczyć czy zostawiać je czy do likwidacji.  No i kurcze ładnie ruszyło. Wypadło praktycznie tylko to co wymoklo.  Reszta ok,  tylko że słabo pokrzewione. W zasadzie to większość ma 3-5listkow. Koło 20marca poszło 220-250kg saletry +100kg kizerytu.   No i teraz po pierwszej dawce azotu wygląda u mnie jak w tamtym roku przed.. 

Mogę sobie jeszcze pozwolić na ~250kg saletry + potem oprysk odżywki i mocznik. Jak to rozegrać? Dać teraz na jakiś  deszcz jeszcze ze 150kg, potem herbicyd(zielsko dopiero się pokazuje na lżejszych kawałkach, na cięższych nic narazie-jesienia nie pryskane ),  potem podać odżywki i na koniec jeszcze 100kg? Czy teraz po/przed deszczem jakimś dać całość saletry i potem tylko oprysk? Chyba lepiej byłoby to podzielić,  jak sądzicie? 

Jeszcze dziś idę drugi kawałek zobaczyć,  po zimie gorzej wyglądał,  zobaczymy czy też ruszył, czy pod pług. 

Opublikowano

Daj 100kg teraz zadziała za jakiś czas plus to co rozsiałeś wcześniej dopiero działa wiec dożywiona jest. W fazie strzelania dasz pozostałe 150kg i będzie ok ja tak planuje dać.