Skocz do zawartości

Zetor Proxima/Forterra- układ pneumatyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od niedawna posiadam zetora 10641, i mam pytanie odnośnie pneumatyki. Gdy zakręcam przewód do pompowania kół powietrze nie idzie przewodem tylko ucieka tym wyjściem na dole (przewód jest dobrze dokręcony), jak zrobić żeby powietrze szło do przewodu? Dodatkowo zauważyłem że czasami zapala mi się kontrolka o układu pneumatycznego jednak nie świeci się bystrym kolorem tylko takim przygaśniętym, co to może oznaczać? Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Jeżeli w zbiorniku powietrza masz maksymalne ciśnienie, opon nie można pompować. Musisz zredukować ciśnienie przy pomocy zaworu do spuszczania skroplin umieszczonego w dolnej części zbiornika powietrza .

Edytowane przez oledo

A właśnie że nie. U mnie z początku nie dało się koła napompować bo ciągle dopompowało powietrza i się rozłączało ale doszedłem, że trzeba na max ile dasz rady dokręcić przewód i już ponad rok pompuje i się nie rozłącza. Można też ze zbiornika wypuszczać powietrze ale lepiej dobrze dokręcić i można godzinami pompować.

witam mam ogromną prośbę. w moim zetorze proximie 85 ucieka cały czas powietrze z zbiornika gdy napęd załoczę przestaj i tak samo jest jak zapłon przekręce tzn odciecie prądu to raz dwa przestaje uciekac proszę o szybką pomoc i z góry dzięki... przewody wszystko jest ok sprawdzałem juz...

witam mam ogromną prośbę. w moim zetorze proximie 85 ucieka cały czas powietrze z zbiornika gdy napęd załoczę przestaj i tak samo jest jak zapłon przekręce tzn odciecie prądu to raz dwa przestaje uciekac proszę o szybką pomoc i z góry dzięki... przewody wszystko jest ok sprawdzałem juz...

a ja mam pytanie, do ilu dobija wam powietrze, bo mi do tej pierwszej zielonej kreski, czy jest możliwość zwiekszenia zeby dobijało więcej? bo szczegolnie przy przyczepach czasami potrafi go zabraknąć

Oczywiście, że jest możliwość podniesienia ciśnienia w układzie. Do tego służy zawór upustowy.

Najpierw upewnij się, że nie masz nieszczelności w układzie dopiero reguluj zawór.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kartoflorz
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jaki polecacie olej do silnika Forterra 2010 rok. Czy lepszy będzie 10W40 czy 15W40, co sądzicie o dedykowanych olejach Zetor Uni 100??? (na opakowaniu pisze że można również lać do silników bez dpf - czy  to prawda???). Uwagi/sugestie mile widziane. Pozdrawiam
    • Przez emtecc
      Witam wszystkich. W proximach z roczników około 2013 roku skrzynia 12x12 z rewersem mechanicznym była montowana za dopłatą. Z tego co wiem w standardzie była 10x2.
      Wracając do tej 12x12 z rewersem mechanicznym, jej prędkość zawsze była 40km/h czy były też 30km/h?
    • Przez janek1966
      Dzień dobry.
      Mam problem z hamulcem przedniej osi w Zetorze Forterra 11441 rok 2007 . Jest tam Hamulec tarczowy na wale napędowym przedniej osi .Jesienią zauważyłem że nadmiernie grzeje się tarcza ,więc zima rozebrałem to wyczyściłem założyłem nowe uszczelniacze na tłoczkach i gumki zabezpieczające , wymieniłem klocki oraz przetoczyłem tarcze . Po złożeniu i odpowietrzeniu było ok, po wciśnięciu hamulca tarczy nie szło obrócić po zwolnieniu pedału tarcza obracała się swobodnie. w dniu wczorajszym zauważyłem ze po przejechaniu 3 km czuje dziwny zapach ,sprawdzam hamulec i  okazuje się ze niestety gorący . Ulgę przynosi odkręcenie odpowietrzników na zacisku ale do następnego hamowania . Mam wrażenie że po zwolnieniu pedału hamulca w przewodach hamulcowych pozostaje jakieś ciśnienie przez co tłoczki nie mogą się cofnąć .Problemu jednak nie zauważyłem przy hamulcach kół tylnych . Wobec powyższego mam prośbę o jakieś wskazówki i podpowiedzi jak pozbyć się problemu .
    • Przez kamil5800
      Witam, Pacjent Zetor forrtera 150hd 2016r. Przy osiągnięciu max prędkości 40 km/h na najwyższym biegu traktor całkowicie gaśnie, poniżej tej prędkości wszystko jest ok moc itd wporządku. Czy ktoś wie w jaki sposób jest zrobiona blokada ograniczająca prędkość ponieważ chyba to właśnie powoduje ten problem, kiedyś w starszym sprzęcie po osiągnięciu tej prędkości traktor "przymuliło" ale dalej jechał itd. Czy można tą blokadę/ogranicznik jakoś obejść czy rozłączyć?
    • Przez krzysiekwm90
      opinie na temat ciągnika

piście

• Dodaj nową pozycję...
v