Skocz do zawartości
lookash

Pronar Żubroń 2048A problem z przednim napędem

Polecane posty

lookash    0

Witam, niedawno kupiłem ciągnik Pronar Żubroń 2048a z 2005r i pojawił się problem, że nie załącza się przedni napęd za każdym razem. Ktoś mi mówił że w tym ciągniku są jakieś zapadki, które pod wpływem poślizgu tylnich kół zablokowywują się i przód zaczyna ciągnąć. Orientuje się ktoś co może być przyczyną tego problemu, czy rzeczywiście są tam jakieś zapadki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursusc385    519

W tym ciągniku napęd załącza się automatycznie - jest to całkiem beznadziejne ;)

Czytałeś opinie o tym ciągniku ? Jak w ogóle to coś można kupić :wacko:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
noimage777    0

Z tego co wiem są jakieś tarczki które się ścierają koszt około 400 złotych. Ja mam Pronara TSA 82 i tam jest taki problem że zaczynają się ślizgać pod dużym obciążeniem i kola przednie nie ciągną. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

lookash    0

Z tego co wiem są jakieś tarczki które się ścierają koszt około 400 złotych. Ja mam Pronara TSA 82 i tam jest taki problem że zaczynają się ślizgać pod dużym obciążeniem i kola przednie nie ciągną. :P

 

 

Mógłbyś sprecyzować gdzie znajdują się te tarczki, w skrzynii, przednim moście?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil5    0

tarczki znajduja sie w tym serwie co jest pod skrzynią pośrednią tez mam z tym problem gdyz nie zawsze naped ciagnie ale jak zaciagne na wyzszy zabek to wszystko dziala jak nalezy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysztofk9    6

nie ma żadnych tarczek, są zapadki jak w kopaczce ziemniaków konnej- mam kilka lat ten ciągnik, jako jedyny(pracuje na kilkudziesięciu ha i daje radę) i byłby to zupełnie fajny tani sprzęt gdyby nie psuł się- napęd kilka razy robiony był i powiem tak, jeśli zupełnie się nie załącza lub zgrzyta to poszły w środku pewnie koła zębate-jeśli załącza się tylko nie zawsze to wszystko gra- niestety to tak działa, jak koła wpadają w poślisk, wtedy przekładnia od tyłu niejako zaczyna chodzić szybciej niż przedniej osi i zapadki zazębiają o koło zębate przodu i pchają- działa napęd, ale niestety to często jest nieskuteczne i czasem trzeba kilka razy wcisnąć sprzęgło i ruszyć aż złapie, szczególnie do tyłu, szczególnie w oborniku z turem.

Jeśli nie załapie nie zwiększaj obrotów, tylko jeszcze raz spróbuj- jak dasz gazu, owszem załapie ale ten moment będzie tak silnym szarpnięciem,że potrafi zerwać mechanizm(sprawdzone w praktyce).

Nie słuchaj tych bzdur o tym sprzęcie- ma wady ale za te pieniądze trudno o coś innego- jeśli ktoś porównuje z 60 nie wie co mówi, a MF się nie kupi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lookash    0

dzięki kolego za odpowiedź bo właśnie u mnie tak jest, że ten przedni napęd raz się załącza, a raz nie, więc z tego co piszesz to wszystko gra. A mógłbyś napisać gdzie te koła zębate się znajdują i czy nie da się coś zrobić z tym żeby ten przód się zawsze załączał?

Edytowano przez lookash

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysztofk9    6

Mechanizm jest w lewej przedniej półosi, - mi się nie udało do tego stanu doprowadzić by było zawsze dobrze- ale przyzwyczaiłem się, gdyby Ci się udało daj znać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcinpoo7    0

Witam zakupiłem niedawno żubronia 2048. fajny sprzęt w dobrej cenie, Mam jednak pewien problem z nim, mianowicie: Ciagnik cały czas pracuje tylko na przednim napędzie, oraz dzwignia od zmiany kirunku jazdy przód Tył ma spory luz, jakby ktoś mógł cos podpowiedzieć w tej spawie????.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mr690
      Witam serdecznie.
      Jestem nowy na tym forum chcaiłbym sie kogoś poradzić gdyż mam dduży problem: posiadam mf 690 problem jest z przednim napędem mianowicie: po załączeniu przedniego napędu koła przednie obracają się bardzo wolno w stosunku do kół tylnych przekłada się to następująco 5 obrotów koł przednich do 20 kół tylnych. Prosze sobie wyobrazić jak się skręca w takiej synchronizacji. Ciągnik kupiłem tej zimy i tak się dzieje od początku, Prosze o pomoc. Pozdrawiam
    • Przez Nowak006
      Witam !
      mam taki problem otoz jechalem z przyczepami ze zbozem i chcialem lekko przychamowac i zalaczyl sie przedni naped i nie mozna go w zaden sposob wylaczyc . Wie ktos jaka moze byc przyczyna ?
      A i jeszcze dodam ze przestaly dzialac swiatla stop, pedal hamulca po nacisnieciu jakos tak pulsuje dziwnie i nie mozna zalaczyc blokady mostow niewiem czy to przez to samo ale od tego momentu sie wlasnie te wszystkie problemy zaczely  
      Z gory dziekuje kazdemu za pomoc kto tylko zainteresuje sie moim problemem
    • Przez RolnikAdi
      Witam! Mam problem z przednim napędem przy case '94r. Posiadam go od 3 lat pracuje w większości z turem. Od pewnego czasu gdy jeżdże po twardym na włączonym 4x4 ciężko się skręca i z kół dobiega głuchy dźwięk, a gdy wyłączam napęd koła dziwnie "odskakują". Na polu nic się nie dzieje tylko po betonie i twardej ziemi.
      Jeśli ktoś wie jaka może być tego przyczyna bardzo proszę o pomoc.
       
       
       
    • Przez Gani43
      <p>Witam. Panowie mam problem z takim czyms Moj problem polega na tym że nie wiem jak wyjac tulejke mosiezna ktora znajduje się w srodku . Proszę o pomoc Pozdrawiam.</p>
    • Przez lukasz115722
      Witam, ma ktoś wymiary wszystkich uszczelnień do przystawki przedniego napędu do zetora 6245 bo trochę cieknie
      z góry dzieki
×