Skocz do zawartości
djpala

silnik zetor 7011 cyrk na kolach

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
bobytempelton    158

Wszystko potrafię zrozumieć, nawet to że 2 pompy wtryskowe po kolei są uszkodzone, to że wałek rozrządu tzn, jedna krzywka na 2 cylindrze się skręciła, nie skręcając jednocześnie całego wałka bo niby 3 i 4 cylinder pracuje, to że popychacze wyginają się a potem prostują i inne tego typu niesamowite koncepcje, ale nie rozumiem jednego, co daje zatykanie otworów ssących w głowicach i czemu nie zassało ci tam ręki, czemu wtedy zaczął pracować? może masz ogniste dłonie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

To weź od kogoś kto ma sprawny ciągnik jego pompę i sprawdź.

Druga spawa że skoro na pierwszej pompie po "zatarciu" miałeś ten problem, później regenerowałeś pompę dalej był problem, później wymieniłeś pompę na inną nową i dalej jest ten sam problem to powiedz mi jakie szanse, że stara pompa nabyła daną wadę a nowa miała identyczną wadę wrodzoną? Praktycznie żadne.

Nagraj film, nawet telefonem i wrzuć na YT, chętnie zobaczę czy mówisz prawdę. Tylko nie napisz zaraz, że sprawdziłeś wałek, wymieniłeś go i silnik pracuje jak należy zanim nie nagrasz filmu. :P

Zgadzam się z tym, co napisałeś, i jeszcze jedno, jak ta pompa niby chodziła bez zarzutu na innym ciągniku to musi być dobra.

 

Jeżeli mechanik z 30-letnim starzem opowiada, że nie ta pompa na tamtym ciągniku, tylko tamta pompa na tym ciągniku - to ten silnik nigdy nie będzie dobrze pracował po tamtym mechaniku, za to tamten mechanik dobrze zapracuje na tym silniku :lol: myślę że nic nie pomyliłem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
djpala    0

Panowie znalazłem podobny przypadek do mojego na innym forum, czeka mnie rozbiórka silnika sprawdzę wszystko tak jak tam napisano i powiem wam gdzie był błąd

 

chciałem zrobić film pracy silnika mojego ciągnika ale jak go odpalę jest taka zadyma w garażu ze na filmie nic nie widać

 

to jest link do tego forum http://www.elektroda...pic1878311.html

 

Z góry was przepraszam jeżeli żeśmy się nie zrozumieli w temacie po prostu miałem nerwa

Edytowano przez djpala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zorzyk2    50

Jak będziesz składał, to załóż właściwą uszczelkę głowicy do swojego silnika. Gdzieś na forum było podane, jaka grubość do wysokości wystawania tulei.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

nie rozbieraj ponownie tego śilnika, i nie kupuj żadnych części .Zadzwon do mnie (numer podaje Ci na priw) pogadamy na spokojnie może uda się cos wyjaśnic i poradzić...ciśnienie jakie podałes jest dobre(zimny silnik nie dotarty,i tu nie widze potrzeby rozbierania),pompe pliwowa też możesz wykluczć,,,pozostaje ci wałek rozrządu albo rozrząd lub sprzęgiełko pompy, albo napęd pompy...na twoim miejscu zrobił bym próbe ze sprzęgiełkiem(wytnij podwójny frez i przestaw o ząbek raz w jedną strone a jak nie pomoże w drugą ).Porównaj dokładnie wszystkie części które wymieniłes (policz ząbki i sprawdż oznaczenia czy śą w tych samych miejscach co na starych)

Edytowano przez kozulek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roltech    11

Widziałem kiedyś podobne zjawisko w MF 255, ilu ten ciągnik mechaników widział nie liczyłem i nie wiem czy problem został rozwiązany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Lepez
      Witam mam problem ze swoim zetorem. Zimny nie ma sily przewalic. Nawet zakrecic. Jak odpale z pociagu to pozniej odpala bez problemu
    • Przez Mateusz_320
      Panowie mam problem z korbowodami do zetora 5211. Kupiłem wczoraj i dzis zaczałem wazyc i 2 maja 305g a 1 ma 285g czy stanie sie cos tej róznicy 2 deko? Prosze o pomoc 
    • Przez emtecc
      Zetor 7745 po remoncie góry silnika (tłok, tuleje, pierścienie, robione głowice).  Powodem remontu były popenkane pierścienie na jednym z tłoków. 
      Przed remontem z odmy czuć było, że zbiera się ciśnienie po zatkaniu odmy no i oczywiscie wyganiało olej z racji popękanych pierścieni.
      Po remonice poinformowano mnie, żeby wymienić olej po 50 mth po dotarciu. Docierałem na różnych obrotach (trochę jeździłem, chodził z przyczepą w różnym stopniu załadowaną).
      Zdziwiło mnie, że po 50mth oleju było na MIN na miarce. Rozmawaiłem z mechanikiem i określił, że to normalne bo pierścienie się układają.
      Cały czas kapało z odmy i kapie do teraz, jednak nie odczuwam zbierania się ciśnienia w skrzyni korbowej, tzn nie czuć dmuchania odmą a olej z niej kapie.
      Ostatnio na 3 godz orki do butelki skapało około 300ml oleju.
      Możliwe, że jest coś nie tak z odmą i olej nie ścieka do miski? Nie wiem jak to wygląda, nie rozbierałem nigdy tego?
      Czy pierścienie od początku są do niczego??
       
      Dodam, że ciągnik ma moc.
       
      Dodatkowo między głowicami pojawił się wyciek (chyba płynu) bo rdzewieje

    • Przez Mateusz_320
      Panowie ostatnio zawiozłem ciagnik do mechanika czyli w piatek bo na innym temacie pisałem ze strasznie ciezko pali i kopci. Zawory sa ustawione wtryski patrzylismy wczoraj maja 170-175 a ciagnik dalej tak samo. Pompiarz mówił zeby pompy nie ruszac bo moze byc okej z nia. Co radzicie na co patrzec jeszcze? Oleju odziwo nie bierze z odmy nic nie wydostaje sie. Jak odpali to dziwne obroty na poczatku ma tak jakby zaraz chciał zgasnac. Pozdrawiam
    • Przez leszczu19901
      Panowie, nie wiem czy to problem, czy nie, ale ostatnio ustawiałem zawory w Zetroze i teraz na jałowych obrotach słychac z obudowy fitra powietrza takie buczenie. Przed ustawieniem zaworów tego buczenia nie było. Dodam, równiez że na 3 cylindrze na zaworze ssącym nie było żadnego luzu.
×