PeterG14

Odporne odmiany zbóż

Polecane posty

PeterG14    115

Witam serdecznie !

 

Otóż, rozmawiałem dzisiaj sobie z sąsiadem i zastanawialiśmy się czy istnieją w ogóle jeszcze odmiany zbóż, które nadają się do mniej intensywnej produkcji. Czy znacie jakieś sprawdzone i odporne na choroby odmiany ? Ja sieję nowe odmiany i będę musiał pryskać od chorób itp. Lecz chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś inne, które plonują dobrze przy niewielkich nakładach. Dochodzę powoli do wniosku, że za kilka, może kilkanaście lat bez wysokich nakładów zboże nie urośnie. Jakie są wasze spostrzeżenia ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrmagyster    31

Zastanawiałeś się nad orkiszem ? Orkisz jest to właśnie odmiana pszenicy. która nie potrzebuje nakładów, ponieważ jest to zboże, które po pryskaniu nie rośnie. Plon z ha co prawda nie jest jakiś extra ale zboże to jest w cenie, gdyż w Polsce jest tylko coś 300 ha zasiane tą właśnie odmianą. Jeśli chodzi o wymagania glebowe to ma podobne do żyta, jęczmienia.


welcome :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PK007    28

Tylko, że orkiszu nie da się zbierać kombajnem ponieaż kłos się rozpaduje i łamie, więc pozostaje tylko delikatny zbiór ręczny. Dlatego nie jest to zboże na duży areał uprawy tylko raczej na niewielkie powierzchnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PeterG14    115

No słyszałem też, że znikome ilości azotu powalają orkisz. A znacie jakąś dobrą odmianę jęczmienia albo pszenżyta ? Nie chodzi tu o to żeby nie dawać w ogóle nawozu lecz mniej. Przeliczyłem, że koszt uprawy 1ha pszenżyta wynosi ok 1200 zł przy zakładanym wysokim plonie. Chciałbym produkować taniej tylko gdy zboże jest podatne na choroby to nic dobrego nie zbiore i dlatego szukam odpornych odmian.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taurus83    889

co ty gadaz? mój kuzyn siał orkisz i mój pracownik kosił mu bizonem z50, wszytsko było ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PeterG14    115

Nie chcę uprawiać orkiszu (nie ma zbytu) i nie chcę zajmować się ekologiczną uprawą. Wbrew pozorom nakłady są jeszcze wyższe niż w konwencjonalnym. Dwóch rolników w mojej okolicy się tym zajmuje. Walą co roku pełno mączek i fosforytów, EM- ów, kizerytów i tylko troche obornika bo nie mają dużo zwierząt. Młóciłem jednemu w tym roku żyto to miał 800kg/ha zbioru więc dziękuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
milanreal1    319

Pozwoliłem sobie edytować tytuł. Najbardziej odporne odmiany to są stare odmiany jak np pszenica orkisz, wymagania glebowe podobne do pszenicy tyle ze odporniejsza na grzyby, lepiej się krzewi łatwo podatna na wyleganie i nisko plonuje. Na jęczmieniu się nie znam, co są żyta odmiana złote, pszenżyto najstarsza odmiana jaka znam to fidelio. Więc jak poszukujesz takich odmian to szukaj w starych.


Zapraszam na swój profil
Pozdro :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PeterG14    115

Dzięki. Fajnie, że zmieniłeś temat. W przyszłym roku spróbuję zasiać to pszenżyto. A czy jęczmień ANTEK jest dobry ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    86

widziałem orkisz po bukowaniu i nie wygląda za ładnie. Porównać go można do pszenżyta zaatakowanego przez choroby grzybowe. Jedyne co to ładnie się krzewi i zagłuszą chwasty. Więcej jak 2 tony/ha nikt chyba nie umłucił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PeterG14    115

Panowie a jak jest z pozyskaniem tych starszych odmian. Są problemy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrmagyster    31

No toś dowalił kolego:) wątpię żeby koledze chodziło o aż tak "mało intensywną" Orkisz jak da toną z ha to git i chyba nie wiesz o małym szczególe... Trzeba to bukować po zbiorze kombajnem :wacko:

Co do powierzchni to musi być chyba więcej bo ja np. nie mam problemu z kupieniem u siebie chleba z orkiszu.

 

Nigdzie nie ma problemu z kupnem chleba orkiszowego. Kup sobie takowy chleb i przeczytaj skład, a konkretnie ile % orkiszu znajduje się w tym chlebie ;) Reszta to mąka żytnia itp.


welcome :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fezoi    170

Fidelio uprawiałem kilkanaście lat temu i wzbudzało zainteresowanie sąsiadów z powodu pokroju(półkarłowe) i bujności łanu, fakt było odporne na choroby .Materiał kupiłem u hodowcy odmiany - ZHR Danko . Jeśli jeszcze jest w rejestrze odmian to warto się nią zainteresować , chociaż może mają coś nowszego ? Jeśli nie ma kwalifikowanego materiału , to wysiew przypadkowego ( nieodnowionego ) materiału mija się z celem z powodu utraty w kolejnych rozmnożeniach najważniejszych cech dla danej odmiany .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenszen    0

No toś dowalił kolego:) wątpię żeby koledze chodziło o aż tak "mało intensywną" Orkisz jak da toną z ha to git i chyba nie wiesz o małym szczególe... Trzeba to bukować po zbiorze kombajnem :wacko:

Co do powierzchni to musi być chyba więcej bo ja np. nie mam problemu z kupieniem u siebie chleba z orkiszu.

 

Z tym chlebem to orkiszowym to na 90% wielkaściema.

Obdzwoniłem kidyś kilkanaście piekarni z ofertą na sprzedaż orkiszu - nikt nie był zainteresowany - a każda z nich sprzedaje chleb orkiszowy . Na moje pytanie z czego pika ten chleb orkiszowy - padła odpowidź z "premiksu" a co t jest " 5-10 % orkiszu - reszta inne mąki. Jeżeli ktoś chce kupić 100% mąke. lub czyste ziarno orkiszu zobacz <cenzura>

 

widziałem orkisz po bukowaniu i nie wygląda za ładnie. Porównać go można do pszenżyta zaatakowanego przez choroby grzybowe. Jedyne co to ładnie się krzewi i zagłuszą chwasty. Więcej jak 2 tony/ha nikt chyba nie umłucił.

 

Ja uprawiam orkisz 6 lat w ekologii , w stanowisku po Koniczynie miałem 4,6 t/ha, a tak średnio około 3-3,5 t/ha tak <cenzura>

Jak interesuje coś więcej o uprawie zapraszam do <cenzura>

 

Panowie a jak jest z pozyskaniem tych starszych odmian. Są problemy ?

 

Mam domiane orkisz Shwabenkorn -podobna ta jest najbardziej poszukiwana. Jak Pan zintereswany materiałem siewnym zapraszam na moja <cenzura>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Jeśli chcesz uprawiać zboże przy mniejszych nakładach to:

-musisz wprowadzić zmianowanie lub poplony jako łamacze płodozmianu,

-pilnować terminów zabiegów agrotechnicznych (termin siewu, opryski, uprawa roli, zachwaszczenie),

-wybierać z list PDO (porejstrowe doświadczenia odmianowe ) odmiany o dużej odporności na choroby, zimotrwałości, wyleganiu i najlepiej aby dana odmiana była na liście zalecanych odmian (LZO) dla twojego regionu.

 

Więcej informacji na http://www.coboru.pl/


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PeterG14    115

Dzięki, doszedłem do wniosku, że głównym problemem jest monokultura zbóż i mała ilość próchnicy w glebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Soulshakin    82

Jeśli chcesz uprawiać zboże przy mniejszych nakładach to:

-musisz wprowadzić zmianowanie lub poplony jako łamacze płodozmianu,

-pilnować terminów zabiegów agrotechnicznych (termin siewu, opryski, uprawa roli, zachwaszczenie),

-wybierać z list PDO (porejstrowe doświadczenia odmianowe ) odmiany o dużej odporności na choroby, zimotrwałości, wyleganiu i najlepiej aby dana odmiana była na liście zalecanych odmian (LZO) dla twojego regionu.

 

Więcej informacji na http://www.coboru.pl/

LZO - nie do końca tak jest, bo często mimo że są na liście to nie sprawdzają się na danym rejonie ponieważ doświadczenia prowadzone są w małej ilości, a rozbieżność rejonów na których są zalecane jest duża. Najlepiej to na własnej skórze przekonać która odmiana najwierniej plonuje na danym rejonie.

 

Co do chorób wiadomo że w porównaniu do wzorca będzie mniejsze porażenie, ale nie znaczy to że są to odmiany do hodowli ekstensywnej. Aktualnie sianie jakiekolwiek odmiany bez nakładów mija się z celem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez sambao
      Jeżeli ktoś ma doświadczenia jakiekolwiek na temat uprawy uproszczonej zapraszam do podzielenia się uwagami i spostrzeżeniami.
    • Przez volvofh12
      Sprzedam podłoże popieczarkowe z dowozem do klienta lubelskie podkarpackie mazowieckie świętokrzyskie 
    • Przez Holder
      Ze wzgledu na mokre warunki dopiero teraz bede aplikowal n2 w postaci RSM. Obawiam sie o poparzenia , rosliny sa juz dość wysokie i rozkrzewione . jakies porady jak zminimalizować to zjawisko?
    • Przez yanek_113
      Zakupiłem dzisiaj kwalifikowane nasiona gryki cena 500zl za 100kg. Przywożę do domu otwieram worek a tam pełno chwastów i to nie byle jakich - rzodkiew świerzpa,  dosyć sporo w polu widzenia. Jest to chwast trudny do zwalczenia, wiem bo sam mam kilka kawałków zapapranych i ciężko to wytępić a z gryki prawie niemożliwe do odczyszczenia. Co byście zrobili na moim miejscu? Próbować zwrócić do centrali  czy kontaktować się z producentem? Gdyby nie to że potrzebuje papier do integrowanej produkcji to miałbym to w głębokim poważaniu i zasiałbym swoją idealnie czystą… boję się za***ac sobie kolejne pola tym gownem
    • Przez AlexH
      Witam,
      co zasiać dla bydła na bardzo słabej glebie, żółty piach dotąd siałem co drugi rok seradelę ale, że coraz droższa a ledwo powschodzi bo wody nie ma i co polecacie zasiać, myślałem o wyce albo czymś takim, chodzi mi o to żeby wypędzić krowy i miały co zjeść, albo skosić rotacyjna i zrobić kiszonkę w bele
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj