Skocz do zawartości
bananafryka

Grzałka płynu chłodniczego Zetor

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
danielhaker    871
Napisano (edytowany)

Na dole masz zdjęcie http://www.rpt.pl/in...hp?content=1115

A tutaj grzałka: http://allegro.pl/grzalka-c-385-zetor-proxima-forterra-i2107757982.html

Edytowano przez danielhaker

Mój kanał na YouTube http://www.youtube.com/user/danielhaker

SPRZEDAM:

ROZRZUTNIK DWUOSIOWY

KOMBAJN ANNA

SADZARKA DO ZIEMNIAKÓW

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursus11    20

Oczywiście że można założyć grzałke do Proxy . Koszt nowej oryginalnej 160zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jarucki    3

Ja ostatnio założyłem grzałkę do zetora - niby czeska... no i.... pipa się że tak powiem spaliła, a raczej chyba przepaliła! założyłem jeszcze jedno innej firmy i działa bez problemowo :)


Zetor 7340, Ursus 2812, JD 5410N, Lamborghini Runner 450, Lamborghini RS80
Joanna#1, Joanna#2, KPS-3...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    676

Szwagier kupił do 5340 też z logo zetora. Nawet się letnia nie zrobiła. Jakieś dziadostwo sprzedają.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomal89    0

160 za grzałke do proximy? sporo ja moge za 120 sprzedać orginał w razie czego pytać na pw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrjako    4

Witam ciągnik ciężko mi zimą pali więc założyłem grzałkę w bloku. Odpalanie sie poprawiło ale zaczął wyrzucać płyn chłodzacy a nagrzewnice zaczynają dawać ciepło dopiero jak się go na obrotach potrzyma. Wskaźnik temperatury tez podaje dziwne wskazania raz 60 raz nic dopiero jak zacznie grzać w kabinie pokazuje 80. Jak nie podgrzewam to nie ma problemu. Podejrzewam że grzałka gotuje płyn i z tych bombli w układzie wytwarza się powietrze, może tak być??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianmmmm    0

raczej na pewno tak jest, musiałbyś założyć grzałkę która rozgrzewa się max do 90 st celcjusza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrjako    4
Napisano (edytowany)

czyli muszę uważać jak grzeję, np włączać na krótko około 5 - 10 min lub zmienić grzałkę na taką jak napisał @damianmmmm

Edytowano przez piotrjako

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    156

Nie wiem jaka grzałka jest u mnie,ale grzałem go bardzo długo nieraz i nigdy się płyn nie zagotował i nic się nie bąbli.

Możliwe ,ze zapowietrza się układ i nagrzewnice grzeją dopiero jak pompa wypchnie powietrze z układu.

Płyn raczej nie powinien się gotować podczas grzania takie jest moje zdanie.


Jeśli podoba Ci się co napisałem, lub pomogłem kliknij zieloną strzałkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer7745    19

U mnie, jak puściła uszczelka pod głowicą to były podobne objawy.Część płynu wydmuchało przez korek w chłodnicy co skutkowało tym że czujnik tem. nie miał z nim kontaktu przez co pokazywał bzdury i oczywiści ogrzewanie przestało grzać.

Montaż grzałki nic tu nie powinien wnosić.


ZABRANIAM BEZ MOJEJ ZGODY KOPIOWANIA, POWIELANIA I WYKORZYSTYWANIA ZDJĘĆ Z MOJEJ GALERI.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrjako    4
Napisano (edytowany)

to w takim razie czemu jak nie używam grzałki to jest wszystko w porządku?? prze cały sezon płynu nie dolewałem a zimą dzieją się dziwne rzeczy. jak płyn wygoni, silnik się nagrzeje - uzupełnię płyn to jest ok aż do kolejnego uruchamiania z grzałką ?? normalnie amba fatima.

@Radekk podpowiedz jak sprawdzić czy mi sie układ zapowietrza??

Edytowano przez piotrjako

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer7745    19

Sam wiele razy używałem grzałkę i nic dziwnego z płynem się nie działo.

Może jak przedobrzyłeś z tym grzaniem, nagrzany płyn powoduje jakieś zmiany w strukturze materiału co może skutkować powstaniem jakiejś szczeliny np. na uszczelce albo w głowicy, ale jest to mało prawdopodobne choć nie wykluczone.

 

Ja podłączałem grzałkę, potem zazwyczaj kawka i po ok. 20-30min rozruch.Po odpaleniu jeszcze kilka minut z grzałką.

 

Jaką to grzałka ma moc?


ZABRANIAM BEZ MOJEJ ZGODY KOPIOWANIA, POWIELANIA I WYKORZYSTYWANIA ZDJĘĆ Z MOJEJ GALERI.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysp    0

Niedawno, również założyłem grzałkę i spotkałem sie z podobnym objawem. W jeden dzień odpaliłem po 30minutach grzania, na drugi dzień zauważyłem kałużę płynu (ok 0,5l) pod ciągnikiem. Zastanawiam się czy nie ma to związku z rodzajem płynu. Glikol podgrzewany grzałką 1000W może intensywnie parować i zachowywać się trochę inaczej niż płyn sporządzony z koncentratu ... Najgorsze jest to że nawet nie wiem dokładnie z jakiego miejsca ten płyn wyciek:) Wygląda na okolicę termostatu ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Radekk    156

Co do zapowietrzenia układu to prosto jest to sprawdzić. Aby się zapowietrzył układ to musi gdzieś uciec płyn .Powietrze zbiera się zawsze w najwyższym punkcie. Jeżeli zauważysz ,że po prze gazowaniu (pompa wytworzy większe ciśnienie i wygoni powietrze z nagrzewnic) trzeba uzupełnić poziom płynu to znaczy ,że było powietrze.

Wiadomo jeszcze ,że płyn do chłodnic w zimie troszkę zmniejszy swoją objętość i podczas grzania trochę zwiększy.To normalny objaw ,ale bez przesady. Ile ubywa Ci tego płynu właściwie?

Ja mam zalany układ zwykłym petrygiem i nic takiego się nie dzieje.

Kolega @farmer7745 dobrze podpowiada,że jak nie widać wycieku to płyn może uciekać do komory spalania i stąd trudności w odpalaniu mogą być o których pisałeś kiedyś. Z drugiej strony napisałeś,że latem się tak nie działo to ja nie wiem co o tym już myśleć.


Jeśli podoba Ci się co napisałem, lub pomogłem kliknij zieloną strzałkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrjako    4

płynu ubywa około 0,5 - 1l i wyrzuca go rurką od przelewu z korka. płyn zalany K2 zielony. spróbuję jeszcze przy okazji kiedyś wymienić płyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    676

W mtz-cie mam grzałę 1800W i nic się nie grzeje. A używam często bo odśnieżam. mam zalane Petrygo. Na początek wymienił bym płyn. K2 nie robi nic uczciwego.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

na pewno gdzieś dostaje się powietrze i wędruje do nagrzewnic a gdy plyn się nagrzeje i termostat otworzy to pompa wygoni to powietrze . może byc tak że grzałka gotuje płyn i powstaje powietrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrjako    4

Wczoraj musiałem uruchomić szybko ciagnik i jak w zime mróz -2 problem (aku naładowany i nie da rady krecić) to co grzłke myslę podłącze ale na krótko (około 5 min) od razu mu pomogło w kręceniu i dzis płynu nie wygoniło, nagrzewnia też dmuchała na ciepło więc chyba mam zły płyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janczar810    252

nie chem zakladac nowego tematu wiec napisze tu.

A wiec koledzy jak ogólnie uważacie czy to bedzie dobry ciągnik jako tymczasowo główny (za c360) 7245 jak nie kupie nowego i czy to prawda iż te silniki sa jakoś mniej paliwożerne bo z tego co tylko słyszałem sa to jedne z oszczedniejszych jednostek zetorowskich. i jak wygladaja ceny tych ciagników bo mam jechac ogladac włąsnie taki model tylko nie wiem jaki rok ale 2właściciel i jak z kształtują sie ceny tych ciągników

i po krótce wady/zalety i na co zwrocić szcególną uwage przy kupnie tego modelu bo kazdy ciagnik ma inna specyfikacje

prosze o wiadomosci na PW

 

pozdrawiam Janek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Lepez
      Witam mam problem ze swoim zetorem. Zimny nie ma sily przewalic. Nawet zakrecic. Jak odpale z pociagu to pozniej odpala bez problemu
    • Przez Mateusz_320
      Panowie mam problem z korbowodami do zetora 5211. Kupiłem wczoraj i dzis zaczałem wazyc i 2 maja 305g a 1 ma 285g czy stanie sie cos tej róznicy 2 deko? Prosze o pomoc 
    • Przez emtecc
      Zetor 7745 po remoncie góry silnika (tłok, tuleje, pierścienie, robione głowice).  Powodem remontu były popenkane pierścienie na jednym z tłoków. 
      Przed remontem z odmy czuć było, że zbiera się ciśnienie po zatkaniu odmy no i oczywiscie wyganiało olej z racji popękanych pierścieni.
      Po remonice poinformowano mnie, żeby wymienić olej po 50 mth po dotarciu. Docierałem na różnych obrotach (trochę jeździłem, chodził z przyczepą w różnym stopniu załadowaną).
      Zdziwiło mnie, że po 50mth oleju było na MIN na miarce. Rozmawaiłem z mechanikiem i określił, że to normalne bo pierścienie się układają.
      Cały czas kapało z odmy i kapie do teraz, jednak nie odczuwam zbierania się ciśnienia w skrzyni korbowej, tzn nie czuć dmuchania odmą a olej z niej kapie.
      Ostatnio na 3 godz orki do butelki skapało około 300ml oleju.
      Możliwe, że jest coś nie tak z odmą i olej nie ścieka do miski? Nie wiem jak to wygląda, nie rozbierałem nigdy tego?
      Czy pierścienie od początku są do niczego??
       
      Dodam, że ciągnik ma moc.
       
      Dodatkowo między głowicami pojawił się wyciek (chyba płynu) bo rdzewieje

    • Przez Mateusz_320
      Panowie ostatnio zawiozłem ciagnik do mechanika czyli w piatek bo na innym temacie pisałem ze strasznie ciezko pali i kopci. Zawory sa ustawione wtryski patrzylismy wczoraj maja 170-175 a ciagnik dalej tak samo. Pompiarz mówił zeby pompy nie ruszac bo moze byc okej z nia. Co radzicie na co patrzec jeszcze? Oleju odziwo nie bierze z odmy nic nie wydostaje sie. Jak odpali to dziwne obroty na poczatku ma tak jakby zaraz chciał zgasnac. Pozdrawiam
    • Przez leszczu19901
      Panowie, nie wiem czy to problem, czy nie, ale ostatnio ustawiałem zawory w Zetroze i teraz na jałowych obrotach słychac z obudowy fitra powietrza takie buczenie. Przed ustawieniem zaworów tego buczenia nie było. Dodam, równiez że na 3 cylindrze na zaworze ssącym nie było żadnego luzu.
×