Skocz do zawartości

Polecane posty

Wiadomość z agroFakt.pl

marekfarmer    4525

Wie ktoś może jak wymienić sprzęgiełko sprężarki i widełki bo mi wyskakuje a robię remont silnika i przy okazji remont sprężarki zrobię kapitalny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1194

Odkręcasz pompę wtryskową, zdejmujesz pokrywę rozrządu, demontujesz koło zębate, później głowicę i cylinder sprężarki. Teraz masz dostęp do sprzęgła i widełek. To byłoby tak w skrócie na ten temat. Problem możesz mieć podczas montażu, gdy trzeba będzie osadzić z powrotem wałek z łożyskiem i jednocześnie pilnować, aby nie uszkodzić korbowodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
c330ursus    1

Witam, mam problem z sprężarką w C-360, a mianowicie poluzowała mi sie nakrętka na wałku od sprężarki ta która trzyma trybo i oberwało klin. Więc wymieniłem klin na nowy dałem nową podkładkę i mocno dokręciłem. Po złożeniu i odpaleniu silnika okazało się że sprężarka pracuje pomimo iż jest wyłączona, ściągnąłem cylinder z głowicą spreżarki i rzeczywiście to sprzegło które tam jest nie jest zazębione a tłok chodzi góra-dół. Ustawiłem tłok u samej góry podłożyłem pod niego śrubokręt i zakręciłem kołem zamachowym i wtedy tłok stał w miejscu i dało się obrócić kołem zamachowym lecz cieżko... Wygląda na to że wał ociera i dlatego sprężarka pracuje. Wygląda na to że za mocno dociągnąłem śrubę na trybie o ile wgl. jest to możliwe? Jak rozwiązać ten problem? Z góry dzięki za pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Bardzo możliwe że wałek na którym jest osadzona mimośród korbowodu i sprzęgło kłowe z jakiegoś powodu przesunęła się w stronę chłodnicy zaciskajac mimośród miedzy szela łożyska a częściś wałak większej średnicy.

http://zapodaj.net/4...f78efe.jpg.html

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
c330ursus    1

Obawiam śię zę to nie możliwe bo wtedy korbowód zsuną by się częściowo z mimośrodu a korbowód jest na swoim miejscu gdy tłok jest w cylindrze...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

To jedyna rzecz która może to powodować to zatarcie mimośrodu na wałku. Innej opcji już po prostu nie ma.

A właściwie to możesz tego nie widzieć. Sam mimośród nie ma na tyle luzu na wałku żeby miał się z niego zsunąć korbowód a korbowód ma luz na sworzniu więc mogło się przesunąć wszystko razem. Nie do wyczajenia sugerując się odległościami. Musisz sprawdzić czy mimośród jest luźny na wałku. Ewentualnie może idzie załorzeć się o wałek żeby go przesunąć w stronę pompy.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
c330ursus    1

Mimośród nie jest luźny na wałku. Co w takim razie robić? co rozkręcić? da się to naprawić wykręcając tylko pompę czy trzeba od nowa rozbierać rozrząd?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Jedynie spróbować zawantować po zdjęciu cylindra i może tłoka. jak nie pójdzie popuść tylko pompę wtryskową na śrubach. Może to ona napiera na wałek. Jak to nic nie da to niestety pokrywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafto    29

Co może być przyczyną gdy sprężarka nabija powietrze w butlę aż na zegarach wchodzi na czerwone drugie pole ?? w pneumatyce jestem zielony także proszę o wyrozumiałość ;)

Edytowano przez rafto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Zegar może przekłamywac, regulator ciśnienia niesprawny lub podkręcony na wyższe ciśnienie.

Na początek sprawdż za pomocą inego zegara

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Może zamarzł regulator ciśnienia. Podgrzej :)

Woda(plus mróz) to zmora układu pneumatyki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszkopa    0

u mnie też tak się robi jak przygazuje to grzechoce dzwigienka jak by się cofała i po trybach chodzi a sprezarka nie pompuje podejrzewam ze sprzegiełko ma za duży luz i przy wysokich obrotach wyskakuje ale jak się dzwignie wcisnie na maxa i zabezpieczy to działa tak ze na razie zostawie to w spokoju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolr2    180

Może ktoś wie gdzie szukać przyczyny że w c355 nie działa wywrot przyczepy a działał,olej w normie, przepraszam że nie na temat a nie chcę zakładać nowego.Przyczepa podłączona do innego ciągnika normalnie działa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Może ktoś wie gdzie szukać przyczyny że w c355 nie działa wywrot przyczepy a działał,olej w normie, przepraszam że nie na temat a nie chcę zakładać nowego.Przyczepa podłączona do innego ciągnika normalnie działa

Przyczyny szukaj w szybkozłączu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kaczmarek28    6

Witam forumowiczów. Mam problem ze sprężarkom w Ursusie c 362 (to samo co 360). Mianowicie zaczęło się tak sprężarka niebyła używana przez jakieś hmm 6 lat. Aż do czasu kiedy jechałem po żwir wtedy jeszcze w miarę działała tylko była strasznie gorąca nie dało się dotknąć i później w ogóle przestała dawać ciśnienie. Obstawiam że to pierścienie jak myślicie ? Trudno jest je wymienić ? dużo trzeba rozbierać itd? i jeszcze jedno pytanie co mogło się stać z tym zaworem co steruje hamulcami od przyczepy że przestał blokować powietrze po wciśnięciu pedału ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Samą górę sprężarki tzn. tłok, cylinder i pierścienie wymienisz bez rozbierania czegokolwiek. Jak hamulce nie były używane to zawór powietrza do rozebrania. W tej kwestii nie ma nawet dyskusji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gizbern26    0

Zrobiłem remont sprężarki w C-360 i ręce mi opadły- bardzo słabo pompuje!

Wymieniłem części na nowe ze sklepu:

-zestaw naprawczy;cylinder,tłok,pierścienie.

-nowa głowica z zaworami.

Rozbierałem ze 4-razy i lipa.Ciśnienie mierzone zaraz po wyjściu ze sprężarki to max 1bar.Króciec ssący trochę słabo ciągnie,praktycznie nie czuć ssania.

Czy przyczyną może być wadliwa nowa głowica z zaworami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×