Skocz do zawartości

Polecane posty

kzarczyn    0

Witam

Pijawił mi się problem w ciągniku. Mianowicie wygląda tak jakby rozrusznik nie dał rady obrócić silnikiem.

Cały dzień ciągnik jeździł i palił bez problemu i nagle przestał. Rozrusznik zakręci z pół obrotu albo wcale.

Na akumulatorze samochodowym (12V 680Ah 750A) podłączonym bezporednio pod rozrusznik to samo.

Oddałem rozrusznik do regeneracji i dalej to samo. Niezależnie czy na zilnym czy na ciepłym silniku.

A na zaciąg pali od razu.

Rozrusznik oryginalny.

Czy jest możliwe aby silnik zaczął stawiać duży opór i rozrusznik nie dał rady go obrócić czy spieprzyli mi regenerację rozrusznika?

I czy da się to jakoś sprawdzić czy tylko podmana rozrusznika na inny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jeżeli prąd biegu luzem odbiega znacząco od 100A to rozrusznik do naprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kzarczyn    0

A jak podłączyłeś bezpośrednio ,za pomocą kabli rozruchowych ?

 

Tak, mam porządne kable rozruchowe (800A) i podłaczyłem się bezpośrednio pod rozrusznik.

Odpalałem już kiedyś ciągnik na tych kablach jak mi akumulatory padły i palił wtedy bez problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Zawieź rozrusznik do porządnej firmy, a będzie Ci działał jeszcze długie lata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kmochol    0

Witam ostatnio podczas odpalania mojego Ursusa c360 usłyszałem stukanie z okolic rozrusznika , wymieniłem elektrowlacznik ale nic to nie zmieniło wiec kupiłem nowy rozrusznik jednak problem się nie rozwiązał co może być przyczyną. Rozrusznik nie kręci tylko słychać takie stukanie.

Edytowano przez Kmochol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    287

Przewody,  zaciski  aku , trzeba szukać ,Rozrusznik masz na pewno dobry , możesz go wykluczyć .A tak na poczatek sprawdziłeś te wszystkie połączenia ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

zacząłeś  od  niewłaściwej  strony ...  najpierw  sprawdź czy  akumulator  i połączenie  ok  ,  dopiero  szukaj  w  rozruszniku... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    26

klema? przewód do rozrusznika? przygasają kontrolki?

ja jak rozciąłem izolacje starych kabli aku-rozrusznik, to może 10% przekroju było dobre, reszta to się kruszyła, kable miały pewnie 25 lat, kiedyś po zakupie były wymieniane

Edytowano przez rafff24

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TheMariko12    409

Czyli jak wciskam starter i słysze jak zaczyna kręcić rozrusznik takie stuknięcie to mogą to być przewody akumulatorowe ?? Klemy mam nowe Polskie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    26

jak jednocześnie gasną kontrolki, jak się grzeją przewody, styki to może być przerwa w obwodzie, która daje o sobie znać przy dużym poborze prądu, może być też awaria akumulatorów

czasem te stare klepy potrafiły się rozwarstwiać, były w nich stalowe wzmocnienia zalane ołowiem, i też na pierwszy rzut oka klema zaciśnięta, a ołów był już przepalony, i rdza pomiędzy nim a tym metalowym rdzeniem robiła za izolację,

 

ten stary rozrusznik nie miał czasem wydartych tulejek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TheMariko12    409

Rozrzusznik mam  po regeneracji, przewody akumulatorowe wygladaja na dobre, klemy po wymieniałem na nowe, a pomimo tego , czasem jak odpalam to jest zgrzyt , albo tak stuknie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kmochol    0

Aku co prawda jest stary ale podłączam pod prostownik z rozruchem i to samo tyko pstrykanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pytanie: Wymieniłem wszystkie tulejki, wszystko ładnie przeczyszczone, nowy włącznik elektromagnetyczny, nowe szczotki ale jak tylko podłączam plus z akumulatora rozrusznik rusza. Raz przez siłe już spróbowałem i odpalił i puścił ale tak nie powinno być, nawet rozłączyłem kable od włącznika i to nic nie daje. Tak dla zabezpieczenia kupie jeszcze wyłącznik masy jakby coś się działo to na szybko rozłączę. Co może być przyczyną takiego zachowania

Edytowano przez mandragora310

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrp88    15

Przy pierwszym odpalaniu w chłodny dzień słychać zgrzyt, bendiks nie łapie. Rozkręciłem, wymieniłem tulejki, bo miały luz, bendiks i żeby na wieńcu są ok, złożyłem i dalej to samo. Choć nie raz zgrzytnie i zaraz złapie. Gdy jest ciepły silnik zapala normalnie. Co może być przyczyną? Leci trochę oleju z uszczelniacza silnika i wieniec jest tłusty, może mieć to wpływ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Rozrusznik do czyszczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Przy pierwszym odpalaniu w chłodny dzień słychać zgrzyt, bendiks nie łapie. Rozkręciłem, wymieniłem tulejki, bo miały luz, bendiks i żeby na wieńcu są ok, złożyłem i dalej to samo. Choć nie raz zgrzytnie i zaraz złapie. Gdy jest ciepły silnik zapala normalnie. Co może być przyczyną? Leci trochę oleju z uszczelniacza silnika i wieniec jest tłusty, może mieć to wpływ?

Bedix do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Przecież nowy. Teoretycznie powinien być dobry. 

Ale faktycznie możliwe że zgrzyta na sprzęgle jednokierunkowym. Kiepska jakość. 

Wieniec sprawdź na całym obwodzie. Jedno miejsce lubi się szczególnie wyrabiać. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrp88    15

Bendiks jest firmy GMP, był z jedną tulejką zamiast dwóch, 1,5 roku temu zmieniałem. teraz chciałem wcisnąć dwie i okazało się, że mają ścianki nierównej grubości i po złożeniu nawet nie da się obrócić bendiksem. Drugi komplet taki sam i zostało na jednej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×