Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Alexander
kamil800    127

Na razie nie ma co kombinowac bo szczerze mowiac to ta fasola jeszcze nawrt nie powschodzila a ja ją juz bede odchwaszczal 🤦‍♂️ moze sie uda i ten pierwszy zabieg juz wyczysci pole. Bo w tym roku wilgoc jest wiec zachwaszczen powtornych jako takich duzych nie powinno byc. 

rolnik039    137
Napisano (edytowany)

no pozyjemy zobaczymy oby ten raz wystarczył bo to nie jest tania zabawa fasola ale jak trzeba to i trzeba więcej razy jechać lepiej to niż motykol 

Edytowano przez rolnik039

Wiadomość z agroFakt.pl

matek89121    2140

A z tym roundapem to kiedy najlepiej jechać ? U nie sąsiad zazwyczaj czeka gdy fasola jest 1cm przed wierzchem i daje .

rolnik039    137
5 minut temu, kamil800 napisał:

Teraz tanie to sa tylko plody rolne

Dokładnie

bartekac7    80
Napisano (edytowany)

Nie wiem. Zamość zalało fest i ciągle leje. A przyszło od wschodu jakoś tak. W pewnym momencie jak z wiadra.

Edytowano przez bartekac7

ravoj    1211
Dnia 10.05.2023 o 12:22, Jarek22B napisał:

Nie idzie wysłać do Ciebie PW

Jak można się z Tobą skontaktować? 

Sory że tak późno pegus@protonmail.com 

2 godziny temu, matek89121 napisał:

A z tym roundapem to kiedy najlepiej jechać ? U nie sąsiad zazwyczaj czeka gdy fasola jest 1cm przed wierzchem i daje .

My wczoraj z sąsiadem ogarnęliśmy glifosat tuż przed wschodami, bo dziś już prawie rządki widać. On niszczył rzepak a ja grykę. Strzał idealny, samosiewy leżą, fasola wychodzi. Zawsze pryskalem jak ziemia pękała, tuż przed wschodem. Deszczu zbytniego nie było, więc jestem zadowolony. 

"seks to jedna z najpiękniejszych, najbardziej naturalnych i najzdrowszych rzeczy, jakie można kupić za pieniądze"

Tom Clancy 

kamil800    127
Napisano (edytowany)

Czyli jak to w koncu jest z tym glifosatem? To mozna pryskac czy nie mozna? 😂 Bo to moze zamiast tego corumu to trzeba tym glifosatem leciec, bo duzo jest jeszcze pod ziemia a czesc dopiero "zaczyna" pchac lisc do gory. 🤔 

Edytowano przez kamil800

ravoj    1211

Dokładnie he he

Ryzyko tylko z tym deszczem, bo jeszcze nigdy nie padało po oprysku a dziś pada, więc zobaczę. Zdarzało mi opryskać nieraz malutkie wschodzące fasolki i one przeżyły, bo znaczyłem je palikami, więc jestem dobrej myśli. 

"seks to jedna z najpiękniejszych, najbardziej naturalnych i najzdrowszych rzeczy, jakie można kupić za pieniądze"

Tom Clancy 

Zenonim    218

Glifosat działa tylko na części zielone, jak fasola nie wyszła to nic jej nie zrobi. Sam miałem wczoraj pryskac, ale deszcz pada. Fasola siana 10 maja za 3 dni powinny być pierwsze rośliny 

sylwek1999    5

Panowie widzieliście czysty imazamoks w oprysku ? Środek o nazwie pulsar 40 to może być ciekawa alternatywa dla corum.

kamil800    127

O kurde. Jakby tym wzbogacil tego coruma o jeszcze 20-30g imazamoksy to by pewnie dzialalo 😳 tego jeszcze chyba nie da sie kupić? 

Zenonim    218

Już ze 3 lata można kupić czysty imazamoks. 

kamil800    127

Jak? Gdzie? Ja szukalem w tamtym roku i nic znalezc nie moglem

maniekc360    58
2 godziny temu, Zenonim napisał:

Glifosat działa tylko na części zielone, jak fasola nie wyszła to nic jej nie zrobi. Sam miałem wczoraj pryskac, ale deszcz pada. Fasola siana 10 maja za 3 dni powinny być pierwsze rośliny 

To jak wyjaśnisz, że na placu gdzie stał przez jesień, zimę opryskiwacz, którym była pryskana ścierń glifosatem  w dawce 2,5-3l agrosaru 360 na ha, pod lancami wygineła trawa, urosły pokrzywy i mają zniekształcone liście?

kamil800    127
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Zenonim napisał:

Jedz do komarowa

Aaaaa czyli tak zwane nieoficjalne.

Edytowano przez kamil800

matek89121    2140

Zenonum Piszcie więcej na na oficjalnym forum to zrobicie nie tylko sobie krzywdę ale i koledze.

• Like 1

kamil800    127

Wczoraj u mnie od 22 spokojnie sobie padalo do rana i nawet wlalo troche wody. Myslicie, ze te zasrana doglebowka teraz przemiescila sie z woda troche glebiej i mozliwe, ze ona cos jeszcze zadziala? Czy raczej to juz d*pa i co mialo zadzialac to zadzialalo? 🤔 To co wylazlo to pewnie juz nie zostanie ruszone ale moze ograniczy wschody nowej 🤔

sylwek1999    5

Kamil a z ciekawości jaki mix dawałeś że już masz problemy z chwastami? Według mnie teraz po deszczu może zacząć palić te chwasty co już wyszły

bartekac7    80

U mnie w sumie cały czas pada. Ciekawe czy ja w sobotę chociaż wjadę z odchwaszczaniem.

ravoj    1211
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, maniekc360 napisał:

To jak wyjaśnisz, że na placu gdzie stał przez jesień, zimę opryskiwacz, którym była pryskana ścierń glifosatem  w dawce 2,5-3l agrosaru 360 na ha, pod lancami wygineła trawa, urosły pokrzywy i mają zniekształcone liście?

Toz znaczy że nie umyłeś i nie zakonserwowałeś opryskiwacza na zimę. 🤣 Fasola poradzi sobie z tą wilgocią z glifo, jakoś mocno nie jest wrażliwa. Zwłaszcza to widać jak co niektórzy zasuszali kiedyś glifo a ona rosła i rosła . Uważam,  że fasoli nie zaszkodzi. 

Edytowano przez ravoj

Tom Clancy 

kamil800    127
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, sylwek1999 napisał:

Kamil a z ciekawości jaki mix dawałeś że już masz problemy z chwastami? Według mnie teraz po deszczu może zacząć palić te chwasty co już wyszły

2,4 activusa 400. 130 commandu 70 sencora. W poniedziałek minął tydzien od oprysku wiec jeszcze jest dosc "swiezy". Moze jeszcze cos zadziala

Przez miedze sasiad dal tak samo tylko jeszcze dual i mial zawalowane i d*pa. Bylem patrzec i tez juz chwast wschodzi. Zasial tydzien wczesniej i tez pryskal na mokra ziemie po deszczu. I widzialem, ze tez juz lecial jakims opryskiem. No i jak po forum widac nie tylko u mnie juz to wylazi... 

Jutro pójdę zobaczyc w jakiej fazie jest ta komosa i jak juz zacznie puszcza 1 pare to jade corumem a jak jeszcze będą liscienie to w sobote pojade. I od razu zobacze czy cos sie z nia dzieje ale znajac zycie to pewnie bedzie sie miala bardzo dobrze. Mam tez nadzieje, ze bedzie cieplo i fasola bedzie szybko rosla. Dalem jej tez 100kg saletrzaku pod korzen wiec powinna dobrze zasuwac i szybko zakryje ziemie

Co do glifosatu to u mnie juz d*pa. Za pozno. Dzis przez noc wyszlo duzo fasolek niektore rzadki to juz widac

Edytowano przez kamil800

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
    • Przez mx_racer
      Witam opryskałem glifosatem łąke mija już prawie dwa tygodnie po jakim okresie czasu mogę ją zakultywatorować? Mam zamiar rozsiać tam wapno Atrigran w ilosci 1t/ha. Następne pytanie czy w odstępie czasu 1 miesiąc od rozsiania wapna mogę wywieść tam obornik? Trawe mam zamiar posiać z żytem ok 10 września.
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę w tym roku zasiać zboża ozime systemem bezorkowym pasowym prosto w ściernisko siewnikiem mzuri. Jakie opinie tych siewów jakie wschódy i ogólnie opinie?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj