Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola jaś
Andpol    933
1 godzinę temu, Rafcioo96 napisał:

To będzie po 1.50 prze następne kilka lat, może burak wróci, a może konopie

Ja popytam o opłacalności dyni bezłuskowej może zasieje na próbę ze 2 ha. i tylko 1 ha jaśka.

Wiadomość z agroFakt.pl

80marcin    26
4 minuty temu, Andpol napisał:

Ja popytam o opłacalności dyni bezłuskowej może zasieje na próbę ze 2 ha. i tylko 1 ha jaśka.

Też o tym  myślałem.  Tylko najgorzej że  rzepak sieje A jest z nim problem z zwalczaniem w dyni

androproteam    21

Jakie opinie macie o herbicydzie Benz zamienniku Basagramu?    

Edytowano przez androproteam

Belaruss820    1351

Dynie bezlupinowe były w tym roku w cenie tylko że wydajność była słaba. Mówię o glebach klasy 4-6 północna Lubelszczyzna. Dam namawiałem rodziców(pochodzę z zamojskiego) żeby posadzili ale nie chcą. Przy 2 tonach fasoli za 4zl to i tak jest lepiej niż przy dyniach.

lajkzxc    64

.

3 godziny temu, a-zA-Z0-9 napisał:

doszły mnie słuchy że od po poniedzałku wszyscy podnoszą ceny jaś na 5zł na konto

Ok. Tylko na ile pewne to info

Edytowano przez lajkzxc

tomjur2008    3
androproteam napisał:

Jakie opinie macie o herbicydzie Benz zamienniku Basagramu?    

Stosuje go już od 2 lat i jestem zadowolony, cenowo lepiej wychodzi a działa według mnie tak samo, a z kolegi kolega twierdzi że lepiej od basagranu.

ravoj    1211

Widząc te plany zasiewów dochodzę do wniosku, że jeszcze potrzymam fasolę, bo może to być ostatni rok z dobrym zyskiem hi hi 

"seks to jedna z najpiękniejszych, najbardziej naturalnych i najzdrowszych rzeczy, jakie można kupić za pieniądze"

Tom Clancy 

kysiekb    27

Mnie słuchy doszły ze czerwona dostaje po d*pie bo jest zamiennik naszej na Argentynę.. 

ravoj    1211
15 godzin temu, dysydent napisał:

że zapytam to - ostatni z ilu? z jednego i pół? xD

No tak.... No i 2014 trzeba dołożyć do dobrych cen 

"seks to jedna z najpiękniejszych, najbardziej naturalnych i najzdrowszych rzeczy, jakie można kupić za pieniądze"

Tom Clancy 

robo1980    58

To ja szykuje się do powrotu do uprawy czerwonej fasoli, a mówisz że dostaje po d*pie.

BADYL16    12
15 minut temu, Adam86 napisał:

Dziś Janowiaki zabierali od brata po 5.

A jaka,firma? bo Baran dziś mi proponował po 4.8na konto 

king12    228

Może ilość nie taka jak u kolegi wyżej

A jak wam sypała poltyczka w porównaniu do jaśka .Zastanawiam się czy nie spróbować ze 2ha

dysydent    2659

u mnie kontrę trochę grad przetrzebił i ze 30% obsady brakowało a do tego jeszcze jakieś ze 25% pola była pośnizna że ziemi dobrze nie skryła a plon wyszedł jakieś 1,5t./0,8ha przed sortowaniem czyli zaskakująco dobrze i nie liczyłem że taki...
Półtyczki trzeba zakładać plon jak 75% jaśka na tym samym stanowisku, ale i tu nie ma reguły bo w suchsze (zbyt suchych dla karłowych) latach biczykowate wychodzą nieraz nawet lepiej jak karłowe a gdy nie brakuje wilgoci i jest optymalnie dla karłowych to biczyki tworzą busz i jest dużo odpadów.
Co do zasady to biczyki są bardziej ryzykowne w plonowaniu i bardziej podatne na; - czy to błędy uprawy, - czy nawożenia , choć bywa że to one są bardziej wskazane na jakieś stanowisko no i wyższa cena półtyczek jaśków ale ta różnica kolejnymi laty robi się coraz mniejsza. Po prostu ludzie uczą się uprawy.
Do biczyków najlepsza jest podcinarka aktywna np z mądrze przerobionej rotacyjnej kosiarki. Zarówno kontry jak i takiej czarnej perełki półtycznej bym nie ściął podcinarką pasywną bo były zszyte że nawet ręcznie to kilka trzonków ścinaczy by poszlo w tych flakach i wyroki ciężkich robót bym zlecał na takie odpracowanie a kosiarką której... albo linka podrzucę w tym poscie tylko znajdę

https://drive.google.com/drive/folders/1QuSsQQwif8czCgrf8lH7o2zJoIsAm59C?usp=sharing

na yt "Perqins" pokazał jak idzie pasywną i gdyby to była półtyczka taka jak powinna być to by ją przeklął ale jakaś czy chora czy posnawo i Mu się za bardzo (nie wszędzie) zszyła to jakoś to popartaczył i nawet nie narzekał wiele :D

Edytowano przez dysydent

Rublow    15

Jak to jest z tym jaśkiem na kukurydzy  zamiast tyk. Jakie plusy i minusy, ile ziaren kukurydzy zamiast tyczki. ?

dysydent    2659

a to właśnie trzeba zasiać i wytestować bo jeszcze nikt sensownych danych nie podał ani nawet czy to ma szansę wyjść kolejne trzy cztery lata z rzędu
rzecz jest dopiero do opracowania
nie ma tak dobrze😛

ravoj    1211

A ciekawi mnie czy taką tyczkową fasolę można młócić razem z badylami kukurydzy. Takie ułatwienie byłoby na wagę złota. ¬¬

• Like 1

Tom Clancy 

Grzechooo    696

ni chu chu, przecież obroty bębna przy omłocie fasoli to to ok 250obr/min, grubszy badyl z łobody potrafi taką prędkość zatrzymać a co mówić o kukurydzy...

dysydent    2659

wymłócić by się na raz dało, kwestia odpowiedniej konstrukcji młocarni
kłopot w czym innym i tutaj nie wiem czy da się to obejść - różne terminy dojrzewania nawet gdyby i porosło do godnego uwagi plonu jedno i drugie

a herbicydy na czerwoną? - takie same jak na Aurę, Igołomską i inne drobne "nie jaśki"

tzn chlomazon - można więcej
pendimetalina - mniej niż jaśkom
no i jeszcze S-metolachlor (z Dual Gold) ale tego więszego sensu nie widzę bo i tak graminicydy są po wschodach nie do uniknięcia na polach bardzo "trawiastych"
i w zasadzie tyle z przedwschodowych "pewniaków" bo metrybuzyna zawsze ryzyko poparzeń liści które mylnie jest brane za poparzenia bentazonem jak i wycofany linuron też po ulewach parzy nawet w niewielkich dawkach czyli legalny metobromuron pewnie też choć był kiedyś zalecany to jeszcze do tego drożyzna

zamiast pendimetaliny była kiedyś trifluralina (jeszcze dostępna półlegalnie) i jej bezsensowny odpowiednik - benfluralina a bezsensowny bo trzeba cysternę tego zamówić na większe plantacje zważywszy skuteczne dawki.

po wschodach w zasadzie tylko bentazon i graminicydy no ale można nieco imazamoksu ale ile maksymalnie to nie wytestowałem jeszcze i nie wytestuję przynajmniej na czerwonej bo w tym roku jej nie sieję i co najwyżej u sąsiadów

... o ile zdrowie pozwoli

no i jeszcze kilka innych substancji czynnych ale te w razie tragedii silnego zachwaszczenia i o wysokim czynniku ryzyka uszkodzenia plantacji

dawki tego wszystkiego specyficzne dla fasoli i nie ma się co ulotkami sugerować a jeśli już czymś to bodaj tym forum i dla tego nie chce mi się kolejny raz .. bo i tak post tasiemcowy wyszedł. Na tych ponad pół tysiąca stronach wszystko jest a czas też jeszcze jest aby... :P

Edytowano przez dysydent

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
    • Przez mx_racer
      Witam opryskałem glifosatem łąke mija już prawie dwa tygodnie po jakim okresie czasu mogę ją zakultywatorować? Mam zamiar rozsiać tam wapno Atrigran w ilosci 1t/ha. Następne pytanie czy w odstępie czasu 1 miesiąc od rozsiania wapna mogę wywieść tam obornik? Trawe mam zamiar posiać z żytem ok 10 września.
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę w tym roku zasiać zboża ozime systemem bezorkowym pasowym prosto w ściernisko siewnikiem mzuri. Jakie opinie tych siewów jakie wschódy i ogólnie opinie?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj