rolnik22

PROW 2014-2020 Modernizacja Gospodarstw Rolnych

danielhaker

Wiadomość dodana przez danielhaker

Polecane posty

seba836    20
16 godzin temu, Darek8787 napisał:

tak wystarczyło 

a składałeś przy wniosku o płatność czy normalnie od razu 

Okisz    16
3 minuty temu, seba836 napisał:

a składałeś przy wniosku o płatność czy normalnie od razu 

Przy wniosku o płatność dodalem

Darek8787    77

@seba836dwa razy chcieli na wniosku o płatność i na poprawkach tak jakby 2 inne osoby miały fenaberie plus całe świadectwo homologacji 2 razy studiowali.

Wiadomość z agroFakt.pl

Radek333    5

Kupował może ktos maszynę (siewnik do siania warzyw ) fabrycznie nowa ale data produkcji jest 2021 , agencja sie nie będzie czepiać daty produkcji ? 

Okisz    16
33 minuty temu, Radek333 napisał:

Kupował może ktos maszynę (siewnik do siania warzyw ) fabrycznie nowa ale data produkcji jest 2021 , agencja sie nie będzie czepiać daty produkcji ? 

Ja kupiłem nowy opryskiwacz z 2021. Żaden problem jak masz wszystkie papiery

Slavo    48
Radek333 napisał:

Jesli maszyna nowa nie używana to przejdzie.

kami    4

Witam

Mój wniosek na modernizację miał niecałe 4 pkt, 3 pkt za magazyn paszowy i niecały 1 pkt za maszyny. Zasada co do tych 3 pkt za magazyn paszowy jest taka że jego wartość musi być wyższa niż maszyn. Według kosztorysu inwestorskiego magazyn miał kosztować 310 tys netto, więc maszyny moga maksymalnie kosztować do 310 tys. Obecnie magazyn jest wybudowany i jego koszt wyszedł około 250 tys netto. Moje pytanie, czy maszyny mogę kupić do kwoty 310tys, które są w umowie za magazyn paszowy, czy do 250 tys, bo na tyle będzie składany wniosek o płatność za magazyn paszowy ? Pytam ponieważ bez tych 3 pkt za magazyn mój wniosek nie uzyska niezbędnego 1.5 pkt.

Slavo    48

Arimr OT Toruń : 28 grudzień złożony wniosek o płatność, 13 luty dostarczone poprawki ( 8 delikatnych pozycji ), 16 marzec przelew z ARIMR

• Thanks 1

Okisz    16
1 godzinę temu, Slavo napisał:

Arimr OT Toruń : 28 grudzień złożony wniosek o płatność, 13 luty dostarczone poprawki ( 8 delikatnych pozycji ), 16 marzec przelew z ARIMR

Super szybko.  Ja jestem na etapie poprawek. Wysyłam w poniedziałek list. No i jeszcze muszę jak najszybciej złożyć wniosek obszarowy bo mam wykazać wzrost areału 

seba836    20
6 godzin temu, Slavo napisał:

bez kontroli się obyło ? do czego się czepiali w poprawkach 

4 godziny temu, Okisz napisał:

Super szybko.  Ja jestem na etapie poprawek. Wysyłam w poniedziałek list. No i jeszcze muszę jak najszybciej złożyć wniosek obszarowy bo mam wykazać wzrost areału 

do czego czepiają się w poprawkach ?

Okisz    16
6 godzin temu, seba836 napisał:

bez kontroli się obyło ? do czego się czepiali w poprawkach 

do czego czepiają się w poprawkach ?

Doradca wziął stara wersje formularza...

Dosłać zdjęcia maski ciągnika

Zmieniła mi się struktura upraw, wyjaśnić czemu

Czy mam tablicę informacyjna do udzieleniu pomocy

Specyfikacje do faktury za opryskiwacz chcieli

Raczej pierdolety

• Like 1

Slavo    48

Sam piszę wnioski - kilkanaście modernizacji od 2018 zrobiłem. Wcześniej dziwiłem się jak robiła Pani z ODR , że było dużo wyjaśnień, literówek kilka poprawek. Wniosek o zwrot wraz z dokumentami miałem gotowy już w sierpniu ale czekałem na zmianę 250 tyś zwrotu. 29 grudnia podpisałem aneks na 250 i tego samego dnia złożyłem wniosek o zwrot. Pierwsze poprawki przyszły na poczatku lutego. 1. od dnia 29.12 obowiązywał nowy druk wniosku o płatność więc musiałem go przepisać 2. 3 delikatne literówki 3. zrobiłem zdjęcie plakatu A3 w kadrze - Pani poprosiła o zdjęcie z kilku metrów 4. w załączniku 2a wpisałem jeden wiersz ( kombajn ), a na fakturze był wpisany kombajn + heder + wozek. Pani prosiła o rozpisanie osobno kombajn , heder i wózek ( temat operacji " zakup kombajnu zbożowego ") 5. przesłać zdjecia hederu i wózka wraz zdjęciami tabliczek. 6. przesłać rejest zakupów i sprzedaż za wrzesień- listopad Przesłałem dużo zdjęć kombajnu więc nie byłem wytypowany do kontroli terenowej. Wzrost GVA przez powiększenie gospodarstwa - wpisałem w sprawozdaniu stan z obszarowki 2022. Ja wniosek jest złożony po nowym roku to trzeba już wpisać uprawy które będą w obszarówka 2023

• Like 1

Napisano (edytowany)
Dnia 18.03.2023 o 09:24, Slavo napisał:

Sam piszę wnioski - kilkanaście modernizacji od 2018 zrobiłem. Wcześniej dziwiłem się jak robiła Pani z ODR , że było dużo wyjaśnień, literówek kilka poprawek. Wniosek o zwrot wraz z dokumentami miałem gotowy już w sierpniu ale czekałem na zmianę 250 tyś zwrotu. 29 grudnia podpisałem aneks na 250 i tego samego dnia złożyłem wniosek o zwrot. Pierwsze poprawki przyszły na poczatku lutego. 1. od dnia 29.12 obowiązywał nowy druk wniosku o płatność więc musiałem go przepisać 2. 3 delikatne literówki 3. zrobiłem zdjęcie plakatu A3 w kadrze - Pani poprosiła o zdjęcie z kilku metrów 4. w załączniku 2a wpisałem jeden wiersz ( kombajn ), a na fakturze był wpisany kombajn + heder + wozek. Pani prosiła o rozpisanie osobno kombajn , heder i wózek ( temat operacji " zakup kombajnu zbożowego ") 5. przesłać zdjecia hederu i wózka wraz zdjęciami tabliczek. 6. przesłać rejest zakupów i sprzedaż za wrzesień- listopad Przesłałem dużo zdjęć kombajnu więc nie byłem wytypowany do kontroli terenowej. Wzrost GVA przez powiększenie gospodarstwa - wpisałem w sprawozdaniu stan z obszarowki 2022. Ja wniosek jest złożony po nowym roku to trzeba już wpisać uprawy które będą w obszarówka 2023

A masz może formularz wniosku gdzie jest już zwiększona kwota pomocy? U mnie jest wpisane 200tyś i chce zwiększyć to na 250 bo i tak kupiłem droższy ciągnik a ściągnąłem nowy wniosek ze strony agencji i tam też dalej kwota pomocy 200k.

Jak teraz składam aneks i zaraz wniosek o płatność to wszystkie uprawy w BP musze poprawić na te z wniosku 2023? 

Edytowano przez Stefan123321

Okisz    16
4 godziny temu, Stefan123321 napisał:

A masz może formularz wniosku gdzie jest już zwiększona kwota pomocy? U mnie jest wpisane 200tyś i chce zwiększyć to na 250 bo i tak kupiłem droższy ciągnik a ściągnąłem nowy wniosek ze strony agencji i tam też dalej kwota pomocy 200k.

Jak teraz składam aneks i zaraz wniosek o płatność to wszystkie uprawy w BP musze poprawić na te z wniosku 2023? 

Mi gość z ODR ręcznie poprostu poprawił na 250. Inaczej się nie dało.

Ja mam różnice między uprawami  BP w okresie docelowym a co mam teraz faktycznie.  Napisałem do tego uzasadnienie bo akuratnie wywaliłem całkowicie rzepak a miał być.

Jak nie masz maszyn specjalistycznych pod konkretną uprawę to nie powinni się czepiać.

Slavo    48

Wniosek o płatność nie ma opcji 250 tyś. Wydrukowałem z kwotą 200 tyś i dopisałem ręcznie 250 + moja parafka. Wpisz uprawy na dzień dzisiejszy do sprawozdania. Jak masz powiększone GR to nie powinni się czepiać czy to pszenica czy zyto. Ważne abyś przedstawil wzrost GVA o mi. 10 %

majkel207    21
Napisano (edytowany)

A pomoże ktoś i  napiszę ktoś jakie dokładnie wszystkie strony we wniosku i biznesplanie należy zmienić przy zwiększeniu kwoty z 200 na 250 tys zł

Edytowano przez majkel207
.

Slavo    48

Wniosek - 1 str - na zmiana wniosku. V. finans - zmieniasz z 200 na 250 ( natomiast w pkt 2. nie możemy zmienić na 250 więc tak zostaje a po wydrukowaniu recznie zmień na 250 + Twoja parafka). VII ośw. podm. - zmień ręcznie po wydrukowaniu. + wszędzie zmien datę na dzisiejszą.

ENDURAK91    22

Arimr nie zakceptowała zmiany w biznesplanie dowoływałem się do Warszawy ale to nic nie dało, teraz zostaję chyba sąd administracyjny, pytanie czy warto sądzić się z arimr ?

lolq1660    187

to musiałeś ostro zmienić skoro nawet góra nie pomogła

Slavo    48

Myślę z Arimr wyczerpująco odpowiedział dlaczego nie zgodził się na zmianę maszyny. Nie znam dokładnie Twojej sytuacji. Każde GR ma swoją specyfikę, powierzchnię itp.

melon10641    1101
30 minut temu, ENDURAK91 napisał:

Zmiana kupowanej maszyny

a powiesz co zmieniałeś na co? Może coś ktoś podpowie jak to zaargumentować? 

Okisz    16

Cześć,

jest jakis sposób w jaki mozna szybko policzyć wzrost GVA?

Realizuję obszar D i miałem zwiększyć areał gospodarstwa - wziałem dzierżawy.

czy jedynym sposobem jest uzupełnienie tej całej tabeli jak w BP?

Navara1988    92

Czy dostanę jakieś pismo ile kasy wypłaca?  Wniosek o platnosc poszedł 2 miesiące temu 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
    • Przez dotacja_info
      Nabór wniosków na „małe przetwórstwo” 29 września – 28 października 2016 r. Ogłoszenie znajduje się tutaj
      15 września 2016 r. w siedzibie ARiMR w Warszawie, odbyło się szkolenie pt. Zasady przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla operacji polegających na podejmowaniu wykonywania działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego przez rolnika, domownika lub małżonka rolnika podlegającego w pełnym zakresie ubezpieczeniu w KRUS.

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj