rolnik22

PROW 2014-2020 Modernizacja Gospodarstw Rolnych

danielhaker

Wiadomość dodana przez danielhaker

Polecane posty

adimajkel    19
2 godziny temu, danielhaker napisał:

60 dni bodajże od ukazania się rozporządzenia

1) w terminie 2 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia wykonawczego* - w przypadku gdy złożył wniosek o płatność końcową przed dniem wejścia w życie tego rozporządzenia i nie otrzymał płatności końcowej;

2) najpóźniej w dniu złożenia wniosku o płatność pośrednią albo wniosku o płatność końcową – w pozostałych przypadkach.

* rozporządzenie weszło w życie 17 grudnia 2022 r.

kami    4
Napisano (edytowany)

Czyli w przypadku gdy nie złożyłem jeszcze wniosku o płatność końcową nie mam obowiązku składania aneksu o zwiększenie pomocy w terminie dwóch miesięcy. Dopytuje ponieważ dziś Pani w agrobiznesie stwierdziła że rolnicy, którzy mają podpisane umowy mają czas na złożenie aneksu do 24 lutego, natomiast Ci którzy jeszcze nie podpisali umow z zeszłorocznego naboru mają czas nieokreślony. Troszkę jakby się to rozbiegalo z tym co jest w rozporządzeniu. 

Edytowano przez kami

2 godziny temu, seba836 napisał:

Do aneksu dołączyliście dwie kontroferty czy jedną? Muszą być oryginały czy można wydrukować z e maila ?

Ja jedną ofertę oryginał.

2 godziny temu, Darek8787 napisał:

w temacie dodatkowych 50 tysięcy. Dzisiaj podpisany aneks na dodatkową maszyne z dodatkowej kwoty 50 tyś. wcześniej 200 tyś. w pełni wykorzystałem. więc można dołożyć nową maszynę bez problemu do biznesplanu. Skladalem w styczniu OR Olsztyn. Teraz tylko żeby się na wniosku o płatność nikt nie czepiał doboru maszyn i gitara :)

Doboru maszyn to raczej czepiają się na etapie rozpatrywania biznesplanu,bynajmniej w Poznaniu.

• Like 1

Wiadomość z agroFakt.pl

seba836    20
1 godzinę temu, adimajkel napisał:

1) w terminie 2 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia wykonawczego* - w przypadku gdy złożył wniosek o płatność końcową przed dniem wejścia w życie tego rozporządzenia i nie otrzymał płatności końcowej;

2) najpóźniej w dniu złożenia wniosku o płatność pośrednią albo wniosku o płatność końcową – w pozostałych przypadkach.

* rozporządzenie weszło w życie 17 grudnia 2022 r.

czyli do 17 lutego  jest czas jak weszło 17 grudnia ?

Darek8787    77
39 minut temu, marcinkaczmarek74 napisał:

Doboru maszyn to raczej czepiają się na etapie rozpatrywania biznesplanu,bynajmniej w Poznaniu.

masz rację, ale zawsze mnie moi doradcy uczulali że sporadycznie ktoś potrafi się czepnąć maszyny przy wniosku o płatność, jeśli popadnie pod inną osobę niż prowadzącą wniosek. oby nie:)

adimajkel    19
20 godzin temu, kami napisał:

Czyli w przypadku gdy nie złożyłem jeszcze wniosku o płatność końcową nie mam obowiązku składania aneksu o zwiększenie pomocy w terminie dwóch miesięcy. Dopytuje ponieważ dziś Pani w agrobiznesie stwierdziła że rolnicy, którzy mają podpisane umowy mają czas na złożenie aneksu do 24 lutego, natomiast Ci którzy jeszcze nie podpisali umow z zeszłorocznego naboru mają czas nieokreślony. Troszkę jakby się to rozbiegalo z tym co jest w rozporządzeniu. 

w tv różne rzeczy opowiadają ;) liczy się rozporządzenie, które jest dość jasne i mówi że w takim przypadku prośbę o aneks trzeba złożyć najpóźniej w dniu złożenia wniosku o płatność pośrednią albo wniosku o płatność końcową

20 godzin temu, seba836 napisał:

czyli do 17 lutego  jest czas jak weszło 17 grudnia ?

dokładnie tak, dla tych co złożyli wniosek o płatność końcową przed dniem wejścia w życie tego rozporządzenia i nie otrzymali płatności końcowej

seba836    20

Jakie argumenty mogę podać do aneksu na zwiększenie mocy mam 130km a chcę zwiększyć na 135 km. ( moc maksymalna w dowodzie 160km)

Capitan58    1

Podlaskie, złożony aneks o zwiększenie kwoty w styczniu, wczoraj podpisany, nie dobierałam maszyn. Razem wnioskiem o zwiększenie kwoty wysłałem aktualne oferty na maszyny oraz poprawiony biznesplan. 

forterra11441    108

Po ponad miesiącu od złożenia zadzwoniłem do agencji i nawet nie wzięli aneksu do ręki.

alvaroalvaro78    135
Napisano (edytowany)

Jest osobny wątek o nowym obszarze F ? Szukałem ale nic nie znalazłem. Składa ktoś na niego wniosek przy samej produkcji roślinnej?  Pompę ciepła w domu mam zainstalowaną, licznik jeden na dom i gospodarstwo.

Edytowano przez alvaroalvaro78

Okisz    16
Dnia 18.02.2023 o 14:53, seba836 napisał:

Jakie argumenty mogę podać do aneksu na zwiększenie mocy mam 130km a chcę zwiększyć na 135 km. ( moc maksymalna w dowodzie 160km)

Sprawdź jeszcze raz czy z przeliczników z uwzględnieniem tolerancji Ci nie wyjdzie te 135.

Banan3512    18

Witam. 

Może piszę nie w temacie . Ale podobny program i zasady podobne .

Mam taką sytuację . Umowa na rozwój usług podpisana w marcu 2022 roku. Na 2 etapy. 

Jeden 01-15.05.2022   drugi 01-15. 2023. W październiku  podpisałem  aneks na przedłużenie terminu  I etap do 01-15.02.2023. II etap do 01-15.12.2023.

Teraz 15.02 upłynął mi termin na złażenie wniosku za I etap.  Jestem już po terminie składania wniosku o płatność za I etap a maszyn jeszcze nie kupiłem . I nie złożyłem też wniosku o przedłużenie terminu przed 15.02. 2023 . 

Czy mogę jeszcze teraz złożyć wniosek o przedłużenie terminu I Etapu ?    Czy fakturować  na szybko chociaż część maszyn z zestawienia rzeczowo finansowego  pierwszego etapu ( te które są dostępne) i składać wniosek o płatność po pierwszym wezwaniu?

Obawiam się , żeby nie było jakiegoś problemu za strony ARIMR  np. wypowiedzenia umowy  za  niedotrzymanie  terminów.

Osoba, która rozpatrywała mój wniosek jest na urlopie. A doradca, który pisał wniosek  też jest nieuchwytny  (brak kontaktu). Więc muszę sobie radzić sam ?  

Z góry dziękuję za rady.

p.s. NAPISAŁEM TEN POST RÓWNIE Z W TEMACIE Rozwój usług rolniczych  ale tam mało kto zagląda. 

Pozdrawiam,

Danielkurp    5

Ile od was biorą za aneks na zwiększenie kwoty? Mi zaśpiewal 1500zl wydaje mi się że dużo trochę 

Darek8787    77

500 zł netto aneks obojętnie czego dotyczy. plus 3 % od kwoty zwiększenia. Prywatna firma doradcza.

martin0000    100

Z puli budowlanej udało się zmienić magazyn paszowy na rzecz przyczepy samozbierajacej, pozdrawiam tych którzy doradzali mi zmienić doradce. 

Radek333    5

Ale was kasują za te wnioski mnie na maksymalny zwrot 250tys zł , łącznie wyszło 1500 zł . 

Darek8787    77

@Radek333 ale to było tylko doradztwo czy całkowicie miałeś reprezentanta i nic Cię nie obchodziło?

IGL    40
Napisano (edytowany)

To i tak drogo, przecież zwiększenie kwoty pomocy to tylko 3 tabelki do poprawy, ile biorą za cały wniosek z ciekawości? Ja swój napisałem sam, mimo kilku poprawek nie żałuje bo skoro kasy w kieszeni.

Edytowano przez IGL
  • Like 1

Darek8787    77

w mojej okolicy (Żuławy, wniosek w Olsztynie) jak szukałem kto mi napisze wniosek to albo indywidualna osoba bierze 5-6 tyś albo spora firma z doradztwem 8-9 tyś za wszystko od A do Z na 250 tyś. Jak bym znalazł taniej pewnie bym się cieszył natomiast ciężko było znaleźć jak brałem pod uwagę tylko firmy/osoby z dobrymi rekomendacjami.

• Haha 1

Okisz    16

Jaroslaw ODR. 1200 za wniosek i 1400 za wniosek o płatność. 

Aneks na zwiększenie chyba za free wyszedł... 

Ciężko powiedzieć bo aneks i wniosek o płatność za jednym zamachem robiłem. 

Troche nerwów było bo poprawki ale ostatecznie przeszło.  Czekam teraz na info co z płatnością. 

W sumie to nie wiem czy np tabela rozchodów i przychodów jest poprawnie prowadzona. Wpisuje w nią wszystko.  Wszystkie faktury,  podatki,  zwroty vat, akcyzy,  ubezpieczenia. 

krzychu121    2710

Ode mnie babka bierze łącznie za napisanie wniosku, jakieś poprawki czy aneksy plus wniosek o płatność około 1000 zł. Głos się jerzy na głowie od tych cen co podajecie 

Misha0    0

W moim przypadku 3k za kompleksowe prowadzenie wniosku, mazowieckie 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
    • Przez dotacja_info
      Nabór wniosków na „małe przetwórstwo” 29 września – 28 października 2016 r. Ogłoszenie znajduje się tutaj
      15 września 2016 r. w siedzibie ARiMR w Warszawie, odbyło się szkolenie pt. Zasady przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla operacji polegających na podejmowaniu wykonywania działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego przez rolnika, domownika lub małżonka rolnika podlegającego w pełnym zakresie ubezpieczeniu w KRUS.

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj