rolnik22

PROW 2014-2020 Modernizacja Gospodarstw Rolnych

danielhaker

Wiadomość dodana przez danielhaker

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
ton16    4
28 minut temu, radzioRS napisał:

A jaki oddział ton 16

Wrocław, ale zmienił mi się prowadzący... Najgorsze, że część maszyn już czeka, ale nie wezmę ich, bo wspomagam się częściowo finansowaniem, a tu bez podpisanego aneksu nic nie zrobię.

Edytowano przez ton16

jendrek997    2
21 minut temu, ton16 napisał:

Wrocław, ale zmienił mi się prowadzący... Najgorsze, że część maszyn już czeka, ale nie wezmę ich, bo wspomagam się częściowo finansowaniem, a tu bez podpisanego aneksu nic nie zrobię.

To mnie nie pocieszyles ja tez mam wroclaw 

Marekk91    3

Jaki ciągnik przeszedł wam na 40-50 ha? Brak ciągnika w gospodarstwie, produkcja tylko roślinna

Wiadomość z agroFakt.pl

Neveragain    122

Pytanie mam. Czy z działek które będe miał we wniosku po raz pierwszy w tym roku będzie liczona ekonomiczność wyjsciowa przy składaniu wniosku w czerwcu?

kuba24051    449
Marekk91 napisał:

Jaki ciągnik przeszedł wam na 40-50 ha? Brak ciągnika w gospodarstwie, produkcja tylko roślinna

na 25ha ornych przeszedł 135-160KM

freetaxi    947
9 godzin temu, Neveragain napisał:

Pytanie mam. Czy z działek które będe miał we wniosku po raz pierwszy w tym roku będzie liczona ekonomiczność wyjsciowa przy składaniu wniosku w czerwcu?

Jeżeli będziesz miał dokument potwierdzający tytuł prawny to policzysz z takich działek wielkość ekonomiczną. 

Wypełniam wnioski w ramach PROW. Doradzam w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych. Współpracuję z klientami z całego kraju. 

Tel: 511-293-290

Jakub23    4

Witam, mam pytania do doświadczonych forumowiczów :)

Czy jeśli w RMG zadeklarowałem cykl zamknięty trzody to czy w najbliższej modernizacji mogę składać na tuczarnie ( w cyklu otwartym) na obszar D ? 

Jeśli plany tuczarni są do 39 djp a jej powierzchnia pozwala na utrzymywanie większej ilości sztuk agencja nie będzie się czepiać ? 

karol19920    41

48 minut temu, freetaxi napisał:

Jeżeli będziesz miał dokument potwierdzający tytuł prawny to policzysz z takich działek wielkość ekonomiczną. 

Witam freetaxi. Pytałem tu kiedyś na forum ale nie dostałem odpowiedzi. Czy jeżeli zobowiązanie kończy się przykładowo w marcu danego roku to czy w danym roku musimy utrzymywać gva poprzez strukturę upraw itd? Czy cały dany rok liczy się do zobowiązania? 

Marekk91    3
14 godzin temu, kuba24051 napisał:

o kurczę nieźle, ale miałeś jakieś dodatki np. góry lub duża odległość pól? Ciekawe na ile mogę liczyć z 40 ha bez tych dodatków

kamil18fmr    89

Poleci ktoś porządna firmę budowlaną, która postawi magazyn paszowy murowany? 15x35

Północne Mazowsze:  Przasnysz, Mława, Ciechanów, Ostrołęka?>

kuba24051    449
Marekk91 napisał:

14 godzin temu, kuba24051 napisał:

o kurczę nieźle, ale miałeś jakieś dodatki np. góry lub duża odległość pól? Ciekawe na ile mogę liczyć z 40 ha bez tych dodatków

nie. jedynie brak innego ciągnika i ciężkie zwięzle gleby

dmowski1939    3

Umowa dziś podpisana. Od razu wręczony Pani aneks- nie chciała się zgodzić na zwiększenie  o dwa konie mocy na etapie wniosku-tylko od razu aneks w dniu podpisania umowy. Sprawdziła i kazała do wrzutni wrzucić bo umowa musi być najpierw wprowadzona do systemu-później aneks do systemu. Maszyny dziś zamówiłem tak jakby aneks był zaakceptowany. Złożyłem wniosek o Regon i po 10 minutach Pani wydała zaświadczenie. I na końcu VAT w BR-pracowity dzień

Dnia 27.04.2021 o 20:34, dzikidaniel napisał:

Możesz maszynę kupić po złożeniu wniosku. Tylko że ponosisz ryzyko że nie dostaniesz zgody na daną maszynę.

Czyli po złożeniu wniosku mogę kupić np. ciągnik i czekać na decyzje i umowę mając już ten ciągnik z fakturą z datą przed podpisaniem umowy i zarejestrować go?

kuba24051    449

panowie glebisz mi podrożał o 300-400zl od kiedy wziąłem ofertę czy to w czymś przeszkadza? musze znowu robić jakieś aneksy ?

freetaxi    947

Nie trzeba. 

Wypełniam wnioski w ramach PROW. Doradzam w zakresie pozyskiwania funduszy unijnych. Współpracuję z klientami z całego kraju. 

Tel: 511-293-290

adimajkel    19
22 minuty temu, Grzesiekferguson napisał:

Czyli po złożeniu wniosku mogę kupić np. ciągnik i czekać na decyzje i umowę mając już ten ciągnik z fakturą z datą przed podpisaniem umowy i zarejestrować go?

tak dokładnie

dzikidaniel    198
23 minuty temu, Grzesiekferguson napisał:

Tak, ale ponosisz ryzyko że agencja nie da ci na niego dofinansowania.

C328, U-912, R 103-54, Ares 710

4 minuty temu, dzikidaniel napisał:

Tak, ale ponosisz ryzyko że agencja nie da ci na niego dofinansowania.

AA to tego nie wiedziałem, maszyna potrzebna na już a doradca twierdzi że bez problemu sobie z tym poradzi że ją przyznają, także chyba kupię od razu po naborze wniosków w czerwcu

kuba24051    449

Ja mam ciągnik zamówiony od lutego a dopiero teraz mam decyzję pozytywna ale ryzyko poniosłem na własną odpowiedzialność

6 minut temu, kuba24051 napisał:

Ja mam ciągnik zamówiony od lutego a dopiero teraz mam decyzję pozytywna ale ryzyko poniosłem na własną odpowiedzialność

Ja też mam zamówiony od lutego ale dopiero w czerwcu będę składał na niego wniosek na MGR a ciągnik ma być wyprodukowany na wrzesień

adimajkel    19

Skoro dopiero będziesz składał wniosek to pamiętaj żeby na żadnym z dokumentów, które pójdą do rozliczenia do Agencji nie było daty przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy, bo czasami się zdarza że później na fakturze jest jakiś dopisek, że zgodnie z zamówieniem z dnia ... i jak wtedy okazuje się że to jest data jeszcze przed złożeniem wniosku o przyznanie pomocy to jest problem, więc lepiej uniknąć tego zawczasu.

Darek8787    77

dokładnie, dadam że nie tylko w MGR ale nawet jak brałem na maszyny (bez żadnych dotacji) preferencyjny kredyt w banku spółdzielczym to nie mogło być nawet złotówki zaliczki przed złożeniem wniosku o kredyt skoro arimr dopłaca do odsetek. wszelkie dotacje muszą w ich mniemaniu stanowić efekt zachęty a jak wcześniej bym zamówił to warunek byłby niespełniony. 

Tomasz0611    3387

15.03 wniosek o płatność, 29.03 poprawki do wniosku, 18.04 kontrol na miejscu i 30.04 pieniążki na koncie, coś się szybko postarali ;) OR Warszawa

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez pw34
      Czy są jakieś informacje odnośnie naboru w marcu? Bedzie mozna byc ubezpieczonym z ZUSie? czy wydłużyli okres posiadania gospodarstwa? gospodarstwo zostało przepisane na mnie w pazdzierniku 2014 roku, skladalem na MR w pierwszym naborze czy w  marcu bede mogl skladac?
    • Przez Czakk
      Witam
      Pół roku temu przejąłem gospodarstwo. Jestem w trakcie przerabiania chlewni na kurnik. Istniejącej płyty obornikowej nie będę używał, pomiot kurzy będę wywoził poza teren gospodarstwa na pryzmę ze względów higieny przy kurniku.
      Składam wniosek na PROW, potrzebny mi sprzęt za który nie ma punktów. Punktowane są stanowiska do mycia i płukania sprzętów w tym stanowiska biobed. W tym celu chcę wykorzystać tą płytę.
      Czy jest możliwe, aby zmienić przeznaczenie płyty?
      Jak to zrobić?
      Pozdrawiam
    • Przez dotacja_info
      Nabór wniosków na „małe przetwórstwo” 29 września – 28 października 2016 r. Ogłoszenie znajduje się tutaj
      15 września 2016 r. w siedzibie ARiMR w Warszawie, odbyło się szkolenie pt. Zasady przyznawania pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla operacji polegających na podejmowaniu wykonywania działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego przez rolnika, domownika lub małżonka rolnika podlegającego w pełnym zakresie ubezpieczeniu w KRUS.

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj