Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli mogę złożyć wniosek wcześniej i jest szansa że go rozpatrzą i wcześniej będzie zwrot ? Czy bardziej realne jest to  że go rozpatrzą a zwrot wypłacą w podanym terminie w umowie ?  

Opublikowano

Ponawiam pytanie na ile ha bez bydla przejdzie prasa stałokomorowa? 

Opublikowano
1 godzinę temu, matik123 napisał:

Czyli mogę złożyć wniosek wcześniej i jest szansa że go rozpatrzą i wcześniej będzie zwrot ? Czy bardziej realne jest to  że go rozpatrzą a zwrot wypłacą w podanym terminie w umowie ?  

Ten termin który podałeś jest już ostateczny żeby złożyć o płatność.  Jak się nie wyrobisz w terminie to chyba wysyłają ci pismo i pospieszaja Cię dają ci chyba 2 tyg . Jak po tym czasie nie złożysz twój zwrot przepada.

Ja sam złożyłem 7 listopada.  Cisza była do 15 stycznia po tym terminie zaczęły się poprawki i tak ten co mi wypełniał wniosek narobił byków plus księgowa źle faktury porobila  znaczy daty poprzestawiala A do tego moja prowadząca wniosek o płatność dała mi takie poprawki że później nie wiedziała skąd jej się to wzięło że ode mnie to wymaga. Plus do tego z prasa miałem problemy i jakieś zaświadczenia i oświadczenia.  Nie podobała jej się cena roztrzasacza.  

Mogę tylko powiedzieć że mi podpowiadala jak zrobic zeby to wszystko przeszlo. Na koniec poprawki wysylala mi email bo wiadomo pocztą niby polecony ale kilka dni sie schodzi zanim dojdzie. Wszystko juz wyslalem i tydzien na razie cisza a 7 lutego mija 3 miesiące od złożenia wniosku ale wiadomo poprawki to się przedłuży.  A ja już 2 tyg temu dałem zaliczkę na traktor z placu i czekam na tą kasę jak na zbawienie 😄

• Like 1
Opublikowano

Doradźcie. Jestem młodym rolnikiem z 2019, mam już decyzje, czekam na pieniądze. W marcu rusza Modernizacja w obszarze D i chciałem brać ciągnik, tylko ciągnik. Wiem że nie jest on punktowany i może być ciężko otrzymać pozytywną decyzję. Nowy ciągnik to byłby NH TD5.95 za około 125tyś netto i przy zwrocie 60/40% pozostało by do spłaty jakieś 80tyś.

Jest jeszcze drugi pomysł, że zamiast z modernizacji, wziąć normalny kredyt na załóżmy 50 tyś w banku spółdzielczym i kupić używany ciągnik.

Co byłoby lepszym rozwiązaniem, na gospodarstwo 26ha?

Opublikowano

Bierz nowy, tylko dołóż jakis rozsiewacz na punkty. Zebys dostał. Chyba ze w twoim woj wyliczy ci ktos ze przejdzie wniosek z samym ciągnikiem. 

12 minut temu, Mateusz1q napisał:

Greg

Czekasz na zwrot a ciągnika nie kupiłeś tyko na placu stoi? Co ty gadasz

Niektórzy chyba nie wiedzą co pisza. 

Opublikowano
13 minut temu, adamn999 napisał:

termin wniosku o płatność można zmienić aneksem, ha miałem 15 do 25 luty i przez je...aby portal muszę aneksować na koniec kwietnia😠

No chyba że taka jeszcze sytuacja wynika. I niestety termin wypłaty się odwleka . A do tego aneks to abyś się i W tym terminie wyrobił. Bo teraz chyba wszystkie programy idą na raz. Może do wyborów już coś z naturą 2000 będzie wiadomo

1 minutę temu, robercikj100 napisał:

a to najpierw nie trzeba kupić ciągnik a dopiero potem wnioskować  o zwrot ?

Nie. Traktor miałem maly na zwroty a teraz chce wiekszy do prasy ale to juz za swoje

• Like 1
Opublikowano

Czy byłby może ktoś w stanie mi objaśnia kwestie aneksu do umowy po jej podpisaniu? Jak to dokładnie wygląda?  Zmieniły się dość znacznie ceny maszyn 3 które chciałam zakupić i materiału szkolkarskiego. Jestem zmuszona wystąpić o aneks. Jakie dokumenty muszę złożyć? Wniosek o zmianę umowy znalazłam na stronie ARIMR czy również zmiana biznesplanu i wniosku, nowe oferty że zmienionym cenami  ? 

Ktoś może miał podobną sytuację? 

Prowadzący wniosek jest na urlopie niestety. 

• Like 1
Opublikowano

Jak chcesz odpowiedź mailowo to 1-2 dni i masz hasło 

Opublikowano

Witam. W 2013 złożyłem  młodego  rolnika  na prasę unii vd, czy jest możliwość  wziac w marcu 2020 na PROW prasoowijarkę, lub prase pasową, czy tylko jest możliwość  tylko przyczepę? 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, azzadek napisał:

Doradźcie. Jestem młodym rolnikiem z 2019, mam już decyzje, czekam na pieniądze. W marcu rusza Modernizacja w obszarze D i chciałem brać ciągnik, tylko ciągnik. Wiem że nie jest on punktowany i może być ciężko otrzymać pozytywną decyzję. Nowy ciągnik to byłby NH TD5.95 za około 125tyś netto i przy zwrocie 60/40% pozostało by do spłaty jakieś 80tyś.

Jest jeszcze drugi pomysł, że zamiast z modernizacji, wziąć normalny kredyt na załóżmy 50 tyś w banku spółdzielczym i kupić używany ciągnik.

Co byłoby lepszym rozwiązaniem, na gospodarstwo 26ha?

Jesteś młodym rolnikiem i boisz się o punkty? To co mają mówić ci którzy składają a mają więcej niż 40 lat?

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, marluk napisał:

Jesteś młodym rolnikiem i boisz się o punkty? To co mają mówić ci którzy składają a mają więcej niż 40 lat?

No tak, ale za młodego rolnika są tylko 3 pkt z tego co się orientuje, a sam ciągnik nie doda mi żadnych innych punktów. Maszyn nie zamierzam dobierać bo opryskiwacz i rozsiewacz mam w miarę nowe a resztę maszyn biorę w Młodym Rolniku. Nie wiem czy modernizacja jest punktowana podobnie jak MR (wykształcenie, areał itp itd.), bo jak nie to będę miał tylko 3pkt

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, greg1985 napisał:

Ten termin który podałeś jest już ostateczny żeby złożyć o płatność.  Jak się nie wyrobisz w terminie to chyba wysyłają ci pismo i pospieszaja Cię dają ci chyba 2 tyg . Jak po tym czasie nie złożysz twój zwrot przepada.

Ja sam złożyłem 7 listopada.  Cisza była do 15 stycznia po tym terminie zaczęły się poprawki i tak ten co mi wypełniał wniosek narobił byków plus księgowa źle faktury porobila  znaczy daty poprzestawiala A do tego moja prowadząca wniosek o płatność dała mi takie poprawki że później nie wiedziała skąd jej się to wzięło że ode mnie to wymaga. Plus do tego z prasa miałem problemy i jakieś zaświadczenia i oświadczenia.  Nie podobała jej się cena roztrzasacza.  

Mogę tylko powiedzieć że mi podpowiadala jak zrobic zeby to wszystko przeszlo. Na koniec poprawki wysylala mi email bo wiadomo pocztą niby polecony ale kilka dni sie schodzi zanim dojdzie. Wszystko juz wyslalem i tydzien na razie cisza a 7 lutego mija 3 miesiące od złożenia wniosku ale wiadomo poprawki to się przedłuży.  A ja już 2 tyg temu dałem zaliczkę na traktor z placu i czekam na tą kasę jak na zbawienie 😄

Witaj w klubie

Jakie województwo? 

9 godzin temu, devon napisał:

Witam. W 2013 złożyłem  młodego  rolnika  na prasę unii vd, czy jest możliwość  wziac w marcu 2020 na PROW prasoowijarkę, lub prase pasową, czy tylko jest możliwość  tylko przyczepę? 

Nie........

• Like 1