Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, ale u mnie w poprawkach było bodajże że 60 djp normalnie ale na obszarach osn od 40 djp, a teraz chyba cały kraj jest na osn

Opublikowano

O pozwolenie ale gdzie? W gminie dopiero będziesz zaczynał papierologie? Jeśli tak to do końca maja nie dostaniesz tego. Ale tym się nie przejmuj. Dostarczysz to w poprawkach. Zaproś natomiast na teraz kontrolę do siebie z sanepidu 😁

Opublikowano
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

No tu pisaliscie ze powyzej 60djp wolaja o decyzje a u mnie tyle nie ma, obora na 40djp a aktualnie 20 krow plus 14 reszty w roznym wieku

Ostatnio robiłem rozeznanie w temacie dla znajomego co chciał dofinansowanie na płytę i wyszło tak:

W gminie / powiecie to wydadzą od ,,ręki,, pozwolenie na oborę  nawet na 200 krów, po prostu nie wnikają ile finalnie tam będzie stać. Ale schody zaczynają się w ARiMR. Jeśli gospodarstwo które wnioskuje o dofinansowanie jest gospodarstwem przekraczającym:

1. 40 DJP w zwartej zabudowie

2. 60 DJP w zabudowie bez sąsiadów (np. na koloni wsi)

wymaga pozwolenia środowiskowego.

I załóżmy masz te 41 DJP w środku wsi, starostwo wydało ci pozwolenie na oborę (nie ważne jak wielką) idziesz z tym do ARiMR, oni mówią że skoro masz pozwolenie bez decyzji środowiskowych to niech ci teraz gmina / powiat wyda oświadczenie że zezwalają budowę obory na 41 DJP i przy tym nie wymagają decyzji środowiskowej. Wtedy idziesz do gminy / starostwa z tymi słowami, a od nich słyszysz: ,,ale my Panu nie pozwalamy pobudować tak wielkiej obory bez decyzji środowiskowej....,, :D

Także lepiej się dowiedz szybko ile masz tych DJP, ponoć można to odczytać z wniosku o zwrot akcyzy u tych którzy mogą uzyskać zwrot z tytułu utrzymywania zwierząt.

Opublikowano

U nas wydają te pozwolenia jeśli w projekcie nie przekracza 40 DJP.

Bo starostwo u nas nie sprawdza czy dane gospodarstwo przekracza tą ilość czy nie.

Tak to wtedy zrozumiałem gdy w styczniu interesowałem się tematem. Pytałem dokładnie i w starostwie i w gminie i z osobą a ARiMR rozmawiałem. W sumie to on mi najlepiej wytłumaczył że to ogólnie w kraju jest taka praktyka, budujesz za swoje nikt nie wnika na ile sztuk faktycznie, aby się projekty zgadzały i tyle w temacie, ale jak dochodzi dofinansowanie to ARiMR doskonale wie ile dany rolnik posiada DJP i u nich nie przejdzie pozwolenie budowlane na oborę bez decyzji środowiskowej jeśli stan DJP u tego rolnika przekracza 40 lub 60 DJP.

Powiedział że to jest masa takich wniosków bo nie tylko obory wymagają decyzji środowiskowych, gdzieś mi się zapodział wykaz działalności oddziaływujących na środowisko. Chcesz pobudować stolarnię, składasz papiery w starostwie dostajesz pozwolenie na jakiś budynek wstawiasz maszyny i masz stolarnię i nikt nie pyta o szczegóły. Ale jak chcesz dofinansowanie na stolarnię to tak samo jak obora już od samego początku projektowania ma się to nazywać konkretnie stolarnia o konkretnym przerobie hałasie, zapyleniu i zanieczyszczeniu.

Opublikowano (edytowane)

No z podatku akcyzowego to srednia z roku byla to mialem 23djp bodajze. Jak sie czegos dowiem to dam znac. Ogolnie wywnioskowalem ze od 40-60 maja 30dni na taka decyzje bo to "mniejsze zlo" ale zobaczymy u zrodla. Zalezy tez od interpretacji przez gminy bo to one sa ostatecznym decydentem odnosnie zgody jezeli sa watpliwosci. 

A tak na marginesie to oni chca byc madrzejsi od niewiadomo kogo i niewiadomo czego wymagaja.

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź sobie w ustawie o udostępnianiu informacji o środowisku  i jego ochronie czy od 40 djp czy od 60 musisz mieć decyzję .  Ja na 50 djp musiałem zrobić bo jestem na terenie parku krajobrazowego obszary OSN nie mają nic do rzeczy . Temat nie jest jakoś zbyt skomplikowany . Tym bardziej u Cb jak będziesz miał nową obore wymiary zgodne z rozporządzeniami.  Tylko kwestia czasu żeby wszyscy a ci zaopiniowali Kipa czy trzeba raport czy nie  i gmina wydala decyzje  :d 

I djp musisz przyjąć nie obecne tylko to już po rozbudowie gospodarstwa. 

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano

Jeśli budynek inwentarski będzie posadowiony w mniejszej odległości od budynków mieszkalnych niż 100 m to wówczas jest wymagana decyzja środowiskowa dla obsady pow. 40 DJP (i obsadzie równej tej liczbie), jeśli odległość ta jest większa niż 100 m to decyzję środowiskową wymaga inwestycja, która jest równa, bądź przekracza wartość 60 DJP. Są tu wyjątki jeśli nieruchomość leży w obszarach szczególnie chronionych.

Jeśli chodzi o powiat, to powiat wydaje pozwolenie na budowę na podstawie decyzji o warunkach zabudowy lub planu zagospodarowania przestrzennego. Decyzję środowiskową należy uzyskać przed składaniem wniosku o warunki zabudowy (WZ) w gminie (oczywiście jeśli mówimy o inwestycjach pow. 40 lub 60 DJP), w innym wypadku gmina zawiesi postępowanie w sprawie WZ do momentu uzyskania decyzji środowiskowej, którą również wydaje gmina. Uważam, że agencja może żądać decyzji środowiskowej jedynie na podstawie przesłanek jakie zachodzą w przypadkach jak opisane powyżej, w innym wypadku ciężko mi powiedzieć na podstawie jakie artykułu miała by zostać wydana decyzja środowiskowa.

Jeśli agencja będzie chciała decyzję dla stada od 40 DJP włącznie, to najlepiej zmienić warunki zabudowy na 39,5 DJP, ale tą zmianę również trzeba zrobić w projekcie budowlanym, gdzie w technologii utrzymania zapewne jest to opisane. W innym razie starostwo jak porówna projekt i decyzję o warunkach zabudowy i stwierdzi rozbieżności to nie wyda pozwolenia na budowę, do czasu usunięcia nieścisłości. 

Opublikowano
38 minut temu, adam0122 napisał:

Jeśli agencja będzie chciała decyzję dla stada od 40 DJP włącznie, to najlepiej zmienić warunki zabudowy na 39,5 DJP, ale tą zmianę również trzeba zrobić w projekcie budowlanym, gdzie w technologii utrzymania zapewne jest to opisane. W innym razie starostwo jak porówna projekt i decyzję o warunkach zabudowy i stwierdzi rozbieżności to nie wyda pozwolenia na budowę, do czasu usunięcia nieścisłości. 

Agencja chce decyzję nie zależnie od tego na ile krów oborę się stawia, a tylko wtedy gdy dany rolnik ma w papierach agencyjnych stado powyżej 40DJP wtedy decyzji wymaga.

Można to zobrazować w ten sposób. Rolnik ma do 40 DJP i utrzymuje je w budynkach już istniejących. Teraz chce zwiększyć stado do 45 DJP i pobudować oborę tylko na nowe bydło, czyli na 5 DJP. W związku z tym będzie budował nową oborę tylko na 5 DJP, ale po zakończeniu inwestycji gospodarstwo będzie wielkości 45 DJP, konkretnie 40 DJP w starych budynkach + 5 DJP w nowym budynku, więc na tę nową oborę ARiMR będzie wymagała decyzji środowiskowej.

Kolega co w jego sprawie się dowiadywałem o dofinansowanie, przekraczał 40 DJP, ma 3 rodzaje zwierząt utrzymywane w 3 różnych budynkach, kombinowaliśmy że płyta z dotacji będzie obsługiwała tylko jeden rodzaj np. byki 15 DJP i że nie będzie potrzeba decyzji środowiskowej. Ale nie, liczy się całe gospodarstwo, przekracza 40 DJP stawiasz byle szopę na jedną krowę trzeba decyzję środowiskową, nie przekracza 40DJP, projektujesz wielki hangar, piszesz że będziesz tam utrzymywał max 40 DJP ( a tak na serio wejdzie tam drugie tyle) nie potrzeba decyzji środowiskowej.

Tak mi to wytłumaczono w ARiMR.

Opublikowano

Bylem w gminie, sa w szoku ze wydali warunki bez decyzji srodowiskowej🙄 dostalem wniosek o decyzje i musze kip robic ktory cos tam kosztuje bo sam pewnie nie zrobie. Wniosek o pozwolenie zlozony takze pewnie pozwolenie i tak dostane bo w dok. Bylo o 40djp i tyle. Takze decyzja robiona dla samej agencji. ROŚ nie robie bo za duzy koszt a nie dam teraz 10tys za niego

Opublikowano

KIP to wydatek w granicach 1-6 tys. Wiem że 6 tys bierze de haus. Idź do projektanta to Ci powie kto to robi. Właśnie dziwne mi się to wszystko wydawało jak pisałeś 🤔a pozwolenia nie Dostaniesz raczej z powiatu. Chyba że też się nie dopatrza że nie ma tej środowiskowej 

Opublikowano
Dnia 24.03.2019 o 08:28, damianzetor9540 napisał:

Jutro jadę do doradcy to jeśli się czegoś dowiem to dam Ci znać 

dowiedziałeś się coś na temat maszyn? o jakie będzie mozna się ubiegać?