Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kup zetora 9540 lub 10540 fajny traktor w miare dobry konfort czesci dostepne i na kieszeń polskiego rolnika a egzemplarze z importu maja i EHR i rewers tylko byś do tych 40tys musiał z 10tys dołozyć i w miare rocznikowo by dobrze wyszedł bo od 1995r i młodszy

Opublikowano

4 cylindry bo mam sprzęty du u 912 i c 360,, więc trochę śmiesznie by było ciągnik 6 garowy np do prasy, albo do tura, wolę 4 cylindry, dzięki za propozycje, ale nie wiem czy się pchać w elektronikę w tak "wiekowych" ciągnikach

renault 103 14 wygląda dość delikatnie jak na ciągnik do ciężkich prac, ciężkich w cudzysłowiu, na nasze gospodarstwo oczywiście, choć szybka skrzynia mile widziana

Case spoko tylko za 40 tys ciężko, a boję się też o ew części bo słyszałem że drogo

Ja mam Mfa 3095 i używam go do lekkich prac Tur, sianie nawozu , zgrabiarka, jakoś nie zauważyłem żeby ktoś boki zrywał....

Opublikowano

jakoś do MF ów nie za bardzo jestem przekonany, podobno naprawy skrzyń bardzo kosztowne, na dziś dwie propozycje mnie bardzo zainteresowały:

deutz fahr dx 6.05

renault 103.14

Choć tu znów w dojczu martwi chłodzenie powietrzem, może i dobre, no ale ciecz to ciecz..

renówka chyba najbardziej odpowiada bo cenowo ok, i opinie dość dobre,

ZETOR 9540 I 10540 brałem pod uwagę wcześniej, ale w ogłoszeniach w tej cenie widać że są strasznie dojechane, a w lepszym stanie to ponad 50 tyś trzeba, no i ponoć coś z sprzęgłem mają problemy

Opublikowano

No Zetory 9540 10540 to bardzo dobre ciągniki z przywoitymi warunkami pracy a części są tanie.

Z zachodnich najlepsze są Renault,Landini i Fergusony (Te bez biegów pod obciążeniem) bo łatwo jest znaleźć coś w dobrrym stanie do 40 tyś i części nie są jakieś bardzo drogie i ogólnie to są proste ciągniki.

Deutze z serii DX z lat 80 to też bardzo solidne ciągniki bez żadnych skomplikowanych technologi,ceny wszystkich części są w porządku poza skrzynią która jest bardzo droga w naprawie ale to prosta konstrukcja i jak kupisz nie zajeżdżony,będziesz regularnie zmieniał olej to wytrzyma jeszcze bardzo długo.

Opublikowano

wiesz, w ursusach człowiek się przyzwyczaił, że jak coś sie zepsuło, to do najbliższego sklepu po nowe części praktycznie w cenie złomu:):)  i wszystko dostępne od ręki

Opublikowano

jakoś do MF ów nie za bardzo jestem przekonany, podobno naprawy skrzyń bardzo kosztowne, na dziś dwie propozycje mnie bardzo zainteresowały:

deutz fahr dx 6.05

renault 103.14

Choć tu znów w dojczu martwi chłodzenie powietrzem, może i dobre, no ale ciecz to ciecz..

renówka chyba najbardziej odpowiada bo cenowo ok, i opinie dość dobre,

ZETOR 9540 I 10540 brałem pod uwagę wcześniej, ale w ogłoszeniach w tej cenie widać że są strasznie dojechane, a w lepszym stanie to ponad 50 tyś trzeba, no i ponoć coś z sprzęgłem mają problemy

O chłodzenie powietrzem w Dutz sie nie martw wystarczy chłodnice oleju co jakiś czas przedmuchać kompresorem w kombajnach zbożowych montuja te silniki i jest ok 

Opublikowano (edytowane)

Myślałeś nad JD 3050 93km lub 3350 106km?? Co prawda motor 6 garków bez turbo ale jak dla mnie to plus bo silnik trwalszy i na pewno nie spali wiecej niż 4 garki tej samej mocy a nawet bym powiedział ze mniej. Są to bardzo zwrotne, ciężkie i solidne ciągniki. W naprawach nie są jakoś jakoś skomplikowane no może oprócz hydrauliki ale kto bardziej kumaty to ogarnie no i z reszta jak to robisz i dobrze zrobisz to na lata spokój. Części stosunkowo nie są drogie jak niektórzy twierdzą i bez problemu dostępne. Jak chcesz 4 garki to 2850 ale tam już 90km.

@tuszek kolega ma kryterium dobra nie zgrzytającą skrzynie także MTZ to bardzo trafna podpowiedz :lol:

Edytowane przez Milosz27
Opublikowano

Chyba nie wiecie co mówicie o zetorze 9540. Sąsiad za miedzy robił kapitalkę skrzyni to zapłacił prawie 20 tysięcy teraz mówi że nigdy więcej tego nie kupi, kolejny sądsiad miał zetora 9540 i zrobił silnik około 15 tysięcy po około roku znowu silnik się uszkodził i kupił drugi silnik od 10540. Niby zetor a części są bardzo drogie.

Opublikowano (edytowane)

Ja polecami Ci renault i tez nie wiem czemu chcesz 4 cyl. 106-54 lub 110-54 masywne i proste ciągniki . No i spalanie przyzwoite. Ja posiadam 110-54 od dwoch lat i jestem zadowolony.

Edytowane przez Samcio
Opublikowano

jest tylko jeden favorit fendt 310 lsa tylko go ze swieca szukac a jak znajdziesz to po paru dniach powiesz ze innego juz nie chcesz ekonomia ergonomia zywotnosc power pozd powodzenia w zakupie

Opublikowano

Ja polecam jak pisalem wyzej. Jak koniecznie chcesz czworke to 2850 bedzie godnym nastepca ursusa i sprzet od niego bedzie w miare. Do 40tys kupisz naprawde zadbany egzemplarz w kwadratowej kabinie chociaz osobscie wole w sg2 bo w srodku ladniejsza i lepsza widocznosc.

Opublikowano

Witam. Chce kupic ciagnik 110-115km ktory mial by zastapic stara 1614. Swojego mam 24ha ale obrabiam 35ha

Biore pod uwage ciagniki nowe jak i uzywane poniewaz na PROW przysługuje mi 60% zwrotu i jestem vatowcem. Na nowy ciagnik moglbym przeznaczyc 200tys brutto czyli po zwrocie vatu i dofinansowaniu agencji kosztowal by ok 65tys. Wtej samej cenie mialbym juz dobry uzywany ciagnik.

Nie jestem przekonany do tych nowych wyżyłowanych ciagnikow i mam dylemat czy kupic sprawdzona, prosta 15 letnia uzywke czy  za te same pieniadze miec cos nowego? I czy wgl do 200tys brutto mozna kupic cos porzadnego?

I druga sprawa to kupujac na PROW ciagnik mocno oslabil by moj wniosek bo przecierz jest za niego 0 punktow. Bez ciagnika moglbym kupic inne maszyny a moj wniosek bylby lepiej punktowany.

Opublikowano

tak właśnie słyszałem o masseyach, czytając Wasze porady myslę że najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie RENAULT 103.14 lub 103.54, i tu moje pytanie jeszcze, czym te modele się różnią? czy rocznikiem, bądź innymi podzespołami? 103.54 jest średnio o około 7 tys droższy

Opublikowano

A tak troche poza tematem jak tak polecacie renowki jak wyglada dostep do czesci? Kiedys tez chcialem renowke ale znajomy mechanik akuat robil taka i mial problem z czesciami do skrzyni w koncu znalazl ale cena byla niezla i to mnie troche zrazilo chciaz z tego co wiem wlasciciel sobie ja chwali.