Skocz do zawartości
Marcin91

Zetor 12145 - czujnik skrzyni biegów

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Marcin91    280

Witam. Mam mały problemik z czujnikiem na skrzyni biegów. Otóż czujnik, który powinien blokować odpalenie ciągnika na biegu trochę szwankuje, ponieważ nie mogę odpalić ciągnika kiedy jest dźwignia na luzie, a mogę odpalić dopiero wtedy gdy dźwignię przesunę delikatnie w pozycję 1 biegu. Czy ten czujnik się jakoś przesuwa czy co z nim jest nie tak? Pytałem kolegów z zaprzyjaźnionego działu Ursusów, bo tam taki temat istnieje, ale niestety nikt mi nie umie/umiał pomóc, nikt w tej sprawie się nie odezwał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lysyrolnik    14

W ruskim miałem taki czujnik, też zaczął świrować to kabelki spiąłem na krótko i działa jak trzeba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Marcin91    280

Wiem, że odłączenie to najprostszy sposób, ale może ma ktoś pomysł czy kupienie nowego załatwi sprawę czy może jego się przestawia czy co z nim się robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Czy tak było od nowości. Wykręć go i zobacz co się dzieje. Być może ze coś nie tak jest z czujnikiem albo z wodzikiem. Nigdy tego nie robiłem ale na pewno to jest proste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIAPEK1981    7

Witam. Mam mały problemik z czujnikiem na skrzyni biegów. Otóż czujnik, który powinien blokować odpalenie ciągnika na biegu trochę szwankuje, ponieważ nie mogę odpalić ciągnika kiedy jest dźwignia na luzie, a mogę odpalić dopiero wtedy gdy dźwignię przesunę delikatnie w pozycję 1 biegu. Czy ten czujnik się jakoś przesuwa czy co z nim jest nie tak? Pytałem kolegów z zaprzyjaźnionego działu Ursusów, bo tam taki temat istnieje, ale niestety nikt mi nie umie/umiał pomóc, nikt w tej sprawie się nie odezwał.

Witam, czujnik jest tylko wkręcany i to wszystko. To jakiś dziwny przypadek, a czy czasem widełki (które przesuwają koło zębate) sie lekko nie przegięły, wtedy wycięcie w prowadnicy pod ten czujnik by był lekko przestawione i wtedy tak jak piszesz lekkie przesunięcie dźwigni w kierunku pierwszego biegu powoduje dopiero rozruch. Albo powstała jakiś luz miedzy prowadnicą a widełkami. Jeżeli możesz ciągnik odpalić gdy dźwignie przesuniesz delikatnie do przodu (bieg 1 i 3) i gdy nie możesz odpalić ciągnika przy przesunięciu dźwignie delikatnie do tyłu (bieg 2 i 4)to raczej będzie to co pisałem wcześniej. Ja mam ursusa 912 od jakichś trzech lat i jak go kupiłem to już miał na stałe połączone te dwa kable ze sobą. To jest najprostszy sposób na uporanie się raz na zawsze z tym problemem :).

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin91    280

Czy na 3 biegu odpala to dopiero zobaczę to w sobotę i zabiorę się za to wolnym czasem, ale na zaś chciałem co nieco w tym temacie się orientować. Jak nie będzie możliwości naprawienia tego to pewnie tak się zrobi, że zepnę kable i będzie non stop.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fafa    1

Witam mam taki problem mianowicie chciałem podłączyć ten czujnik ale nie wiem jak gdzie go podłączyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×