Skocz do zawartości
johny

Case seria JX

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Case
Golden_85    0

wogóle nie kręci jak jest ciepły jak by prąd nie dochodził do rozrusznika wszystkie kontrolki i wskaźniki się załączają jak podczas odpalania a rozrusznik nie kręci

miałem podobny problem w NH TD80D, miał dosłownie nabite z 200 Mtg i jak zimny to rozrusznik kręcił i traktor zapalał a jak sie rozgrzał to zero reakcji na przekręcanie kluczyka i taka sytuacja powtarzała się coraz częściej az wkońcu wogóle nie chciał zapalic... przyjechał serwis i wymienił jakas cewke i tez się im spaliła, potem regulowali cos sprzegło i wsadzili znowu nową cewke i problem zginął... nie wiem konkretnie o jaką cewkę chodziło i co ona miała ze sprzegłem wspólnego "moze to ze jak nie wciśniesz sprzegła to rozrusznik nie kręci"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agrest    350

Wiecie może przy jakich obrotach silnika powinna załączyć się turbina w JX 70 ? Bo mam wrażenie, że u mnie jest to około 1900-2000obr/min, a to chyba za wysokie obroty, i jeśli by tak było to czy można jakoś wyregulować, by turbinę załączało np. przy 1400obr.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    48

Mam taki problem z JX90.
Jak mam talerzówkę albo siewnik z agregatem to jak podnoszę to po chwili podnośnik szarpie do góry raz. Tak samo jest jak ciągnik stoi z maszyną dłużej to też tak szarpnie.
Co to może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

8megr    0

Wiecie może przy jakich obrotach silnika powinna załączyć się turbina w JX 70 ? Bo mam wrażenie, że u mnie jest to około 1900-2000obr/min, a to chyba za wysokie obroty, i jeśli by tak było to czy można jakoś wyregulować, by turbinę załączało np. przy 1400obr.?

W JX70 turbo jest chyba bez zmiennej geometrii wiec powinno pompować cały czas. Elektroniki też tam nie ma. Po prostu taka charakterystyka. W tym modeu jeśli się nie mylę nie ma możliwości regulacji turbo. Dopiero od jx90 jest. Tam można nawet zrobić chip tuning jak w silnikach samochodowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
emilko    19

Mam taki problem z JX90.

Jak mam talerzówkę albo siewnik z agregatem to jak podnoszę to po chwili podnośnik szarpie do góry raz. Tak samo jest jak ciągnik stoi z maszyną dłużej to też tak szarpnie.

Co to może być?

 

Mam to samo w Jx95, przy agregacie 1300kg z wałem packera na końcu i zazwyczaj dzieje się to przy rozgrzanej maszynie. Nie jestem specem od mechaniki ale na moje oko ma za ciężko i tyle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Max1987    19

Hmmmm mi się wydaje ze zużyły się oringi na tłoczusku podnośnika ale pewny nie jestem mój racuje z takim ciezaram od dłuszczego czasu i nie mam tego problemu ale jak go zgarze to zaczyna powoli opuszczać maszyne.

Mieliscie problem w JX 70 ze rewers nie chciał się przełączać płynnie do tyłu tylko się przycinał??? Musze rozbierać skrzynie czy to kwestia sprzęgła albo regulacji go?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    48

kwestia regulacji miałem to samo ale serwis to wtedy na gwar .zrobił. Z tym szarpaniem przeszło po wymianie oleju oraz filtra oleju który w pobliskim sklepie zamówiłem za 130zł :) jak kto kupował to wie jakie ceny sobie wołają.
Teraz mam nowy problem. otóż po prawej stronie filtra paliwa gdzie jest pompa wtryskowa tak mniemam, nad nią jest taka jakby gruszka i to jest chyba połaczone z pompą, z tamtego miejsca po rozgrzaniu dochodzi metaliczny stukot. Nie wiem co to za część i czy to się rozbiera, stukot jest bardzo głośny i wraz z zwiększeniem gazu on przyspiesza. Obok tego jest linka od pedału gazu zamocowana. Miał ktoś coś takiego albo wie o co kaman?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    48

Chętnie bym pomógł ale wtedy mnie przy tym nie było tylko teść był, z tego co słyszałem to zbiornik paliwa opuszczali do tego aby wyregulować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Posiadam ciągnik case jx 70 :P przepracowałem nim już ok  6000h sprzęgło wymieniałem raz fdaktem jest to że pracuje w turze i tego obornika przewali troche od 1000 szt świń :D Ciągnik nie do zarżniecia odkąd go mam czyli jakieś 5 lat odśnieżam nim drogi co roku a wjadomo jak ciągnik dostaje w odśnieżaniu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

przyczyno siadania pomp jest jak wozi się paliwo po środkach chemiczny np. po opryskach. U mne jak robili przegląd to akurat wracali od gościa któremu robili pompe i mówił właśnie że dlatego siadła ta pompa :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

znajomy załatwił w taki sam sposób pompe przy merlo / 14 tys pompa :D a tylko zawióz 30l paliwa na pole w bańce po randapie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HORTUS    0

Panowie, po jakim czasie od uruchomienia zimnego silnika gaśnie wam kontrolka ciśnienia oleju.

Mój Jx60 chodzi teraz na półsyntetyku 10w40 i filtrach SF-filter mam wrażenie że na oryginalnym filtrze gasła podczas kręcenia rozrusznikiem, teraz potrzeba na to kilku chwil. Jak to jest u was?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    48

Kolego jak zrobią mi dzisiaj ciągnik. Padła pompa wtryskowa :/ To Ci powiem jak jest u mnie bo teraz też mam go na filtrach SF które są o niebo tańsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Wszystko jest ok ponieważ jak masz zimny silnik to on musi się trochę rozgrzać i wtedy gaśnie kontrolka :) ewentualnie możesz mieć za mało oleju w silniku :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris14    259

Na zimnym silniku kontrolka powinna jeszcze szybciej gasnąć. 

Ja w JX90 też spotkałem się z tym że kontrolka gasła po dłuższej chwili, ale nie wiem jakie miał filtry.

Czym to może być spowodowane? Tym że olej może odpływać z filtra jak ciągnik postoi i dopiero jak magistrala olejowa się uzupełni, kontrolka zgaśnie, lub też pompa ma jakieś opory z zasysaniem oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HORTUS    0

Pompa jest ok, stan oleju też. Kris ma rację z odpływem oleju z filtra, pytanie tylko jak się zachowuje układ z oryginalnym filtrem.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    48

Zapomniałem luknąć jak u mnie jest z tą kontrolką bo o 20 skończył robić nam ciągnik, pierwsze odczucie po naprawie " Ale to ma kopa" :) Jutro przyjeżdża zobaczyć jak chodzi po dłuższej robocie, ciągnik podkręcony na 105KM przy okazji. Co do cen robocizny serwisu brak słów 100zł/h ale nam facet po godzinach robił za pół stawki i się opłaca bo zna się na rzeczy, przy okazji wyłapał inne małe usterki i poprawił. Np wyregulował sprzęgło bo po głosie poznał że łożysko się kręci kiedy nie powinno :0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×