Skocz do zawartości

Polecane posty


Radekk    154

Witam. Mam taki problem. Gdy olej zimny to ładnie podnosi podnosnik a jak sie nagrzeje to nie moge pługa ani podnieść ani obrócić. Co może być przyczyną? Dodam że kupiłem nową pompe wzmacniana a tak samo sie zachowuje jak na starej. Filtr ten obok pompy też nowy.

 

Sprawdź jeszcze zawór bezpieczeństwa przy pompie czy nie jest iglica w nim zużyta, może przez to być nieszczelny i na gęstym oleju trzyma jeszcze ciśnienie a na rozgrzanym już puszcza.Powymieniaj oringi (14 x2) na tulejkach centrujących.Ogólnie zaczął bym od takich rzeczy a rozdzielaczem zajął się na końcu bo to droga sprawa jest. Wydaje mi się ,że jakby rozdzielacz się zepsuł to wcale by nie podnosił i nigdy naraz nie popsuje się obwód hydrauliki zewnętrznej i obwód podnośnika.

Dobrze by było jeżeli masz możliwość podłączyć pod gniazdo hydrauliczne z tyłu ciągnika manometr (o odpowiednio dużej skali) i sprawdzić jakie ciśnienie jest na zimnym a jakie na rozgrzanym oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz3044    0

dzięki za odpowiedz. Powiem tak powymieniałem wszystkie uszczelniacze zarówno przy pompie tam na dole jak i u góry pod tym duzym deklem obok rozdzielacza. Jeszcze spróbuje wykręcić ten dekiel od spodu i sprawdzić ten zawór. To jest taka rurka wkręcona do pomy z plombą ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

darek16    3

witam. posiadam zetora 7245 z 1985r. wystapil w nim problem z podnosnikiem mianowicie musialem mocno gazowac przy podnoszeniu,wiec pierwsze co zrobilem przeczyscilem przewody, lecz to nie dalo efektu kupilem wiec pompe hydrauliczna zetorowska za 550zl wlozylem i poprawy nie ma. mialem troche roboty wiec jakos sie przemeczylem, ale ktoregos dnia zapialem wciagarke(pracuje tym ciagikiem w lesie) podnosnik podnios i po dwoch metrach opadl i nie udalo mi sie go poniesc juz pomimi gazowania. zdecydowalem sie wymienic pierscienie w tloku bo podnosnik opadal powoli(myslalem ze to jest przyzcyna slabego podnoszenia) lecz nic to nie pomoglo. moim nastepnym krokiem byla wymiana zaworow bezpieczenstwa przy pompie i przy tloku podnosnika i nici z tego. czy to moze byc rozdzielacz ? prosze forumowicze o pomoc bo zglupialem co tu moze jeszcze byc zepsutego? i czy napewno to rozdzielacz

kolego i jak rozwiazales juz problem z podnosnikiem, bo u mnie tez tak samo jest w zetorze , ale jeszcze nic nie robilem w tym kierunku..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Radekk    154

To jest taka rurka wkręcona do pomy z plombą ?

 

Tak wygląda to jak rurka a czy tam plomba jest to pewny nie jestem u mnie jej nie było.

Może to śmieszne ,ale miałem taki przypadek w c 360 i wszystkie podzespoły były powymieniane na nowe (pompa,rozdzielacz, uszczelnienia,zawory bezpieczęstwa) a podnośnik dalej po rozgrzaniu nie podnosił narzedzi trzeba było gazować. Jak się okazało fabrycznie zawór bezpieczęstwa był ustawiony na za małe ciśnienie.Jak widać nie zawsze nowe znaczy dobre.Dopiero po dociagnięciu sprężyny podnośnik zaczął poprawnie działać i na wolnym gazie podnosi na turze bele sianokiszonki bez zbędnego wysiłku. Dlatego napisałem ,że warto zmierzyć te ciśnienie na wyjściu hydraulicznym.

 

Dodaje zdjęcie widok z góry z zaznaczonym tym zaworem bezpieczeństwa.

t1182989_p2260673-1280x768-.jpg

Edytowano przez Radekk
  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Janek147    2

Jak koledzy wcześniej nie będę zakładał nowego tematu. W zetorze 5211 w zimie jak zapalę traktor to pompa od podnośnika tak dziwnie wyje, ale tylko póki olej jest zimny potem jest dobrze, co to może być? poradźcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Janek147    2

zetora mam dopiero od pół roku, więc nie wiem co jeszcze w nim siedzi, gdzie dokładnie znajduje się filtr? muszę spuścić olej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

Witam

Filterek z magnesem i sitkiem jest jeden przy pompie hydraulicznej ,od dołu wkręcany w pokrywę. A drugi jest koło zbiornika paliwa i jest to wkład papierowy wymienny. A ,że pompa wyje to prawdopodobnie gęsty olej przy ujemnych temperaturach i ciężko ma go przepchnąć. Tutaj zdjęcia tego z dołu http://www.fmix.pl/slideshow/33684/101362/filtr-hydrauliki-zetor-5211-7745.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

slawek2209    78

po odkrecenie filtra od dolu wyleci ci tylko olej ktory znajduje sie w nim.pewnie masz hipol zalany i przez to pompa nie moze go zassac jak jest zimno.do zetora zalecaja agrol do skrzyni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

henes    11

W ubiegłym roku kupilem Zetora 7211.Posiada on wysuwane końcówki belek podnośnika,które jednak mają duzy luz góra-dół.Chcialem zapytać doswiadczonych uzytkowników ,czy to jest normalne? Jeśli nie,to jak go zlikwidować?Nowe końcówki są dosyć drogie a te stare mają jeszcze bdb kule.Proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Radekk    154

W ubiegłym roku kupilem Zetora 7211.Posiada on wysuwane końcówki belek podnośnika,które jednak mają duzy luz góra-dół.Chcialem zapytać doswiadczonych uzytkowników ,czy to jest normalne? Jeśli nie,to jak go zlikwidować?Nowe końcówki są dosyć drogie a te stare mają jeszcze bdb kule.Proszę o pomoc.

Witam

Mam też takie wysuwane końcówki ramion przy zetorze i nie są całkiem nieruchomo, mają one trochę luzu góra dół. Oczywiście na wsuniętych,bo na wysuniętych to luz duży musi być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

center    8

macie w belkach tylnego podnośnika takie otwory regulacyjne do wieszaków ? że można regulować wieszaki wyżej niżej belki? może znacie rozstawy tych otworów? jakaś fota?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

henes    11

U mnie luz ten jest duży przy wsuniętych końcówkach,przeszkadza on szczególnie przy pracy z kosiarką rotacyjna 1,85m.Trudno jest ją wypoziomować,gdyż lewa końcówka idzie do góry a prawa do dołu.Chyba będę musiał zablokować je przy pomocy spawarki albo wyjąć je i przyspawać jakieś niezbyt drogie haki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

adamgaleon    4

Witam kolegów

czytam po kolei strony z tematem podnośnik hydrauliczny i napiszę co przy moim zetorku 6245 dolega a mianowicie jak wcisnę wajchę do podnoszenia to muszę czekać około 15 - 20 sekund aby podnośnik podniósł a jak już podniesie to co jakiś czas sam podciąga do góry gdyż nie może utrzymać, jak zgaszę ciągnik to maszyny na podnośniku nie utrzyma tylko opadnie dodam jeszcze że mam przy zetorze założony ładowacz czołowy, jak wcisnę dźwignię podnośnika to słyszę jak chyba pompa hałasuje, doradźcie mi do czego zacząć pracę bo z tego co wyczytałem to muszę wymienić uszczelnienia na siłowniku i pewnie pompę bo chyba od nowości nie była robiona a ciągnik z 89 r sprowadzony z zachodu, czekam na odpowiedź i z góry dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

macie w belkach tylnego podnośnika takie otwory regulacyjne do wieszaków ? że można regulować wieszaki wyżej niżej belki? może znacie rozstawy tych otworów? jakaś fota?

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli. W zetorze długość obydwóch wieszaków reguluje się na gwincie. Lewy wieszak dodatkowo ma możliwość przełożenia na dolnym sworzniu na otwór tzw fasolkę,a prawy nie ma już takiej opcji. Jak chcesz to zrobię fotę tylko czego dokładnie?

 

U mnie luz ten jest duży przy wsuniętych końcówkach,przeszkadza on szczególnie przy pracy z kosiarką rotacyjna 1,85m.Trudno jest ją wypoziomować,gdyż lewa końcówka idzie do góry a prawa do dołu.Chyba będę musiał zablokować je przy pomocy spawarki albo wyjąć je i przyspawać jakieś niezbyt drogie haki.

A ta dźwignia co je blokuje nie jest czasem wyrobiona albo sprężyna słabo trzyma?

Może wystarczyło by to rozebrać i przeczyścić bo nie wskakuje na swoje miejsce i stąd ten luz?

U mnie też kule są nie wyrobione i luzu nie mam takiego jak opisujesz. Spróbuj może naprawisz bez niepotrzebnych kosztów,a zaspawać możesz zawsze.

 

Witam kolegów

czytam po kolei strony z tematem podnośnik hydrauliczny i napiszę co przy moim zetorku 6245 dolega a mianowicie jak wcisnę wajchę do podnoszenia to muszę czekać około 15 - 20 sekund aby podnośnik podniósł a jak już podniesie to co jakiś czas sam podciąga do góry gdyż nie może utrzymać, jak zgaszę ciągnik to maszyny na podnośniku nie utrzyma tylko opadnie dodam jeszcze że mam przy zetorze założony ładowacz czołowy, jak wcisnę dźwignię podnośnika to słyszę jak chyba pompa hałasuje, doradźcie mi do czego zacząć pracę bo z tego co wyczytałem to muszę wymienić uszczelnienia na siłowniku i pewnie pompę bo chyba od nowości nie była robiona a ciągnik z 89 r sprowadzony z zachodu, czekam na odpowiedź i z góry dzięki

 

To dobrze po czytaj ,bo opisywałem już wiele razy i nie można na 100% postawić trafnej diagnozy szczególnie przez internet. Zacznij od wymiany uszczelnień czyli tego co najtańsze,sprawdzeniu szczelności połączeń i zaworów bezpięczęstwa i w ostatniej kolejności jak to nie pomoże to pompa i rozdzielacz. Dużo Ci powie rozebranie i dokładna weryfikacja części i zużycia uszczelnień,jak będą zużyte to wiadomo ,że po części w nich problem. Zwróć uwagę na siłownik pomocniczy też musi być w pełni sprawny i szczelny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

center    8

Radek chodzi mi o miejsce gdzie wieszak jest przebijany bolcem w belce. Czy tam w belce macie otwory regulacyjne jakieś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Radekk    154

Nie w belce(laszy) nie mam żadnych dodatkowych otworów do regulacji. Oryginalnie jest tylko jeden.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poznaniak    3

Świeżo po odpaleniu ładnie podnosi rozsiewacz nawozu 600l i działa hydrauliczne zamykanie i otwieranie otworu spustowego.

Z pół godziny roboty i przestaje zamykac hydraulicznie a podnoszenie z ziemi załadowanego rozsiewacza wymaga maksymalnych obrotów i jeszcze idzie w zółwim tempie.

Jaka tego przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Sianek    167

Może nie znam się za dobrze, ale miałem ten problem w SAMie i sie okazało że pompa obcierała o obudowe przez co się strasznie grzała, po zlikwidowaniu usterki problem znikł, nie wiem jak w fabrycznym to sprawdzic, ale może da się jakoś to naprawic a nie od razu wymieniac :)

Edytowano przez Sianek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

PiotrekNHts    14

pompa jest dobra tylko byś musiał sprawdzić na niej oringi i jeśli by były poszarpane, popękane to musisz je wymienić i problem minie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



Pawloo589    0

Panowie mam taki problem, pół roku temu zregenowałem rozdzielacz uszczelnienia na łoku nowe i pompa nowa i podnosił idealnie (trzymał też dobrze) aż do tej pory. Od pewnego momętu podnosi bardzo powoli (1500obr/min) dopiero zaczyna co może być przyczyną znowu rozdzielacz ? ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez dawid12
      Witam mam problem z podnosnikiem w T-25.Ciągnik podnosi tylko lekkie maszyny(pajak,obsypnik).A ciezejszych niepodnosi wcale albo podniesie i nietrzyma.Pompa została wymieniona uszczelki na siłowniku tez.I tu jest problem bo juz niewemy co to moze byc.
    • Przez 7613farmer
      Witam wszystkich forumowiczow prosze o porade, otoz posiadam od nowosci ciagnik Zetor Proxima 8441 w ktorym problemem jest stale przeciekajaca nagrzewnica.
      Pierwsza oryginalna jak dotad wytrzymała najdłuzej - 4lata. Kupiłem druga,polska- nie chinska,ktora wytrzymala jakies pol roku. Jeszcze na gwarancji ja oddalem i po długim okresie oczekiwania wkoncu wymienili mi na nowa,ktora zamontowalem i działala jakiś miesiac az tu wczoraj wsiadam a tu woda leje mi sie po głowie. Pomozcie co moze byc powodem,czy wszystkie nagrzewnice sa wadliwe, czy to jakas wada konstrukcyjna traktora? Jak narazie wybieram sie zareklamowac ta trzecia -tez jeszcze jest na gwarancji. I co - macie jakis pomysł?
    • Przez BARTOLA
      witam posiadam zetora 7011  z tylnymi kołami o rozmiarze 13.6-36 i mam takowy problem ze przy orce z pługami 3 skibowymi ma słabą przyczepność i troche brakuje mu mocy zastanawiam sie nad zmiana kół na rozmiar 28  czy coś da ta zamiana?  słyszałem ze koła od c360  bedą pasować  ktos coś pomoże w tym temacie?  
    • Przez skok
      Witam
      Mam zetora 12145 turbo i chce kupić do niego głebosza 5 łap na zabezpieczeniu kołkowym ziemia 3i 4 klasa płasko głebokosc pracy ok. 50 cm
      czy ten ciągnik da sobie z nim rade ????
    • Przez wojtek8244
      Witam,
      Posiadam ciągnik Renault 551 (nowy zakup) i piszę na forum do posiadaczy tego ciągnika, bo mam problem. Gdzie jest w tym ciągniku włączanie świecy płomieniowej? Robi się zimno i przydałoby się trochę podgrzać, z tego co mi się wydaje to włączanie jej jest w stacyjce, ale nie jestem pewny dlatego pytam. Sprawdzone było multimetrem i nie ma napięcia na świecy, sprawdzenie świecy czy jest dobra to żaden problem bo na pewno jest dobra, tylko potrzebuje informacji gdzie jest włączanie jej?
×