Skocz do zawartości

Polecane posty

Dinek94    13

To jest chyba żółw bo zając chyba nie działa bo mikrppompka jest walnięta to mi i wom nie działa przednia i właśnie te wzmacniacz momętu i jak orałem i miał ciężko to zwalniał i w tym samym czasie wyło jak h*j

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dinek94    13

Szczerze mówiąc to ja z własnej głupoty pojechałem na jesieni orać i orałem na 4polowej na żółwiu i rozwaliłem mikropompkę i tego żółwia a Tarczki tuleja i pierścienie są ok jak sądzisz. I teraz to muszę naprawić tylko naj pierw muszę zrobić wózek do rozpoławiania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

booster12    2
Napisano (edytowany)

Koledzy co to bendzie na przewód zaznaczony na rysunku bo mam go upierdzielonego , jak byscie mogli pomoc numer katalogowy podac , albo nazwe przewodu dokąnd on idzie

Koledzy jak sie dodaje zdjęcia ??

Edytowano przez booster12

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Pewnie chodzi ci o kabel który idzie do czujnika ciśnienia.To podłączasz go po czujnik pod podłogą a kontrolka jest po lewej stronie nad obrotomierzem. :)

 

Kopiujesz adres obrazka i klikasz na taką ikonkę obrazka jak piszesz post i wklejasz ten link i już :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

Sory koledzy ale mam problemy z wklejeniem zdjęcia , wiec wytłumacze o który przewód mi chodzi , znajduje się on w tylnim moście za ograniczkiem prawym ( obok Prawego Wieszaka) , natomiast jeśli chodzi o skrzynie biegów , to mam poucinane 2 przewody koło dziwgni zmiany biegów pod podłoga . Proszę o pomoc skopiowałem bym zdjęcie ale nie wiem dlaczego niechce mi wklei kopiuje adres z pulpitu gdzie mam zamieszczone zdjecia do ikony obrazek i nie wyswietla mi

 

Przewody po ucianane są przy drązku zmiany biegów ( nie koło reduktora) , a ten jeden za ogranicznikiem skośnym prawym . Prosze o nazwe tych przewodów i jak można o numer katalogowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kisielo    0

Przewody po ucianane są przy drązku zmiany biegów ( nie koło reduktora) , a ten jeden za ogranicznikiem skośnym prawym . Prosze o nazwe tych przewodów i jak można o numer katalogowy

 

Chodzi Ci o te przewody?

 

 

30738315852.jpg[/img]

 

Ja mam natomiast pytanie czy każdy 385 ma wzmacniacz momentu? Mam model z 1973 roku bez przodu, z objawami rozłączania WOM przy presie na dobijaniu bala. Jest teraz kompletnie rozczłonkowany i ni cholery nigdzie nie widzę tego ustrojstwa. Na dodatek w kabinie jest wajcha od wzmacniacza ale już w dekielku od skrzynie nie ma i cięgna łączącego również, a otwór jest po prostu zaślepiony śrubą z nakrętka. Mikropompka ma już luzy więc idzie i tak i tak do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nie każdy, może mieć wyjęty wzmacniacz i dlatego go nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kisielo    0

Ok, a teraz tak skoro nie ma tego wzmacniacza, ale jest rozdzielacz to w jakim położeniu ma być trzpień rozdzielacza od wzmacniacz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Obojętnie u mnie w 1214 to chyba na zającu jest, a w 385 na żółwiu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

Koledzy Kisielo własnie o te przewody mi chodzi mam je po ukręcane Mi się wydaje ze są to przewody od Hamula Wom , a drugi to jest Sprzęgło Womu

 

KOledzy mam pyatnie jeśli wzmacniasz chodzi to powinoo się pracować na Żołwiu w ciezkich pracach

 

I wracając do tych przewodów to on zachodzą do tylniego mostu chyba są po prawej stronie koło końcówki wałka womu , jak sie stanie z tyłu ciągniku tą po prawej stronie koło konówki womu

 

Koledzy juz nie chodzi mi o wzmacniasz momentu , tylko o to zeby mi WOM niezależny Hydrauliczne zauczanie mi działało bo nie wiem po co któs po ucinał te przewody . Jak je założe to nie wiem czy wogole bende próbował właczac moment bo boje się że coś może się ze skrzynią stać .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Wzmacniacz jest tylko do chwilowego korzystania z niego...a wszyscy co mają zespawane to właśnie jeździli ile wlezie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

POMOŻE KTÓS Z TYMI PRZEWODAMI??

 

Caps Lock

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

Ja nie oszczędzam wzmacniacza i po 20 latach uszczelniłem i dalej pracuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

booster12, NIE KRZYCZ ;) przewody o które Ci chodzi, składają się z dwóch części, czyli łącznie potrzebujesz czterech:

 

80.147.50

80.147.90

80.153.200

80.153.210

 

Dwa pierwsze przewody, znajdziesz w katalogu na rysunku przedstawiającym mechanizm sterowania skrzyni przekładniowej. Drugie dwa, na rysunku przedstawiającym przekładnię główną tylnego mostu ;)

 

 

Obawiam się tylko, że bez powodu tych przewodów nikt nie wywalił. Po podłączeniu mogą być niezłe cyrki, np.: lejący się olej spod obudowy sprzęgła WOM ;) Ten wałek to to przypadkiem nie włącza Ci się, pomimo ominięcia hydrauliki? :)

Edytowano przez Stefano1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kojot629    227

te przewody po prawej stronie mostu sa od zalaczanie i wylaczania Womu. Gornym idzie olej gdy wlaczasz Womu i zaczyna sie krecic, a dolny daje olej na hamulec gdy wylaczasz. Jesli chcesz wlaczac wajcha przy kierownicy to musisz miec te przewody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

Kolego zeby właczyc wałek Wom musze wyłaczyc ciagnik, załacza mi się tylko Wom Mechaniczny Na kole zembatym

 

Kolego a jak sie bendzie lało daj my na to , to uszczelke wymienic czy cos jeszcze w takim wypadku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Żeby załączyć WOM najpierw trzeba przestawic wajchę pod siedzeniem a potem wajchą przy kierownicy, rurki muszą być bo płynie nimi olej po załączeniu do bębna z tarczami, tarcze się zaciskają dajac napęd tak samo jest z przednim napędzie jest bęben z tarczami.

Edytowano przez Rolandgif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

Jeśli działa Ci WOM na samym mechanicznym sprzęgle, (możesz nim napędzić: np.: prasę do słomy) to w hydraulicznym masz niezły bałagan :) Na 90% tarcze przewiercone i skręcone na śrubki- czyli do wymiany ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

KOlego to tak można celować moza tam uszczelka jest nieszczelna i któs je pociał . A ta końcówka WOM aż tyle kosztuje nie ma czegoś tańszego

 

KOlego które tarcze są przewiercone i jak skręcone na śruby . Może wytłumaczyć po co by ktoś tak robił??

 

I Koledzy jak bym zakładał te przewody to ryzykować i właczać WOM hydrualicznie nic się nie stanie ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
booster12    2

Kolego najpiew to musze założyć po prostu przewody i wtedy zobaczyć coś sie dzieje tylko pytanie mam takie czy jak podłacze te przewody od Hamulca i Sprzęgla womu to czy coś się nie stanie w tylnym moście coś poważniejszego ???. A jeśli chodzi o to końcówke sprzegło womu to nie wiecie czy któs to regeneruje

 

I koledzy te Sprzęgła Kosze Wom on są jednakowe bedą pasowały od c-385 do mojej 912 .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×