pmichal56

ziemniaczana solidarność

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
POL1    28

Pawelec wpadnij do Małopolski i świętokrzyskiego tutaj juz trafisz na ludzi co oddają ziemniaki za darmo bo nie opłaca się kopać jak ziemniak po 2-3 zł -15kg i to nie ma kto kupić.

U mnie Tajfun jest parszywy a inne OK , tak więc DEFINITYWNIE kończę z Tajfunem,niestety ziemia mu nie pasuje u mnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zulian    5

@Pol nie tylko u ciebie tajfun jest parszywy,zeszłego roku na wiosne brałem go z centrali po wykopaniu okazało sie że 50% bulw jest porażone parchem, tego roku zaryzykowałem i posadziłem 1ha i calutki hektar nadaje sie tylko dla bydła bo w tym roku niej est 50% porażenia a100% ;[ ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saszeta    161

na ruski miałem pod górkę :lol: . Co tam napisali? Ogólnie z tego co wiem to na ukrainie już pyra chodzi po 17-22 centy za kg i ciągle idzie do góry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelol111    1337

ściągnij google chrome i będziesz miał możliwość tłumaczenia strony od ręki :P a napisane że pyrka 2-2,5 hrywny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bolid20    98

Był ktoś w Krakowie na rybitwach w poniedziałek lub wczoraj?? bo słyszałem że 5zł/15kg wołali.


-----

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bolid20    98

no to niema źle bo cena poszła o ponad 100% do góry bo tak to były po 1.5zł. A po 10zł to z domu sprzedaję ale to symboliczne ilości

Edytowano przez bolid20

-----

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
k61wp    0

jadę jutro podpytać na Miałki Szlak do gdańska podpytać po ile sprzedają


 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poosa21    839

Jakie ceny dajecie za ziemniaki jadalne "do piwnic" ja planuje po 50gr. Mniej sie juz nie opłaca bo jak wywoze odpady z jadalnych i skrobiowe to mi wychodzi po ponad 20gr/kg, prosto z pola bez przebierania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bolid20    98

z dowozem 8zł/15kg czyli 56gr a jak ktoś do domu przyjedzie to 7.5/15kg czyli 50gr - tak sprzedaję większe ilości. Jak ktoś po woreczek przyjdzie lub kilka to 10zł/15kg


-----

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemol87    186

odświeżam temat.

W lokalnej gazecie znalazlem artyków na temat efektów lipcowych rozmów rolników z przedstawicielami ministerstwa.

W skrócie:

"Do połowy listopada MRiRW czeka na opinie i pomysły na to jak poprawic sytuacje plantatorów ziemniakow. To jeden z efektów działań samorządowców i rolników z gmin Wróblew, Błaszki i Warty..."

...inpekcja ochrony roslin znalazła rozwiązanie na uproszczenie procedury badań polskich ziemniaków wysyłanych do krajów UE. Ministerstwo będzie też starało sie na szczeblu unijnym złagodzić dotyczące obrotu ziemniakami z Polski. Propozycja jest taka, by badać juz partie sadzeniakow. Wtedy zebrane plony przechodziłyby uproszczona procedyre tzw. oceny fitosanitarnej.

-Bardzo ważna jest tez propozycja służb sanitarnych, by rozgraniczyć, co ot jest wczesny ziemniak..."

cały artykuł do przeczytania w Dzienniku Łódzkim z dnia 07.11 mut dla regionów Sieradz, Zd-wola dostepny tutaj http://www.prasa24.p...2-11-07,dw.html

Edytowano przez przemol87
  • Like 1

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelol111    1337

Dzięki za wrzutkę. Gdyby nie te durne badania mielibyśmy ziemniaki po 0,8zł a tak... jest jak jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    67

o co chodzi z tymi wczesnymi ziemniakami? najdziwniejsze jest to, iż nie ma możliwości, aby ograniczyć import ziemniaka, ale bardzo skutecznie skutecznie blokuje się eksport, moim zdaniem bardzo pozytywna jest ostatnia akcja branżowych wydawnictw zorientowana na temat bakteriozy, gdzie autorzy oficjalnie twierdzą, że nikt nie widział jej objawów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasx21    165

po prostu żeby zrobić fito na ziemniaki przeznaczone na eksport to wszystkie ziemniaki z gospodarstwa muszą być wykopane podzielone na partie 20t i z każdej partii musi być pobrana próba. przy wczesnym nie do zrobienia... Zresztą zimą byłem na szkoleniu w naszym odr prowadziła je pani dr ze skierniewic i powiedziała tak "bakterioza jest chorobą polityczną, nie udało się z rakiem ziemniaka to wymyślili sobie bakterioze" więc wiadomo o co chodzi jak nie wiadomo o co chodzi...


Kupie trzeci korpus do pługa rabewerk specht

Kupie pług 3 skibowy rabewerk lub krone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    67

no ale kto jest ostatecznym beneficjentem bakteriozy poza głównymi eksporterami ziemniaka w Europie? PIORiN ma roboty po uszy, zrobić tego w praktyce się nie da, szara strefa to prawdopodobnie obcokrajowcy, więc kto na tym zyskuje w naszym kraju? importerzy? konsumenci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pmichal56    15

A czy wiecie że od 2014 r będzie kasa na grupy producentów. a i mam takie pytanko kto robił certyfikat Global Gap na ziemniaka. ile to kosztuje . Bo jest chętny ale certyfikat potrzebny..


odsprzedam titusa w dobrej cenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelec    89

kasa na nowe grupy producenckie juz sie skonczyla. jest jedynie dla tych co działają już na rynku kilka lat


SPRZEDAM 2szt. wentylatorów osuszających do ziemniaków. info na PW.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szarywilk    90

kosztuje kilka tysi za certyfikacje - ale żeby przejść to ja pierdziu, - to jak bys mial na raz kontole sanepidu inspekcji pracy , inspekcji ochrony roślin i na dodatek wszyscy byli by na maksa upierdliwi - potrzeba wszystko plus niestandartowo badania wody do oprysków (mimo że bierzesz z wodociągu) - plua toitoi w polu jak masz dalej jak 500m od domu :) - jak nie zatrudniasz pracowników - to naprawdę ciężko przejść global gapa - jak nie obowiązywał cię sanepid i inspekcja pracy - no i oczywiście procedury na wszystko - nawet co będzie jak przyjedzie kierowca po ziemniaki i na ciebie kichnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saszeta    161

no ale kto jest ostatecznym beneficjentem bakteriozy poza głównymi eksporterami ziemniaka w Europie? PIORiN ma roboty po uszy, zrobić tego w praktyce się nie da, szara strefa to prawdopodobnie obcokrajowcy, więc kto na tym zyskuje w naszym kraju? importerzy? konsumenci?

ciągle powtarzam że my mamy być płucami europy i polityka tak jest prowadzona żebyśmy żywności nie produkowali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelol111    1337

Płucami i wielkim rynkiem zbytu.

Bogate państwo opiera swoją gospodarkę na dobrze rozwiniętym przemyśle i rolnictwie np Niemcy lub posiada surowce surowce np Norwegia. Innej drogi nie ma. U nas przemysł zdechł a rolnictwo ledwo ciągnie. Sektor budowlany padnie bo zamówienia publiczne się kończą. Gorzej dopiero będzie.... Ciągle ktoś z naszych dostaje w łape żeby gdzieś przekręt zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    67

no właśnie Polsce na razie to nie służy, ale może zacofanie inwestycyjne uczyni z Nas płuca Europy (chociaż poza basenem paryskim to niż polski jest jedynym obszarem w UE, na którym produkcja rolnicza ma sens) i kiedyś będziemy na tym zarabiać (jak dzisiaj Warmia i Mazury), nie zmienia to jednak faktu, iż bakterioza ma sama w sobie nikły wpływ na krajobraz rolniczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    1113

@lukasx21 wielkość partii do poboru prób to maksymalnie 25 ton z których pobiera się 200 sztuk bulw do badania. Przy partiach większych pobiera się odpowiednio krotność próby. Np przy 90 tonach 800 bulw. A tak nawiasem mówiąc to kto z was robi dezynfekcję w swoim gospodarstwie sadzarki, taśmociągów, przechowalni, przyczep, kombajnu, sortownika czy nawet gabli, słowem wszystkiego co ma bezpośredni kontakt z ziemniakami?


"Robiąc cokolwiek stajesz się kimkolwiek, nie robiąc nic stajesz się nikim"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    67

ja wszystko myję na gorąco, więc dezynfekcja nie byłaby problemem, a można zastosować coś aplikatorem myjki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"
       
      Pozdrawiam mszk8
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.
       
      Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez martin_3512
      Witam. Mam pytanie czy ktoś kiedyś się spotkał z tym aby kopać czosnek kombajnem Bolko? Jest to uprawa testowa i zastanawiam się nad zbiorem czy Bolko by go nie obtłukł. Mam już pewien plan jak odpowiednio przerobić kombajn i jak spowolnić taśmy aby nie uszkodzić czosnku. Czy myślę w dobrym kierunku? Czy ktoś to stosował? Proszę o poradę
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj